Γνωρίστε τους νικητές των Lighting Awards 2022 | by Boussias

Στις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Radisson Blu Park, η τελετή απονομής των Lighting Awards 2022, βραβεία τα οποία επιβραβεύουν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία των Ελλήνων Lighting Designers και διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η BOUSSIAS.
Ήρθε η στιγμή, να γνωρίσετε τους κορυφαίους στο χώρο του Lighting Design!

-Δελτίο Τύπου

Τις υποψηφιότητες αξιολόγησε Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από καταξιωμένους Έλληνες αρχιτέκτονες και επαγγελματίες από το χώρο του φωτισμού, ακαδημαϊκούς από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση.

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Ξυνομηλάκης, Αρχιτέκτονας και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ελλάδος (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου για την παρουσία σας στην Τελετή των Lighting Awards και για την  τιμή που μου κάνατε να είμαι Πρόεδρος αυτού του θεσμού που συμβάλλει στην ενίσχυση του κλάδου του Lighting design ,αλλά και του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την σημασία που έχει ο φωτισμός ο σωστός φωτισμός, ιδιαίτερα στην περίπτωση του αρχιτεκτονικού φωτισμού,  ας σκεφτούμε για λίγα δευτερόλεπτα το απόλυτο σκοτάδι και πόσο δύσκολο θα ήταν να ζήσουμε, να απολαύσουμε και να δημιουργήσουμε σε μια τέτοια κατάσταση. Η δημιουργία της σκιάς υποδηλώνει το πέρασμα σε μια άλλη κατάσταση όπου το φως αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστικό. Αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε. Η  ανάδειξη του αρχιτεκτονικού έργου επιτυγχάνεται όταν το τελικό αποτέλεσμα αγγίζει τις αισθήσεις μας, επικοινωνεί με την ψυχή μας και δεν μοιάζει απόμακρο και ξένο στον χώρο, όταν γίνεται σωστή χρήση της τεχνολογίας του φωτισμού στα χέρια ενός εξειδικευμένου μελετητή φωτισμού, σε συνεργασία με την ομάδα σχεδιασμού του όποιου έργου. Η σημασία των Lighting Awards είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για τα πρώτα ελληνικά βραβεία για έργα φωτισμού, που δίνουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου να προωθήσουν το έργο και το προφίλ τους. Για αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε, να επιβραβεύουμε, να ενθαρρύνουμε  και να στηρίζουμε το θεσμό κάθε χρόνο και περισσότερο. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που βοήθησαν και αυτοί με τη σειρά τους στο σημαντικό έργο της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων.» Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κύριος Ξυνομηλάκης πέρασε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας:  « Αυτή την ημέρα που ήρθαμε για να επιβραβεύσουμε όλα αυτά τα έργα που μας λούζουν με φως, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι επίσης μια μέρα κατά της ανθρώπινης βίας, κατά της βίας που δέχονται οι γυναίκες και καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι το φως πρέπει να έρχεται και σε αυτές τις περιπτώσεις.»

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

  • Στο Δήμο Πειραιά για το συμβολικό φωτισμό του εμβληματικού κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε ροζ χρώμα. Ο Δήμος Πειραιά τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη σημασία της πρόληψης. Το τιμητικό βραβείο παρέλαβε ο Ιωσήφ Βουράκης, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά.
  • Στη διεθνούς κύρους και βραβευμένη με ΕΜΜΥ σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ για τη μελέτη και το σχεδιασμού του νέου φωτισμού της Ακρόπολης, ένα έργο σε δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση. Ο νέος φωτισμός αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Το τιμητικό βραβείο παρέλαβαν τρία μέλη από την ομάδα της κυρίας Ντεκώ, η Μαρίνα Ματιάτου, η Πέννυ Αξελή και ο Μιχάλης Τσίπος.            

 ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Τα Βραβεία της Χρονιάς απέσπασαν:

  • Lighting Designer of the Year, STUDIO 2Pi ARCHITECTURE
  • Lighting Manufacturer /Product Designer of the Year, BRIGHT ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΕ
  • Supplier of the Year, KAFKAS
  • Client of the Year, KOSMOS-COFFEE & BAKERY


PLATINUM AWARDS

Tα Lighting Awards επιβράβευσαν τις καλύτερες ενέργειες δίνοντας στις υποψηφιότητες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία, τα Platinum Awards. Το Studio 2Pi Architects και ο Πάνος Παπασώτηριου απέσπασαν απέσπασε Platinum Award στον Πυλώνα 1. Έργα (Projects) για το έργο Kosmos – Coffee & Bakery. H BEFORELIGHT απέσπασε Platinum Award  στον Πυλώνα 3 Καλλιτεχνική Δημιουργία (Art & Entertainment)  για το έργο Φωτεινά Ξυστά –  Light Sgraffito.

GOLD ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. και το HUB lighting & innovation by KAFKAS διακρίθηκαν με 4 Gold βραβεία, 1 σε συνεργασία με τους eDje Architects για το έργο St.Catherine’s British School και 3 για τα έργα HUB Lighting & Innovation, Experience Room και Uni-Pharma αντίστοιχα.

Η BRIGHT ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Α.Ε. απέσπασε 3 GOLD βραβεία για το VATES , VISO ΚΑΙ SENEX SPORT αντίστοιχα. Το STUDIO 2Pi ARCHITECTURE απέσπασε 2 Gold βραβεία για το έργο KOSMOS – COFFEE & BAKERY. H IFI architectural lighting works απέσπασε 2 Gold βραβεία για το St. Catherines school και το OORT αντίστοιχα. To MULTITRAB PRODUCTIONS Athens Digital Arts Festival απέσπασε 2 Gold βραβεία για το 16th Athens Digital Arts Festival | Let’s Get Phygital | Light Festival | Historical Center of Athens και για το Light installations | Athens International Airport “Eleftherios Venizelos” αντίστοιχα.

Από 1 Gold βραβείο απέσπασαν οι παρακάτω:

PROLIGHT για το ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ NEUILLY

GK SKIADOPOULOS για το MR BARBEROS

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ για το ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ CS ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΔΕΚΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ A.Ε. για το ΚΙΡΚΑΔΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

Evrykleia Tzimou, INTERIOR ARCHITECT + LIGHTING DESIGNER για το ”Retaining the dark”, Σχεδιασμός φωτισμού εξωτερικού χώρου υπόσκαφης κατοικίας στις Κυκλάδες

L+DG lighting architects για το ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ TORRE EUROPA ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

ALlight για το Σχεδιασμό εξωτερικού φωτισμού κεντρικού χώρου του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ.

ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε. για το ΦΟΡΗΤΟ ΠΥΡΓΟ ΦΩΤΙΣΜΟΥ – BASELIGHT

BLK ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΠΕ για το MZ-Lighting SMD LED lights for Video, Photo and Cine productions

BEFORELIGHT για τα ΦΩΤΕΙΝΑ ΞΥΣΤΑ –  LIGHT SGRAFFITO

ΕΛΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ για το ELENIT

Interactive Light Designs για το Water Projection Mapping “Ανάδυση”

Πάνος Ζουλάκης για το Dancing Flour

Στρατηγικός συνεργάτης το Archisearch 

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: b2green.gr και 4green.gr


RELATED ARTICLES