Ένα διαμέρισμα από την Ανάφη στο Θησείο | ECUAL & hiboux

 
Τα αρχιτεκτονικά γραφεία  ECUALaboratory  & hiboux architecture ανακαίνισαν ένα διαμέρισμα στο Θησείο, με έμπνευση από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
 
 
Έπειτα από ένα ταξίδι τους στην Ανάφη, οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος του ’60 στο Θησείο ζήτησαν από τους αρχιτέκτονες να εμπνευστούν από το νησί και να μεταφέρουν στο διαμέρισμα τις αρχιτεκτονικές καμπύλες του τόπου.
 
“Ο στόχος δεν ήταν να γίνει ένα κυκλαδίτικο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα οι καμπύλες, με τρόπο που να κάνει έναν πραγματικά ζεστό και παιχνιδιάρικο χώρο”, επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες.
 
 
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, σημαντικό στοιχείο της συνολικής μελέτης αποτέλεσε η συμμετοχικότητα των ιδιοκτητών.
 
Το διαμέρισμα του ’60 ανακαινίστηκε και  οργανώθηκε γύρω από μια εσωστρεφή κυκλική διάταξη των χώρων με φυγές ανάμεσά τους.
Το μπάνιο είναι εμπνευσμένο από την οργάνωση των κατοικιών του νησιού, σαν το καθιστικό να ήταν μια αυλή. Το ντους – σαν καλοκαιρινό ντους – είναι ανοικτό στην κορυφή.
Ο όγκος του χώρου που βρίσκεται το wc τοποθετείται στο σαλόνι, όχι σαν ένας αδέξιος όγκος, αλλά σαν ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό στοιχείο που κάποιος επιθυμεί να επισκεφτεί.
 
Η πρόκληση για το δεύτερο δωμάτιο ήταν η αξιοποίηση της θέας προς την Ακρόπολη. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα παράθυρο, το οποίο πέρα από την οπτική φυγή προσφέρει και μια ενδιαφέρουσα γωνιά για καθιστικό χώρο. Το δωμάτιο αυτό μπορεί είτε να κλείνει και να γίνεται ιδιωτικός χώρος, είτε να παραμένει ανοιχτός και να ενοποιείται με τον καθιστικό χώρο της κουζίνας.
 
 
 
Στοιχεία έργου
Αρχιτέκτονες       ECUAL & Δημήτρης Θεοδορόπουλος / hiboux  
Τύπος                   Ανακαίνιση διαμερίσματος
Τοποθεσία          Θησείο, Αθήνα
Έτος                     2018
Φωτογραφίες    Στρατής Βογιατζής

RELATED ARTICLES