Την Τετάτη 24 Μαΐου 2023 η ημερίδα ΕΣΩ επιστρέφει, για 11η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να υποδεχθεί τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εγχώριας και διεθνούς αρχιτεκτονικής και δημιουργικής σκηνής γύρω από τη θεματική ‘Multiverse’ που προτείνει τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών μορφών φυσικής και τεχνητής ζωής.

-συνέντευξη στην Κατερίνα Μπιζίκη

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε (early bird & φοιτητικό στα 25 ευρώ). Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας, εδώ!

Εστιάζουμε σε έναν βιώσιμο τρόπο φυσικής κατοίκησης στον πλανήτη μας. Λαχταρούμε τις βασικές αρχές της συνύπαρξης ενώ αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε την ατομικότητα. Μπαίνουμε στον άγνωστο κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εξερευνούμε ψηφιακούς κόσμους φτιαγμένους από ανθρώπους για ανθρώπους.

Το φετινό θέμα, «MULTIVERSE», γεφυρώνει περαιτέρω τις θεωρίες για τη συνεχιζόμενη αλλαγή με τις πρώτες τους επιροές στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και των τεχνών.

Το “MULTIVERSE” προτείνει πολλαπλά συνυπάρχοντα περιβάλλοντα.

Οι Grimshaw Architects και η ελληνίδα αρχιτεκτόνισσα και μέλος τους, Χρύσα Σταματοπούλου θα βρεθούν ανάμεσα στους ομιλητές της φετινής διοργάνωσης ΕΣΩ 2023. Η διάλεξή τους θα έχει τίτλο “Συνδέοντας την κοινωνία: Πώς τα έργα υποδομών σχεδιασμένα γύρω από τους ανθρώπους δημιουργούν νέους πυρήνες-προορισμούς.”

Η ελληνίδα αρχιτεκτόνισσα σε μια συζήτηση  στο Archisearch.gr μίλησε για τη φιλοσοφία του γραφείου των Grimshaw Architects αλλά και την αρχιτεκτονική που παράγουν διαμορφώνοτας τις πόλεις μέσα από τα έργα τους. 

Ποια είναι η φιλοσοφία του γραφείου σας; Πείτε μας δυο λόγια.

Στους Grimshaw δημιουργούμε κτήρια, σημεία και τόπους, στα οποία εφαρμόζουμε την καινοτομία με κάθε ευκαιρία.

Είναι ένα γραφείο που τα μέλη του καθημερινά συζητάνε ιδέες και εξερευνούν πρωτότυπες προσεγγίσεις όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στην πολεοδομία και τον βιομηχανικό σχεδιασμό υπό την ομπρέλα των βιώσιμων αρχών σχεδιασμού και παραγωγής. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος κοιτάξει το σύνολο των έργων μας θα εντοπίσει την διαφορά κλίμακας από το ένα έργο στο άλλο αλλά και τα κοινά σημεία αναφοράς. Από τους Βοτανικούς Κήπους στο Ομάν, στη γραμμή του τραμ του Σύδνεϋ και από το Περίπτερο Βιωσιμότητας στην Expoτου Ντουμπάι το 2021, στην πρωτοπόρα για την εποχή επέκταση του σταθμού Waterloo μέχρι το τμήμα του πανεπιστημίου της Αριζόνας για την Υγεία του Πλανήτη.

OMAN BOTANIC GARDEN MUSCAT, OMAN
OMAN BOTANIC GARDEN MUSCAT, OMAN

Ποιες σχεδιαστικές αρχές ακολουθείτε ως ομάδα;

Λόγω του μεγέθους του γραφείου – 650 άτομα σε 8+ σημεία του πλανήτη – μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν όντως υπάρχουν κοινά σημεία και σχεδιαστικές αρχές. Κι όμως, η φιλοσοφία των Grimshaw είναι κοινή για όλους εμάς.

Ξεκινάμε από – και τελειώνουμε στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα εργαλεία, την τεχνολογία, τη γνώση και την κληρονομιά ώστε να ξεκλειδώσουμε την επόμενη αρχιτεκτονική λύση σε κάθε νέο έργο που μας ανατίθεται.

TERRA:THE SUSTAINABILITY PAVILION EXPO 2020 DUBAI_CREDITS: PHIL HANDFORTH
TERRA:THE SUSTAINABILITY PAVILION EXPO 2020 DUBAI_CREDITS: PHIL HANDFORTH

Πως το multiverse εφαρμόζεται από το γραφείο σας;

Το multiverse είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία που αν την πάρουμε από τον κόσμο των video games και την εφαρμόσουμε στον κόσμο και τον πλανήτη μας, πιστεύω πως ταιριάζει να περιγράψει την ομάδα μας. Όπως αναφέρω παραπάνω, οι ομάδες μας είναι σκορπισμένες σε πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Ντουπάι, τη Μελβούρνη, το Σύδνεϋ και το ΄Οκλαντ. Όλα αυτά τα περιβάλλοντα στα οποία σχεδιάζουμε είναι τόσο μοναδικά και διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα έχουν κοινά σημεία. Στο multiverse των Grimshaw σχεδιάζουμε για αυτά τα παράλληλα ‘σύμπαντα’ και ταυτόχρονα μοιραζόμαστε και ανταλλάσσουμε όλη αυτήν την πολύτιμη γνώση που έχουμε αποκτήσει από αυτά.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η νικήτρια πρόταση για την επέκταση του σταθμού Nyugati στο κέντρο της Βουδαπέστης, που ήταν μια συνεργασία του γραφείου του Λονδίνου, με αυτό του Σύδνεϋ, καθώς και με το γραφείο Nautes Architects με έδρα τη Βουδαπέστη.

