Το αρχιτεκτονικό γραφείο ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS σχεδίασε τον εκθεσιακό χώρο THE INTERMIΣΣION σε μια γραφική συνοικία του Πειραιά υιοθετώντας μια μινιμαλιστική σχεδιαστική προσέγγιση που βασίζεται σε καθαρές γραμμές σύμφωνα με την λογική του ‘White Box’ επιδιόκοντας, παράλληλα, συνθετικά την δυναμική συνδιαλλαγή του μοντέρνου με το παλιό στοιχείο.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Ο εκθεσιακός χώρος THE INTERMIΣΣION,| βρίσκεται στην οδό Πολυδεύκους, σε μια από τις γραφικές συνοικίες του Πειραιά ανάμεσα από παλιές αποθήκες και σιδηρουργία. Στεγάζει  συνολικά 145τμ.  Στο ισόγειο βρίσκεται ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος 85τμ, ενώ στους δuο άλλους ορόφους του διαμορφωμένου παταριού βρίσκονται γραφεία και βοηθητικοί χώροι.

Με πρωταρχικό γνώμονα την ταυτότητα της INTERMIΣΣION και την έννοια του ‘White Box’ στο χώρο της Τέχνης, ο σχεδιασμός βασίζεται σε καθαρές αυστηρές γραμμές με ένα τελείως μινιμαλιστικό λευκό υπόβαθρο. Ο χώρος παραπέμπει σε έναν λευκό καμβά μελετημένος χωρίς φλύαρα αρχιτεκτονικά στοιχεία ώστε να αναδεικνύει και να προβάλει σε πρώτο φόντο τα έργα Τέχνης που φιλοξενεί.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση έχει μελετηθεί ώστε να δημιουργήσει παράλληλα έναν σιωπηλό διάλογο μεταξύ του μοντέρνου & του παλαιού.

Αυτό εμφανίζεται μέσα από στοιχεία όπως  η διατήρηση της όψης  στην πρωτότυπη μορφή της, καθώς και η 100 χρόνων φωτισμένη ξύλινη στέγη που έρχεται σε αντίθεση με τους λευκούς τοίχους με έντονες γωνίες που προβάλλουν από κάτω. Η επιλογή του ψυχρού γκρι πατώματος τσιμεντοκονίας, σε συνδυασμό με  κάποιες έντονες πινελιές στα μπάνια προσδίδουν στον στόχο αυτό. Όμοια, η κατασκευή του μεταλλικού παταριού και της σκάλας από λευκή διάτρητη λαμαρίνα, παρόλη την μοντέρνα μορφή της, παραπέμπει στη σύνδεση των τοπικών σιδηρουργείων τα οποία και είχαν ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή του έργου.

Η διακριτική αυτή αρχιτεκτονική συνομιλία αντανακλά την Μοντέρνα Τέχνη που έχει επιλέξει να στεγάζει ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος σε μια τοποθεσία με τόση Πειραϊκή παράδοση.

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  THE INTERMIΣΣION
Τυπολογία  Εκθεσιακός χώρος
Τοποθεσία  Πολυδεύκους, Πειραιάς
Αρχιτεκτονική μελέτη & Διαχείριση έργου  ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS
Oμάδα  Λήδα Κοκορέλια, Θεοφανώ Πολυζωγοπούλου, Αμαλία Βογιατζή
Mελέτη φωτισμού  Halo
Φωτογραφία  Γιώργος Σφακιανάκης

Προμηθευτές
Vokos16
Geramanis Collection
Halo
Oikos


RELATED ARTICLES