text in EN, GR
Divercity Architects will be among the speakers of the upcoming Hotelier Workshop of 100% Hotel Show which will be curated by Archisearch.gr and will focus on the development of hotel design concepts by Greek architects on 20 November 2017.
To Archisearch επιμελείται τα 100% Hotel Design Awards ως στρατηγικός συνεργάτης της έκθεσης 100% Hotel Show. Το εξειδικευμένο workshop με επιμελητή τo Archisearch.gr το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2017, θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό παγκόσμιων ξενοδοχειακών concept από Έλληνες Αρχιτέκτονες.
 
Η Χριστίνα Αχτύπη, Director των Divercity Architects στο Λονδίνο, θα συμμετέχει στο workshop ως ομιλήτρια με θέμα Hotel: Thinking within the box, όπου θα παρουσιάσει μέσα από πρόσφατα έργα του γραφείου, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η ομάδα της Divercity την έννοια του σύγχρονου ξενοδοχείου. Το γραφείο έχει εκτενές έργο στο design ξενοδοχείων, με ισχυρές συνεργασίες με μεγάλα ξενοδοχειακά brands, όπως τα Grace Hotels – Grace Santorini Hotel & Villa σε συνεργασία με τους mplusm, Grace Mykonos Hotel, Grace St. Moritz – όπως επίσης με τα W Hotels και Autograph Collection Hotels, που ανήκουν στην Marriott International. Το Grace Mykonos Hotel διακρίθηκε το 2007 με το υψηλού κύρους βραβείο Hotel Design of the Year του θεσμού The European Hotel Design Awards, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το Grace Santorini Hotel & Villa διακρίθηκε στα επικρατέστερα της ίδιας κατηγορίας.
 
Για το σχεδιασμό ενός ξενοδοχείου η Divercity, στήνει αφηγήσεις μικρών ιστοριών με συγκεκριμένη πλοκή στην οποία η έννοια της φιλοξενίας κατέχει σημαντικό ρόλο. Με ποιον τρόπο επεξεργάζεστε την έννοια αυτή στο σχεδιασμό;
 
Η φιλοξενία μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού, τις βιωματικές μας εμπειρίες και τον άτυπο κώδικα επικοινωνίας μεταξύ λαών. Υπάρχουν ξενοδοχεία που η έννοια της φιλοξενίας στήνεται στη λογική του «σαν να είσαι σπίτι σου», ενώ σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει μια σαφώς καθορισμένη ετικέτα ότι φιλοξενείσαι σε ένα ξενοδοχείο με πιο προκαθορισμένη ροή.
 

Αφού αποσαφηνίσουμε την έννοια της φιλοξενίας σε κάθε περίπτωση, στήνουμε την αντίστοιχη αφήγηση-το χωρικό ανάλογο δηλαδή της φιλοξενίας βασισμένο στο brief του ξενοδοχείου, στον τρόπο που διαβάζουμε εμείς τις ιστορίες και τα χαρακτηριστικά κάθε τόπου αλλά και τα στοιχεία της φιλοξενίας που θέλουμε να αναδείξουμε.

Στην Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς η φιλοξενία ξεκινάει πολύ πριν την άφιξη στο ξενοδοχείο, όταν σε υποδέχεται το ελληνικό φως, στοιχείο που μελετάμε ως αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας.

HOTEL IN THAILAND / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΑΫΛΑΝΔΗ – COURTESY OF DIVERCITY ARCHITECTS

Ποια πιστεύετε πως είναι η σχέση της αρχιτεκτονικής ενός ξενοδοχείου με την ταυτότητα και κουλτούρα του τόπου; 

Ένα πράγμα που είναι διαχρονικό στο πώς διαβάζουμε τα ξενοδοχεία, είναι το ότι κάθε έργο είναι ένα ταξίδι για εμάς, στο οποίο οι αποσκευές μας είναι μνήμες και τοπία από τον τόπο μας. Σε κάθε νέο προορισμό, αντιπαραβάλλουμε τα βιωματικά θραύσματα από τα τοπία αυτά, με στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου, τα οποία ανακαλύπτουμε και ξεχωρίζουμε ως σημαντικά. Οι συσχετισμοί μεταξύ τοπίων και ιδεών είναι αυτοί που συντάσσουν τη μοναδική χωρική αφήγηση, η οποία ενώ είναι άρρηκτα δεμένη με το συγκεριμένο τόπο, την ίδια στιγμή απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Καθοριστικό σε αυτή τη διαδικασία είναι το γεγονός ότι η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, με διαφορετική εκπαίδευση και εμπειρίες. Είναι πολύ ενδιαφέρον, το πώς για παράδειγμα διαφέρει η σχέση φωτός-σκιάς όταν είσαι Έλληνας ή Καναδός αρχιτέκτονας για παράδειγμα, ή πως χειρίζεται τα υλικά ένας Πορτογάλος σε σχέση με έναν Άγγλο. Το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής είναι o σχεδιασμός ένος ξενοδοχείου που είναι αφενός άρρηκτα δεμένο με τον τόπο, αφετέρου έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία ενος διεθνούς λεξιλογίου, το οποίο συνδιαμορφώνεται παράγοντας μια κοινή συνισταμένη.

