text in EN, GR

-text by the authors

To αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners σχεδίασε το εστιατόριο, café, bar, πωλητήριο “Σχεδία Home”

Τη συνθετική διαδικασία δεν απασχόλησε τόσο η «αισθητική ορθότητα» του νέου χώρου τoυ περιοδικού «Σχεδία», όσο το να μπορεί ο χώρος αυτός να «συνεπαίρνει», να δίνει «ώθηση».

Εξαρχής τέθηκε ως πρωταρχικό αίτημα η «ιδέα» μίας νοητικής και πολυαισθητηριακής εμπειρίας. Μορφές, υλικά και φως απασχόλησαν τον σχεδιασμό ως συντελεστές της βιωματικής συνθήκης με έναν τρόπο αισθαντικό, επιδιώχθηκε να αποδοθεί η ποιητική διάσταση που εκπέμπουν.

Tαυτόχρονα αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο και σημειολογικά, στην «ιδεατή» πρόσληψη και κατανόηση του χώρου. Στόχος της «ιδέας» ήταν η ανάσυρση από τη λήθη ενός τόπου όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να θυμούνται, να κάνουν πράγματα, να βιώνουν εμπειρίες, να σκέφτονται, να αγωνίζονται, να γίνονται αυτοί που είναι.

Τα εκθέματα της «Σχεδία Art» και μαζί ο χώρος αντιμετωπίστηκαν ως κάτι «έμψυχο», η σύλληψη του οποίου θα ήταν ανεπαρκής αν γινόταν με όρους τελείως λογικούς και πρακτικούς. Ο ίδιος ο χώρος είναι κατά κάποιο τρόπο «αντικείμενο» της «Σχεδία Art».  Είναι φτιαγμένος για, και με, τα αντικείμενα της «Σχεδία Art». Είναι ένας χώρος «χειροποίητος», η ύλη δεν αποτελεί μόνο το τελικό μέσο απόδοσης του σχεδιασμού, δεν περιορίζεται στον τεκτονικό της ρόλο, αλλά συμμετέχει ως «συν-δημιουργός».

Το «Σχεδία Home» προσφέρει έναν συμμετοχικό χώρο, ερμηνεύοντας την κοινωνική και συμβολική σημασία του σκοπού που καλείται να υπηρετήσει, όπου η αρχιτεκτονική πρακτική μετασχηματίζεται σε ανοιχτή πολύπτυχη πολιτισμική-βιωματική ποιητική. Η ολοκλήρωση της εμπειρίας εξαρτάται από την συμμετοχή των επισκεπτών, καθώς πίνουν έναν καφέ με την παρέα τους, ή αγοράζοντας κάτι από το πωλητήριο, είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, ή απλά χαζεύοντας την κίνηση της πόλης. 

Στις δραστηριότητες αυτές έχει δοθεί τρισδιάστατη υπόσταση, όχι σε ένα ουδέτερο κέλυφος αλλά σε έναν εμβληματικό χώρο που έχει πυκνότητα, θερμοκρασία, υφή και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες αλλά με ένα εμπεριστατωμένο βίωμα. Είναι η κινητικότητα όλων αυτών των δράσεων που διαμορφώνει τελικά τον χαρακτήρα του χώρου, αναδεικνύοντας σχέσεις και αντιθέσεις μέσω της εκφραστικότητας του ίδιου του αρχιτεκτονικού αντικειμένου.

Στην περίπτωση του «Σχεδία Home», δεν είναι «ακαδημαϊκή» η προσέγγιση του concept, αλλά βαθιά ανθρώπινη και βιωματική. Έχει επίσης μία «πλάγια» σχέση με τα γλυπτά του Manolo Valdés. Η αρχιτεκτονική «ιδέα» αναφέρεται σε ένα τόπο «γιορτής», όχι «επίσημο», ούτε του «life style», αλλά κάπως «ουτοπικό», της «φαντασίας», άλλοτε «ήσυχο» και άλλοτε «ξέφρενο».

Στο μεταίχμιο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, ο σχεδιαστικός χειρισμός διαπραγματεύεται εδώ μία νέα χωρική εμπειρία, που αποτελεί προϊόν πολλών γεωμετριών που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με ένα τρόπο θεατρικό, αφηγηματικό.


Credits & Details

Τοποθεσία:                                            Οδός Κολοκοτρώνη, Αθήνα, Ελλάδα

Αρχιτεκτονική μελέτη:                        Potiropoulos+Partners

Μελέτη φωτισμού:                               ASlight, Άννα Σμπώκου

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:         Παγώνας Κώστας και ΣΙΑ ΕΕ

Τεχνική επίβλεψη:                                Τόνια Κατερίνη, αρχιτέκτων & Ηλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων

Κατασκευή:                                            Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική

Program management & επιμέλεια: Βασίλης Μπαρτζώκας, Design Ambassador

Φωτογράφιση:                                       Γιώργης Γερόλυμπος

Περίοδος κατασκευής:                         2018-2019

_________________________________________________________________________________________________________________

Architecture office Potiropoulos+Partners designed “Shedia Home” restaurant, café, bar, shop

Rather than being concerned with achieving a certain aesthetic, the creative process behind the new space for the “Shedia” street magazine was instead focused on its ability to serve as a fascinating socio-cultural catalyst.

From the very beginning, this pro-bono project was driven by a powerful concept; that of creating an intellectual and multisensory spatial experience. An interplay of forms, materials and light redefine the experiential condition in an attempt to express its poetic potential.

At the same time, it provides a series of semiological signs that inform one’s perception and understanding of space. Behind this design concept lies an intent to reclaim a place where one is free to remember, contemplate, act and fight – a place for becoming.


Credits and Details

Location:                                                        Kolokotroni str., Athens, Greece 

Architectural Design:                                  Potiropoulos + Partners

Lighting design:                                           ASlight, Anna Sbokou

Electromechanical Study:                          Pagonas Kostas

Technical supervision:                                Tonia Katerini, Architect & Elias Papageorgiou, Architect

Construction:                                                Epikyklos Construction Company

Program management and supervision: Vassilis Bartzokas, Design Ambassador

Photoshoot:                                                   Yiorgis Yerolymbos

Construction:                                                2018-2019

_________________________________________________________________________________________________________________

Check out, also, “The Wave” residential building by Potiropoulos + Partners is adjacent to the Glyfada Golf Club from the east, here!

Δείτε, ακόμα, το κτίριο κατοικιών “Τhe Wave”, δίπλα στο Golf Club της Γλυφάδας, σχεδιασμένο από την Potiropoulos+Partners, εδώ!


RELATED ARTICLES