Design Previews: παίρνουμε πρώτοι μία γεύση από τη νέα, αρχιτεκτονική σειρά Conca από τους Roberto Palomba και Ludovica Serafini για την Ideal Standard

Ο κορυφαίος οίκος μπάνιου συνεχίζει την παράδοση της πρωτοπορίας και του «designed in Italy» σχεδιασμού, συμμαχώντας ξανά με λαμπρά ονόματα της Ιταλικής αρχιτεκτονικής. Η αρχή γίνεται με το διεθνούς φήμης ιταλικό Design Studio “Palomba Serafini Associati” και ο καρπός αυτής είναι η επανεφεύρεση μίας εικονικής σειράς. Το όνομά της, «Conca». Σας θυμίζει κάτι;
-κείμενο: Δανάη Μακρή


To 1977, o σπουδαίος Ιταλός designer Achille Castiglioni σχεδίασε τη σειρά Linda σε συνεργασία με την Ideal Standard. Το 2019, είναι η σειρά των επίσης διάσημων Ιταλών designers Palomba Serafini Associati να δώσουν τη δική τους οπτική για το ιδανικό μπάνιο.

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1970, ήταν ο Gio Ponti, ο Paolo Tilche και ο Achille Castiglioni. Σήμερα από τους εμβληματικούς μαιτρ του design, τη σκυτάλη παίρνουν ο Roberto Palomba και η Ludovica Serafini του design studio “Palomba Serafini Associati”. Η πρόκληση που αναλαμβάνουν οι Ιταλοί αρχιτέκτονες, είναι να συνεχίσουν επάξια την παράδοση των «δασκάλων» τους, δημιουργώντας  για την Ideal Standard σειρές που ταυτίζουν την σχεδίαση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αντιμετωπίζουν το μπάνιο ως μέρος της αρχιτεκτονικής.   

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς  έκθεσης «ISH 2019», στην Φρανκφούρτη.
Με την πρώτη ματιά στο moodboard της νέας σειράς «Conca», η οποία θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2020, έχεις την αίσθηση πως άνοιξες μία κοσμηματοθήκη. Το χρώμα κάνει μία θεματική επιστροφή στα είδη υγιεινής – εδώ και καιρό ταυτισμένα με το λευκό – για να αναβαθμίσει την εμπειρία του μπάνιου. Το interior design που προτείνει η σειρά διεκδικεί την ένταξή του στην αρχιτεκτονική εμπειρία με τον πλέον ενδιαφέροντα τρόπο: παστέλ και  γήινες αποχρώσεις «βάφουν» την αισθησιακή γεωμετρία των κεραμικών.

Tα σχέδιά τους στηρίζονται στην ιστορική σειρά «Conca», η οποία είχε σχεδιαστεί το 1972 για την Ideal Standard από τον Master designer Paolo Tilche.

Εκείνα τα χρόνια, η σειρά είχε επιφέρει μία πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν την πρακτική, την αισθητική αλλά κυρίως την ψυχολογική διάσταση του μπάνιου.

CONCA NEW & EDGE BASIN MIXER

Για τον επαναπροσδιορισμό της αυθεντικής σειράς οι αρχιτέκτονες κινήθηκαν στο δίπολο «διατήρηση – εξέλιξη»: Πιστές στο πρωταρχικό σχέδιο παρέμειναν η γεωμετρία και οι λεπτομέρειες των κεραμικών.

ΟΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ  ΙΤΑΛΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ LUDOVICA + ROBERTO PALOMBA (CREDIT PIC. ENRICO COSTANTINI)

Οι προηγμένες κατασκευαστικές τεχνολογίες της Ideal ενσωματώθηκαν σε όλα τα μοντέλα, με αποτέλεσμα ένα νέο βαθμό καθαρότητας στο design σύμφωνο με τις αισθητικές και λειτουργικές επιταγές του 21ου αιώνα.   

«Αναλάβαμε να επανασχεδιάσουμε ένα design icon από έναν Master designer που θαύμαζα από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου. Αυτό ήταν εξίσου συναρπαστικό και φοβερό. Αισθάνομαι τρομερά περήφανος για το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μία σείρα που ταιριάζει στις σημερινές τάσεις και παράλληλα διατηρεί τον μοναδικό, σοφιστικέ χαρακτήρα της», δηλώνει ο Roberto Palomba.

Η σειρά περιλαμβάνει μοναδικά κεραμικά και εξαρτήματα, έπιπλα, μία μπανιέρα και την αρχιτεκτονική τουαλέτα και τον μπιντέ “Blend”, που ενσωματώνουν τα κορυφαία χαρακτηριστικά υγιεινής της Ideal Standard, συμπεριλαμβανομένης της επαναστατικής τεχνολογίας AquaBlade. Τους νιπτήρες και την μπανιέρα της “Conca” συμπληρώνουν δύο μπαταρίες που με την προσθήκη τους διαφοροποιούν σημαντικά το νιπτήρα, η κυλινδρική «Joy» και η flat basin mixer “Check”, σχεδιασμένες επίσης από τους αρχιτέκτονες.

