Ανακαίνιση Δώματος στα Άνω Πετράλωνα | v+k architects by Vagelis Papandreou + Katerina Tsakmaki

Το γραφείο v+k architects by Vagelis Papandreou + Katerina Tsakmaki σχεδίασε ένα δώμα 25 τ.μ. με εξωτερικό χώρο 65 τ.μ. σε τριώροφη πολυκατοικία στα Άνω Πετράλωνα στην Αθήνα, προσεγγίζοντας τον υπαίθριο χώρο ως συνέχεια του εσωτερικού χώρου διαβίωσης και αποσκοπώντας στη συνολική επανενεργοποίησή τους ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής φιλοξενώντας διαφορετικές χρήσεις όπως η εφήμερη κατοίκηση, η εργασία και η ψυχαγωγία.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Το δώμα βρίσκεται στην απόληξη τριώροφης πολυκατοικίας στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων. Μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη διαφορετικής κλίμακας κτισμάτων. Από πετρόκτιστες μονοκατοικίες έως νεόδμητες πολυκατοικίες. Υπάρχει ένα πλήθος κτηριακού αποθέματος που παραμένει ανενεργό, όπως και το εν λόγο δώμα.

Με την ενεργοποίηση των χώρων αυτών επιχειρείται η επαναδιατύπωση της σχέσης του ελάχιστου αυτού κτισμένου χώρου, με τον ανοιχτό χώρο και κατ’ επέκταση με την πόλη.

Η σχεδιαστική επίλυσή του, ενσωματώνει τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής συμπυκνώνοντας όλα αυτά τα προγράμματα που τον διαμορφώνουν. Ο σχεδιασμός αυτού του ελάχιστου χώρου με την αλληλοδιείσδυση των προγραμμάτων της εργασίας, της εφήμερης κατοίκησης και της ψυχαγωγίας μας οδήγησαν σε μια επίλυση δίνοντας έμφαση τόσο στο συνθετικό επίπεδο όσο και στο χειρισμό των επιμέρους λεπτομερειών. Ο εσωτερικός χώρος (25 τμ), συμπληρώνεται με τον εξωτερικό χώρο (65 τμ), έναν χώρο που προσεγγίστηκε σαν προέκταση του εσωτερικού.

Έτσι οι χώροι αυτοί, ως ενεργοί χωρικοί υποδοχείς προγραμμάτων αποκτούν σχέση  με την πόλη, η οποία δεν είναι εποπτική αλλά προγραμματική.

Σχέδια 

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Ανακαίνιση Δώματος στα Άνω Πετράλωνα
Τυπολογία  Ανακαίνιση
Εμβαδόν  25 + 65 τ.μ. 
Τοποθεσία  Άνω Πετράλωνα, Αθήνα
Αρχιτεκτονικό γραφείο  v+k architects by Vagelis Papandreou + Katerina Tsakmaki
Φωτογραφία  Δημήτρης Κλεάνθης


RELATED ARTICLES