BUDAPEST NYUGATI RAILWAY STATION BUDAPEST, HUNGARY
BUDAPEST NYUGATI RAILWAY STATION BUDAPEST, HUNGARY

Λειτουργικότητα, αρχιτεκτονική και design είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να υλοποιηθεί στα έργα υποδομών και μεταφορών των πόλεων;

Τα έργα υποδομών είναι ένας από τους τομείς στους οποίους ειδικευόμαστε και είμαστε περήφανοι για κάθε ένα έργο που υλοποιούμε. Τα έργα μεταφορών όπως οι σταθμοί τρένων και μετρό, τα αεροδρόμια και τα έργα υποδομών όπως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας είναι εξαιρετικά περίπλοκα έργα με πολλές τεχνικές απαιτήσεις. Αποτελούν όμως μοναδική ευκαιρία για καινοτομία και χρήση τεχνολογιών που δεν απευθύνεται μόνο στους χρήστες/επιβάτες, αλλά επωφελείται και η πόλη γύρω τους.

Οι μοντέρνοι σταθμοί μετρό για παράδειγμα δεν είναι απλά μια διαδρομή με τελικό προορισμό την πλατφόρμα, αλλά μία ευκαιρία για δημιουργία ενός νέου κέντρου που παρέχει περισσότερες υπηρεσίες.

Γύρω από αυτόν τον πυρήνα, αυτόματα, οι προοπτικές ανάπτυξης της γειτονιάς είναι πραγματικά μεγάλες. Έτσι, πολλοί σύγχρονοι σταθμοί σχεδιάζονται με σκοπό να προσφέρουν ό,τι μπορεί να λείπει σε κάθε διαφορετική γειτονιά. Είναι μια ευκαιρία για έναν νέο χώρο πρασίνου, εμπορίου, ψυχαγωγίας, ακόμη και νέων κατοικιών, μιας και η τεχνολογία έχει φέρει τα επίπεδα θορύβου και κραδασμών στο ελάχιστο. Παρόμοιες ευκαιρίες συναντάμε και σε άλλους τύπους έργων από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, μέχρι και τα μεγάλα στάδια που φιλοξενούν δραστηριότητες αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

INTERNATIONAL TERMINAL WATERLOO,LONDON, UK_CREDITS: JO REID & JOHN PECK
INTERNATIONAL TERMINAL WATERLOO,LONDON, UK_CREDITS: JO REID & JOHN PECK

Πείτε μας 2-3 αντιπροσωπευτικά έργα που αντανακλούν τις αξίες και τη φιλοσοφία του γραφείου σας. Πως μέσω αυτών αλλάζει η συνολική εικόνα της πόλης ;

Δύσκολο να διαλέξει κάποιος 2 έργα μέσα από ένα τόσο εκτενές σύνολο! Για μένα προσωπικά, ο σχεδιασμός της Elizabeth Line είναι ένα έργο που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία των Grimshaw και την προσέγγιση στο σχεδιασμό. Πώς το σύνολο των καθαρών γραμμών επιτεύχθηκε με τη χρήση καινούριων υλικών σε συνδυασμό με τον παραμετρικό σχεδιασμό. Και στη συνέχεια εφαρμόστηκε σε ολόκληρο το τμήμα της υπόγειας γραμμής ομοιόμορφα, έχοντας μάλιστα διαφορετικό κατασκευαστή σε κάθε σταθμό!

THE ELIZABETH LINE: LINE-WIDE DESIGN,LONDON, UK
THE ELIZABETH LINE: LINE-WIDE DESIGN,LONDON, UK

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς μας είναι το Fulton Center στη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σταθμό του μετρό Fulton και πιστεύω είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού περιγράφω παραπάνω. Τι μπορεί να προσφέρει ένα σταθμός μετρό στην πόλη πέρα από τη μετάβαση. Στο συγκεκριμένο σημείο, σε μία εξαιρετικά πυκνοδομημένη γειτονιά, δημιουργήθηκε ένα κτήριο μεικτών χρήσεων που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά είναι ένας πόλος για όλους τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

FULTON CENTER NEW YORK, USA_CREDITS: JAMES EWING
FULTON CENTER NEW YORK, USA_CREDITS: JAMES EWING
FULTON CENTER NEW YORK, USA_CREDITS: JAMES EWING

Κλείστε τα εισιτήρια σας για τη φετινή διοργάνωση ΕΣΩ εδώ!

ESW Sponsors

Platinum Sponsor: ALUMIL
Gold Sponsor: ORAMA MINIMAL FRAMES
Silver Sponsor: ELVIAL
Bronze Sponsor: EUROPA
Distinctive Sponsor: ALUMINCO
Grand Sponsors: BENJAMIN MOORE, BLUM, FURNITURE GALLERY, GRUPPO CUCINE, LAFARGE, MARMYK, MARMOURIS, MOCKUP SPACES, NEOKEM, SATO, TSIALOS, URBI ET ORBI
Creative Sponsor: NAFPLIOTIS


RELATED ARTICLES