Για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο W Algarve που θα παρουσιάσουμε στο 100% Hotel Show, η χωρική αφήγηση είναι δεμένη με τον τόπο, με αναφορές στη μορφολογία των σπηλαίων στο Benagil, τις αψίδες της τοπικής αρχιτεκτονικής και τα παραδοσιακά πλακάκια αλλά και την ασχολία των κατοίκων του τόπου με το ψάρεμα, με τρόπο που απευθύνεται τόσο σε ένα διεθνές κοινό, αλλά και στους ντόπιους, οι οποίοι  μπορούν να δουν στοιχεία του τόπου τους, με μια διαφορετική ματιά, σε μια διαφορετική αφήγηση.

Πώς μπορεί η αρχιτεκτονική να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη; 

Στις μέρες μας υπάρχει μια τάση να αναζητάμε νέους προορισμούς στους οποίους θέλουμε  να βιώσουμε τον τόπο, όπως ακριβώς το ζουν οι ντόπιοι, μια εμπειρία όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα της τοπικής ζωής. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι δεδομένο ότι ένα μεγάλος μέρος της καθημερινότητας μας απορροφάται από υποχρεώσεις σε έντονους ρυθμούς, αυτό που αναζητούμε σήμερα όταν ταξιδεύουμε, είναι να ζήσουμε το ταξίδι ‘as real as it can get’.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφορίας για την εμπειρία του κάθε ταξιδιώτη, η οποία κυκλοφορεί ραγδαία, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, και συνδιαμορφώνει πολλές φορές άποψη σε τρίτους για το ξενοδοχείο πριν ακόμα το επισκεφτούν.

Η αρχιτεκτονική και το design παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εδώ, αρχικά γιατί ένα iconic design είναι αυτό που μπορεί να κάνει το ξενοδοχείο να ξεχωρίσει. Όταν το design δεν περιοριστεί στο κτίριο και τα interiors αλλά συμπεριλάβει το τοπίο και δομηθεί σε μια κοινή αφήγηση η οποία συμπεριλαμβάνει το service και το ευρύτερο ξενοδοχειακό concept, τότε μιλάμε για μια δυνατή εμπειρία με iδιαίτερη ταυτότητα για τον επισκέπτη.

Με βάση την εμπειρία του γραφείου σας, ποια αξιολογείτε πως είναι τα οφέλη από τη συνεργασία σας με διεθνείς ξενοδοχειακές μονάδες και αλυσίδες και τι δυνατότητες σας προσφέρει αυτή η συνεργασία;

Νομίζω ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνεργάζεσαι με μια ομάδα επαγγελματιών, με εξειδίκευση σε διαφορετικούς τομείς, για να συνδιαμορφώσεις μαζί τους το DNA το ξενοδοχείου. Αυτό προϋποθέτει κατάρτιση και συνεχή έρευνα στο ευρύτερο αντικείμενο του ξενοδοχείου, που δεν περιορίζεται μόνο στο design, αλλά περιλαμβάνει κατανόηση της αγοράς, του επιχειρηματικού πλάνου, της στρατηγικής του brand, του λειτουργικού πλάνου του ξενοδοχείου και μιας σειράς πληροφορίας και δεδομένων από ειδικούς συνεργάτες, στη λειτουργία επιμέρους τμημάτων του ξενοδοχείου, όπως για παράδειγμα το σπα, εστιατόριο κτλ. Ο ρόλος μας στις συνεργασίες αυτές είναι να ‘κλειδώσουμε’ τα παραπάνω και να τα μεταφράσουμε σε χώρο, ώστε να φτάσουμε σε αυτό που ονομάζεται iconic ξενοδοχείο.

