Το ντοκιμαντέρ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ αποκαλύπτει τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας | ADFF Athens

Η ταινία ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ θα προβληθεί στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στα πλαίσια του ADFF: Athens και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 


Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα «Τέσσερις διαστάσεις», την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη. Μέσα από την πρόκληση δημιουργίας ενός φωτιστικού σώματος, οι δύο νέες επαγγελματίες μας παρουσιάζουν την ίδια τη διεργασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.Ταυτόχρονα, μας ξεναγούν στις σύγχρονες προκλήσεις που παρουσιάζει αυτό το επάγγελμα σε μια εποχή που οι παραδοσιακές μορφές άσκησης του, όπως οι μελέτες και οι κατασκευές, δεν είναι αρκετές να στηρίξουν ένα γραφείο. Έτσι, ωθούνται να ανακαλύπτουν εκ νέου τον ορίζοντά του, ώστε να επιβιώνουν και ταυτόχρονα να κρατούν άσβεστη τη δημιουργική φλόγα που τις οδήγησε αρχικά στην επιλογή της Αρχιτεκτονικής.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ, Θανάσης Νεοφώτιστος, adff Athens, 2018, architecture, cinema, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μετά τη βραβευμένη ΠΡΟΣΕΥΧΗ (20′, 2014, Χρυσός Διόνυσος, 37ο Φεστιβάλ Δράμας) και το βραβευμένο ΠΩΓΩΝΙΣΚΟ (10′, 2015, Βραβείο Ντοκιμαντέρ, 38ο Φεστιβάλ Δράμας), το νέο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα Θανάση Νεοφώτιστου, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ (30′, 2017), παρουσιάζει δύο νέες αρχιτεκτόνισσες, που αποτελούν την ομάδα «Τέσσερις-Διαστάσεις», την Ιωάννα Καζελίδου και την Άννα Μαρούλη.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ, Θανάσης Νεοφώτιστος, adff Athens, 2018, architecture, cinema, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣΧρησιμοποιώντας στοιχεία από το είδος του ψευδοντοκιμαντέρ, ο Θανάσης Νεοφώτιστος επιλέγει να μην επικεντρωθεί σε μία κλασική παράθεση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων. Αντίθετα, μέσα από τη συνθήκη της συνάντησης μιας δημοσιογράφου (στην πραγματικότητα η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου) με τα μέλη της αρχιτεκτονικής ομάδας, στρέφει την προσοχή του σε ένα εν εξελίξει έργο και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός φωτιστικού. Η συνθήκη αυτή του επιτρέπει να ακολουθήσει τις δύο αρχιτεκτόνισσες καθώς αναζητούν πηγές έμπνευσης από μία σπηλιά μέχρι μια δημιουργική απασχόληση με μια ομάδα παιδιών, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον θεατή να ταυτιστεί με τα μέλη της ομάδας.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη διαδικασία της αρχιτεκτονικής δημιουργίας, μετατρέποντας σε βιωματική εμπειρία την κατανόηση του τι σημαίνει για κάποιον να ασκεί την αρχιτεκτονική στην Αθήνα του σήμερα.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ, Θανάσης Νεοφώτιστος, adff Athens, 2018, architecture, cinema,  ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ«Αφορμή για τις “Τέσσερις Διαστάσεις και Μια Λάμπα” ήταν η δημιουργία ενός επεισοδίου ντοκιμαντέρ που κατέληξε σε μία
κινηματογραφική αφήγηση μικρού μήκους και ένα “παιχνίδι” με το τι είναι ένα ντοκιμαντέρ!», σημειώνει ο Θανάσης Νεοφώτιστος.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ, Θανάσης Νεοφώτιστος, adff Athens, 2018, architecture, cinema,  ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Λίγα λόγια για την αρχιτεκτονική ομάδα “ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ”

Η αρχιτεκτονική ομάδα “τέσσερις διαστάσεις” αποτελείται από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Άννα Μαρούλη και Ιωάννα Καζελίδου.
Ξεκίνησαν την κοινή πορεία τους στην αρχιτεκτονική σπουδάζοντας μαζί στην Πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης όπου συνεργάστηκαν σε ομαδικά εργαστήρια. Το 2011 ξεκίνησαν να συνεργάζονται επαγγελματικά. Το 2014 δημιούργησαν την ομάδα τέσσερις διαστάσεις σε νέο χώρο στην Κάντζα, Αττικής.
Η βασική ιδέα της ομάδας είναι η ανθρωποκεντρική δημιουργία χώρων, που δεν είναι παθητικοί απέναντι στον χρήστη αλλά αλληλεπιδρούν, με στόχο την καλύτερη διαβίωση ανάλογα με την εκάστοτε χρήση.

Το φως, η μελέτη της κίνησης στο χώρο, η σχέση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και η ένταξή του σε αυτόν, η λιτή γεωμετρία που εκφράζει τον στόχο του σχεδιασμού, αποτελούν τους κύριους άξονες της αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Το φυσικό περιβάλλον, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου καθώς και οι ανάγκες, οι επιθυμίες αλλά και η προσωπικότητα των χρηστών, αποτελούν τα πρώτα στοιχεία έμπνευσης και δημιουργίας. Το έργο της ομάδας χαρακτηρίζεται από έρευνα για καινούργιες φόρμες και υλικά, καθώς και καινοτόμες λύσεις που θα αποδίδουν τη φιλοσοφία της σύνθεσης.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ /  Άννα Μαρούλη, Ιωάννα Καζελίδου  website facebook  


ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΜΠΑ
Έτος 2017
Διάρκεια   30 λεπτά
Χώρα   Ελλάδα
Σκηνοθεσία Θανάσης Νεοφώτιστος

Συντελεστές
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Θανάσης Νεοφώτιστος
ΣΕΝΑΡΙΟ Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Φανούριος Καζάκης
ΜΟΝΤΑΖ | ΧΡΩΜΑ Πάνος Αγγελόπουλος (IMAGINA)
ΗΧΟΣ Αλεχάνδρος Καμπρέρα
ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ Ιωάννα Καζελίδου, Άννα Μαρούλη (Μέλη αρχιτεκτονικής ομάδας Τέσσερις Διαστάσεις)
Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου (ως Δημοσιογράφος)
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΤ Α.Ε.  ΕΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ Γυρισμένο με την ολοκαίνουργια κάμερα Sony a6500 & SLog3.
OFFICIAL SITE
Παρακολουθήστε το TRAILER

Δείτε όλα τα άρθρα σχετικά με το Architecture and Design Film Festival εδώ!


RELATED ARTICLES