Οι Μ. Παπανικολάου (MP SPARCH architects), Ρ. Σακελλαρίδου (RS SPARCH) και Ζ. Καρακινάρη (Ztopos) κέρδισαν το Α' Βραβείο στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τον νέο σταθμό Μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Στην πρόταση τους που κέρδισε το Α’ Βραβείο στον Ανοιχτό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, οι αρχιτέκτονες Μόρφω Παπανικολάου (MP SPARCH architects), με σύμβουλο την αρχιτέκτονα Ρένα Σακελλαρίδου (RS SPARCH), την αρχιτέκτονα τοπίου Ζωή Καρακινάρη (Ztopos), τη μηχανικό πολεοδόμο / χωροτάκτη Αθηνά Γιαννακού, τη Μηχανικό Χωροταξίας και Ανάπτυξης Κωνσταντίνα-Δήμητρα Σαλάτα και το συγκοινωνιολόγο μηχανικό Αλέξανδρο Σδουκόπουλο, προσδιορίζουν το ανθρώπινο στοιχείο ως νήμα σύνδεσης του τόπου, του χρόνου, του χώρου, του δικτύου, στο πέρασμά του ανάμεσα στους δυο διακριτούς κόσμους.


-κείμενο από τους δημιουργούς

Είναι γνωστό ότι οι υπαίθριοι χώροι της Αθήνας αποτελούν, ισότιμα με τα κτήρια, ζωντανές μαρτυρίες της ιστορικής μνήμης και της ταυτότητας της πόλης.

Χαρακτηριστικά στοιχεία του πάρκου Ριζάρη είναι η κεντρικότητά του στην πόλη και ότι περιβάλλεται από τόπους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, επίσκεψης και έλξης. Ιδιαίτερα, η περιοχή του διαγωνισμού αποτελεί ένα σημαντικό κόμβο ανταλλαγής υπόγειας κινητικότητας και υπέργειων μετακινήσεων με δημόσια μέσα, καθώς και έναν σημαντικό για την Αθήνα ανοιχτό, δημόσιο, πράσινο χώρο.

…Αναρωτηθήκαμε τι σημαίνει κόμβος ανταλλαγής δικτύου υπόγειας και υπέργειας κινητικότητας και εστιάσαμε στην έννοια του εδάφους, πάνω από τη γη και κάτω από τη γη.

κάτω από τη γη: στο Μετρό, σημαντικές γίνονται μόνο οι κόκκινες, οι κίτρινες, οι πράσινες ή οι μπλε γραμμές του δικτύου στο χάρτη. Με τη βοήθειά τους, έχουμε μια γραμμική και απλοποιημένη αίσθηση του αστικού χώρου, σύμφωνα με την εσωτερική, ιδιαίτερη σχέση, των εννοιών απόσταση – χρόνος – τόπος. 

πάνω από τη γη: στο πάρκο, σημαντική γίνεται η δυνατότητα αντίληψης του αστικού τοπίου, η εμπειρία της επίγειας κινητικότητας, το βίωμα των επαφών και των δραστηριοτήτων. 

πάνω, κάτω, μέσα, έξω: συνολικά, προσεγγίσαμε την ανάπλαση σαν μια συνεχή διαδικασία κατάδυσης και ανάδυσης, όπου ο άνθρωπος συναντά δυο διαφορετικούς κόσμους σε διάχυση.

Θεωρήσαμε ότι κεντρική ιδέα της συνολικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης, είναι ο άνθρωπος και η κινητοποίηση των αισθήσεών του. 

Στο σχεδιασμό, το ανθρώπινο στοιχείο γίνεται το νήμα σύνδεσης του τόπου, του χρόνου, του χώρου, του δικτύου στο πέρασμά του ανάμεσα στους δυο διακριτούς κόσμους.

Συνοπτικά, φιλοσοφία του σχεδιασμού γίνεται η ώσμωση του πάνω και του εντός. Οι βασικοί αρχιτεκτονικοί χειρισμοί παρακολουθούν το αποτύπωμα του μετρό και του υφιστάμενου πάρκου, και επιχειρούν, με απλές χαράξεις να συνθέσουν μια πρόταση, ένα νέο δίκτυο για τον αστικό χώρο.
Πρόθεση είναι η διατήρηση του πρόσφατα αναβαθμισμένου πάρκου με δωρεά του Ν.Πατέρα και η μετατροπή της καθημερινότητας του ανθρώπου σε αρχιτεκτονική εμπειρία αστικής κλίμακας. Επιμέρους επιλογές εστιάζουν σε κάτι απλό, όμορφο και απρόσμενο, σε μια ευκαιρία για ένα διαφορετικό βίωμα μεταξύ χώρου, φυσικού στοιχείου και σώματος, ερέθισμα για να μετατραπεί η καθημερινή διαδικασία μετάβασης, ανάδυσης, κατάδυσης σε ενδιαφέρουσα εμπειρία… 

Στοιχεία έργου
Τυπολογία ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού Μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Διοργανώτρια Αρχή ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑ Α.Ε.
Βραβεύσεις 1ο βραβείο
Ομάδα μελέτης Μόρφω Παπανικολάου (Αρχιτέκτων Μηχανικός) | MP SPARCH architects , Ρένα Σακελλαρίδου (Σύμβουλος Αρχιτέκτων Μηχανικός) | RS SPARCH, Γιώργος Παπανικολάου, Παναγιώτα Λιάκου, Ευγενία Μαλάμογλου, Φωτεινή Ντέκα, Qussai Zeit | συνεργάτες MP SPARCH architects , Δρ. Ζωή Καρακινάρη  (Αρχιτέκτονας Τοπίου) | Ztopos , Χρύσα Πολύζου, Νένα Σιδηροπούλου, Hanna Khrystoforova | συνεργάτες ZtoposΓιαννακού Αθηνά (Αρχιτέκτων Μηχ., Δρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόμος), Σαλάτα Κωνσταντίνα-Δήμητρα (Δρ. Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης), Δρ. Αλέξανδρος A. Σδουκόπουλος (Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός).
Ομάδα συνεργατών ΠΑΓΩΝΗΣ – ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΚΙΝΑΤΟΣ Ε.Ε. (Πολιτικοί Μηχανικοί), Γεώργιος Γαρτζούνης (Μηχανολόγος Μηχανικός), Μάρθα – Λητώ Στεργιούλη (Πολιτικός Μηχανικός -Μελέτη Υδραυλικών Έργων), Δρ. Ευθύμιος Μουτσάκης (Περιβαλλοντολόγος), Αθανασία Κικίδου (Γεωπόνος – Αρχιτέκτων τοπίου MLA)
Τοποθεσία Ευαγγελισμός, Αθήνα, Ελλάδα


Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Νέο Σταθμό Μετρό ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, εδώ.


RELATED ARTICLES