Επίσης, μας αρέσουν ιδιαίτερα οι προκλήσεις στο σχεδιαστικό μέρος που ξεκινούν από τα brand pillars αυτών των συνεργασιών. Για παράδειγμα, στη συνεργασία μας με την Autograph Collection, έχουμε να σχεδιάσουμε ένα ξενοδοχείο που είναι ‘ακριβώς σαν τίποτα άλλο’, το οποίο αποτελεί την υπόσχεση που δίνει η Autograph Collection στους επισκέπτες της. Αντίστοιχα, η W Hotels, μιλάει για αποκλειστικότητα στο επερχόμενο, σε κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα. Πώς σχεδιάζεις λοιπόν στην εποχή μας την αποκλειστικότητα ή την επιθυμία;

HOTEL W IN PORTUGAL / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ W ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – COURTESY OF DIVERCITY ARCHITECTS

Αυτό το διάστημα κατασκευάζεται ένα ακόμη Grace ξενοδοχείο στο Saint Moritz της Ελβετίας από τους Divercity Architects, σε ένα διατηρητέο κτίριο, του οποίου ανέλαβαν την αποκατάσταση και τον επανασχεδιασμό, και δίπλα σε αυτό την κατασκευή ενός νέου κτιρίου που να συνδιαλέγεται με το παλιό, το οποίο κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής. Εξαιτίας αυτής της ιδιάιτερης συνθήκης, ο σχεδιασμός προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας ανοιχτής συζήτησης ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και την τοπική κοινότητα.

Εκτός αυτών, σχεδιάζουν το ξενοδοχείο W Algarve στην Πορτογαλία και ένα ξενοδοχείο της Autograph Collection στη Μύκονο. 

Για τους Divercity Architects είναι αυτονόητο πως το design ενός ξενοδοχείου, είναι ήδη πολύ υψηλού επιπέδου. Ωστόσο όπως καταλήγει η Χριστίνα δεν πρέπει να απομονώνουμε το design από τον τόπο και το brief αφού

‘το design είναι το αποτέλεσμα επικοινωνίας, έρευνας και δοκιμών μιας ομάδας ανθρώπων από διαφορετικούς τομείς αλλά  κοινό στόχο, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση που απαντάει στα ερωτήματα του συγκεκριμένου έργου στο συγκεκριμένο τόπο. Iconic design είναι αυτό, όπου η παραπάνω συνθήκη γίνεται βίωμα για τον επισκέπτη μέσα από μια αφήγηση που στήνεται προσεκτικά, και σου αποκαλύπτεται ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια του design. Το ταξίδι ξεκινάει και είναι στο χέρι μας πώς θα διαβάσουμε την ιστορία.’

Hotel: Thinking within the box – Ομιλητής: Χριστίνα Αχτύπη, Director / ARB / RIBA
Hotel: Thinking within the box – Speaker: Christina Achtypi, Director / ARB / RIBA
 
 
Η Divercity Architects είναι ένα διεθνές αρχιτεκτονικό και design γραφείο με έδρα την Αθήνα (2004) και το Λονδίνο (2008, RIBA Chartered Practice). Το γραφείο αντιλαμβάνεται την αρχιτεκτονική ως διεθνή συζήτηση σε ένα συνεχώς μεταβαλλομένο δυναμικό πεδίο. Η Divercity Architects δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο χώρο των ξενοδοχείων, με διακρίσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη βράβευση με το Ευρωπαϊκό Βραβείο European Hotel Design of the Year Award (Winner, 2007 & Shortlisted 2010).
 
Divercity Architects is an award-winning architecture practice with offices in London (2008, RIBA Chartered Practice) and Athens (2004). We are a full service architecture and interior design practice with a long experience in hotels. Our strong and vibrant presence in the international architecture and design scene has resulted in a number of prestigious Awards and Distinctions, such as The European Hotel Design Award for Hotel Design of the Year (Winner, 2007 & Shortlisted 2010).
 

Hotelier Workshops του 100% Hotel Show | ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10:30 – 12:00
Δείτε πώς η συνεργασία γνωστών ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων με ξενοδοχειακές αλυσίδες και αυτόνομες μονάδες, ενισχύει και προάγει την ελληνική επιχειρηματικότητα και design σε διεθνές επίπεδο!

Κρατήσεις θέσεων για το workshop που επιμελείται τo Archisearch εδώ.

RELATED ARTICLES

Η Ουρανία και η Δομινίκη των Deplot Architects μιλούν την αρχιτεκτονική γλώσσα της εποχής μας