Architect’s Guide: Η σημασία της επιλογής δαπέδου σε έναν επαγγελματικό χώρο

flooring, inmind, architect' s guide

Όταν αναφερόμαστε σε δάπεδα επαγγελματικών χώρων, μιλάμε για δάπεδα τα οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτικά, να καθαρίζονται εύκολα, να είναι ηχοαπορροφητικά και παράλληλα να μπορούν να ακολουθήσουν τη γενικότερη αισθητική του αρχιτεκτονικού σχεδίου.
– κείμενο και εικόνες από την INMIND

Οι επιλογές είναι πολλές, όπως βινυλικά δάπεδα, δάπεδα Linoleum, υφαντό βινύλιο, μοκέτες σε πλακίδια ή νέου τύπου βινυλικές μοκέτες. Η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες οι οποίες, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να συμβάλλουν κατά πολύ στην λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου για τον οποίο προορίζονται.

Ιδανική λύση, γενικότερα, για τους επαγγελματικούς χώρους είναι τα δάπεδα loose lay, τα οποία  τοποθετούνται γρήγορα και συντηρούνται εύκολα. Είναι, επίσης, ευέλικτα στις οποιεσδήποτε αλλαγές προκύπτουν στην διαρρύθμιση των γραφειακών χώρων, ακόμα και αν υπάρξει απαίτηση μετακόμισης σε νέο κτίριο και μεταφοράς του δαπέδου. Οι Loose lay επιστρώσεις αποτελούν μια win-win επιλογή δαπέδου για τις ανάγκες ενός σύγχρονου, ευέλικτου και με υψηλή αισθητική χώρου.

Χώροι γραφείων

Η τάση δημιουργίας ενιαίων, ανοιχτών χώρων στους χώρους γραφείων (Open space) έχει δημιουργήσει ανάγκες για υλικά με ηχοαπορροφητικές ιδιότητες, τόσο στα δομικά στοιχεία (οροφές, δάπεδα) όσο και στο λειτουργικό εξοπλισμό (γραφεία, καρέκλες, έπιπλα κτλ).

Η εργασία πολλών ατόμων σε έναν ενιαίο χώρο μπορεί πολλές φορές να είναι θορυβώδης και κατά συνέπεια κουραστική για τους εργαζόμενους, οπότε η συμβολή των δαπέδων στην ηχοαπορρόφηση μπορεί να είναι ουσιαστική, ενώ συχνά κρίνεται αναγκαία.
Επιστρώσεις δαπέδων όπως οι βινυλικές μοκέτες ή το υφαντό βινύλιο συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του θορύβου από τη βάδιση, αλλά και του θορύβου που προέρχεται από τον εργασιακό χώρο γενικότερα.

flooring, inmind, architect' s guide
FLINT OFFICE – INMIND

Τα πλακίδια υφαντού βινυλίου, πιο συγκεκριμένα, προσφέρουν μια υψηλής αισθητικής πρόταση, σε μια πλούσια ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και διαστάσεων. Με τη δυνατότητα που μας δίνεται, μάλιστα, για αμέτρητους συνδυασμούς, μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικά αποτελέσματα.

Η τεχνολογία ύφανσης, αλλά και η διαστασιολογική σταθερότητα των επιστρώσεων ελεύθερης διάστρωσης δίνουν αισθητικό αποτέλεσμα ενιαίας επιφάνειας, χωρίς εμφανείς αρμούς και την ευδιάκριτη επισήμανσή τους, δίνοντας την αίσθηση ότι το δάπεδο είναι ενιαίο. Με εξαιρετικές ιδιότητες ηχομόνωσης στους χτυπογενείς ήχους αλλά και συντελεστή ηχοαπορρόφησης, συμβάλουν στη δημιουργία ενός ήσυχου εργασιακού περιβάλλοντος. Επίσης, είναι εύκολα καθοριζόμενα ακόμα και από δύσκολους λεκέδες, όντας 100% αδιάβροχα.

Χώροι μεγάλης συνάθροισης

Οι βινυλικές μοκέτες, όπως και τα δάπεδα υφαντού βινυλίου, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν σε επίπεδο ηχοαπορρόφησης και ανθεκτικότητας, είναι ιδανικά επίσης και για χώρους μεγάλης συνάθροισης, όπως είναι τα συνεδριακά κέντρα και τα αεροδρόμια.

flooring, inmind, architect' s guide
FLOTEX VISION WONDERLAB FLAMINGO  – INMIND

Οι βινυλικές μοκέτες αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις ιδανική λύση. Η 100% αδιάβροχη δομή τους, η τεράστια πυκνότητα των νημάτων (~80.000.000) και η αντιμικροβιακή ιδιότητά τους τις καθιστούν ένα δάπεδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλες αντοχές σε βαριά επαγγελματική χρήση.

Διατίθενται είτε σε πλακίδια ελεύθερης τοποθέτησης, είτε σε ρολά μόνιμης κόλλησης, σε μία τεράστια γκάμα σχεδίων και χρωμάτων.

Ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Τα δάπεδα LVT (Luxury Vinyl Tiles) δίνουν λύσεις σε χώρους όπου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο, χωρίς όμως να υπονομεύεται η αντοχή ή η ευκολία στην καθαριότητα. Για χώρους όπως δωμάτια ξενοδοχείων, χώρους συνεδριάσεων, διευθυντικά γραφεία, ή μικρές κλινικές όπου πιθανά να χρειάζεται μία διαφορετική αισθητική προσέγγιση, είναι μία ιδανική λύση η οποία καλύπτει όλες τις προδιαγραφές, τεχνικές και αισθητικές.

flooring, inmind, architect' s guide
LVT ALLURA CORE ROOMSHOT  – INMIND
flooring, inmind, architect' s guide
LVT ALLURA WOOD STONE OFFICE MEETING ROOM  – INMIND

Πρόκειται για βινυλικά δάπεδα, που τοποθετούνται είτε κολλητά είτε loose lay, σε διάφορα σχέδια και διαστάσεις. Οι βινυλικές επιστρώσεις, με την εξέλιξη της ποιότητας των εκτυπώσεων, αλλά και την δυνατότητα διαμόρφωσης της τελικής επιφάνειας, αποδίδουν ρεαλιστικά την όψη του ξύλου, του μαρμάρου, της τσιμεντοκονίας, ή της μεταλλικής επιφάνειας. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζονται από υψηλές αντοχές και παρέχουν ιδιαίτερη ευκολία στη συντήρηση και τον καθαρισμό.

Μία επίσης ιδιαίτερη λύση αποτελούν οι επιστρώσεις δαπέδων Linoleum, τα οποία πλέον παράγονται και σε πλακίδια εκτός από ρολά, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν δάπεδα με μοναδικό χαρακτήρα. Το Linoleum, εκτός την ιδιαίτερη αισθητική του, είναι ένα αντιαλλεργικό και οικολογικό προϊόν με αντιμικροβιακή προστασία, χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τη σύσταση του (100% φυσικές πρώτες ύλες).

flooring, inmind, architect' s guide

Χώροι υψηλών απαιτήσεων ή υγειονομικού χαρακτήρα

Σε χώρους υψηλών απαιτήσεων όπως νοσοκομεία, εργαστήρια, εξεταστήρια και γενικότερα χώρους υγειονομικού χαρακτήρα, υπάρχει απαίτηση για δάπεδα εύκολα καθοριζόμενα, με αντιμικροβιακή προστασία, τα οποία δεν θα αποτελούν εστία δημιουργίας μικροβίων και μολύνσεων.

Σε τέτοιου είδους έργα απαιτούνται δάπεδα χωρίς αρμούς και (στις περιπτώσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο) με δυνατότητα σφράγισής τους. Η λύση εδώ συνήθως είναι επιστρώσεις σε ρολά μεγάλου πλάτους (2m) και μήκους (25-30m), όπως τα δάπεδα Linoleum τα οποία, λόγω της σύστασης τους, επιφέρουν εκ φύσεως αντιμικροβιακή προστασία. Επίσης συνηθίζονται οι βινυλικές επιστρώσεις σε ρολά, με ειδική επεξεργασία της επιφάνειάς τους, ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις υγιεινής των χώρων υγείας.

flooring, inmind, architect' s guide

Υπάρχουν, τέλος, οι χώροι στους οποίους οι απαιτήσεις από το δάπεδο σε επίπεδο υγιεινής είναι μεγάλες, όπως είναι τα εργαστήρια και τα χειρουργεία. Επιπλέον, σε τέτοιος χώρους, το δάπεδο συχνά πρέπει να έχει ειδικά χαρακτηριστικά όπως αντιστατικότητα ή αγωγιμότητα για την προστασία ευαίσθητων μηχανημάτων αλλά και των ασθενών και εργαζομένων.

flooring, inmind, architect' s guide

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ειδικές ποιότητες δαπέδων Linoleum και βινυλίου οι οποίες, ανάλογα με την περίπτωση, καλύπτουν τις ιδιαίτερες αυτές ανάγκες, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί σε επίπεδο καθαριότητας, υγιεινής αλλά και αισθητικής.

Επιλέγοντας το κατάλληλο δάπεδο

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή του δαπέδου για έναν επαγγελματικό χώρο είναι πολλοί, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ορίζονται σχολαστικά και με ακρίβεια οι συγκεκριμένες απαιτήσεις για κάθε έργο.


Όσο πιο σωστά τεθούν οι προδιαγραφές, σύμφωνα με τα δεδομένα του χώρου, τόσο πιο κατάλληλο θα είναι το δάπεδο που θα επιλεχθεί για τη χρήση για την οποία προορίζεται.

Μπορεί, έτσι, να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει η καλύτερη δυνατή επιλογή, με τρόπο ώστε να είμαστε εντός του προϋπολογισμού και σε σύμπνοια με τη γραμμή που υπαγορεύει ο σχεδιασμός του χώρου.

flooring, inmind, architect' s guide


RELATED ARTICLES