Βασικό ρόλο στην αίσθηση της “Conca” διαδραματίζει το χρώμα.

Αυτό εξάλλου έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο και στην αλλαγή του perception του μπάνιου, όπως επιτεύχθηκε από την Ideal Standard μεταξύ 1950 και 1970, όταν τα κεραμικά είδη του μπάνιου αναδείχθηκαν ως συμπληρωματικά στα γύρω υλικά. Αυτή την  παρακαταθήκη «προκαλούν» σε μία νέα , κομψή χρωματική παλέτα δέκα νέα κεραμικά χρώματα, όπως το glossy μαύρο, το γκρι του σχιστόλιθου και τα χρώματα του κασμίρ, του φασκόμηλου και το ροδιού, τα οποία συνδυάζονται με glossy λευκό και λευκό του μεταξιού. Ορισμένα από αυτά κρυφοκοιτάζουν στα ιστορικά σχέδια της Ideal Standard , ενώ άλλα είναι εντελώς νέα και έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώσουν τα δημοφιλή σύγχρονα υλικά όπως το μάρμαρο, το τσιμέντο και η πέτρα. Μέχρι το λανσάρισμα της Conca στην αγορά, τα χρώματα της σειράς εφαρμόζονται σε άλλο ένα icon της Ideal Standard, τους νιπτήρες Ipalyss, σχεδιασμένους από τον Robin Levien.

IPALYSS

«Οι διακεκριμένοι designers με τους οποίους συνεργαστήκαμε έως σήμερα προήγαγαν την Ideal Standard στην κουλτούρα της σχεδίασης, αφήνοντας πίσω μια πλούσια κληρονομιά σχεδίων», δήλωσε ο Torsten Türling, CEO Πρόεδρος της Ideal Standard International. «To ιταλικό design και η φιλοσοφία του κατέχει μακροχρόνια σημαντική θέση σε παγκόσμια κλίμακα.  Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερους συνεργάτες από τη Ludovica και τον Roberto Palomba, προκειμένου να αντλήσουμε την γνώση αυτής της παράδοσης στον σχεδιασμό  και να τη αποτυπώσουμε στις σχεδιαστικές φόρμες  του 21ου αιώνα».

AMA

Σχολιάζοντας τη νέα συνεργασία, ο Roberto Palomba δήλωσε: «Όταν υλοποιείται σωστά, ένα καλοσχεδιασμένο έργο υπερβαίνει εντελώς τον αρχικό σκοπό του και γίνεται διαχρονικό. Ορισμένα από τα σχέδια της Ideal Standard, που δημιουργήθηκαν από θρύλους του ιταλικού design, όπως ο Ponti και ο Castiglioni, είναι ιδανικές μαρτυρίες αυτής της αρχής. Έχω την τιμή να ακολουθήσω τα βήματα αυτών των μεγάλων Ιταλών designers και να στηρίξω την ανοδική πορεία της Ideal Standard στη σχεδίαση και την ανάπτυξη των καινοτομιών της». 

Τα νέα σχέδια θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα το 2020. Σκοπός τους είναι να επανατροφοδοτήσουν την εξέλιξη του μπάνιου, από ένα αμιγώς λειτουργικό δωμάτιο σε έναν πραγματικό χώρο καθημερινής ευεξίας και αναζωογόνησης, που κατέχει εξέχοντα ρόλο είτε στο σπίτι, είτε στους ξενοδοχειακούς χώρους

Kαθώς η κοινωνία συνεχίζει να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, η Ideal Standard επιδιώκει να συνεχίσει αυτήν την παράδοση, θέτοντας για μία ακόμα φορά προκλήσεις τόσο στην ίδια όσο και στους σχεδιαστές της, προκειμένου να φανταστούν τι πρόκειται να επακολουθήσει. Στόχος της είναι να οδηγήσει τις τεχνολογικές καινοτομίες και τη σχεδίαση στο επόμενο επίπεδο και να «χτίσει» τις βάσεις για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία ενός Κέντρου Σχεδίασης στο Μιλάνο, όπου η Ludovica Serafini και ο Roberto Palomba θα συνεργάζονται στενά με τη σχεδιαστική ομάδα και τους τεχνικούς της Ideal Standard, με στόχο την προώθηση της γενικής σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Ideal Standard.

Τα προϊόντα της Ideal Standard, θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ειδών μπάνιου σε όλη την Ελλάδα και στο Εκθεσιακό Κέντρο της εταιρείας στο Ν. Ψυχικό στην Αθήνα.

Για περισσότερες  πληροφορίες επισκεφθείτε το: www.idealstandard.gr  


RELATED ARTICLES

Δωρεάν webinar με θέμα «Εγκατάσταση κουφωμάτων: Νομοθετικές αλλαγές και οι συνέπειές τους στις κατασκευές και την εγκατάσταση των δομικών κατασκευών αλουμινίου» από την ομάδα της ALUMIL Academy