GREAT NEWS... GREAT.ARCHITECTURAL.TALENT ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΜΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Το GREAT – Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge, με στόχο την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα.

Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, το Μέγαρο Μουσικής δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Αρχιτεκτονική. Τα τελευταία 7 χρόνια οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες του κόσμου προσκλήθηκαν στο Μέγαρο, παρουσίασαν το έργο τους και ανέπτυξαν τις απόψεις τους για την αρχιτεκτονική του αύριο, σε σειρά εκδηλώσεων που παρακολούθησαν χιλιάδες νέοι. Όμως εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για το Μέγαρο Μουσικής είναι πέρα από τη μουσική και τις καλές τέχνες, να αναδείξει την ελληνική επιστημονική και πνευματική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge δίνει τη δυνατότητα στους νέους αρχιτέκτονες του τόπου μας να παρουσιάσουν το έργο τους, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Όμιλος Lafarge, μέλος του οποίου είναι η ΑΓΕΤ Ηρακλής, συνεργάζεται ενεργά με την αρχιτεκτονική κοινότητα. Η συνεργασία με αρχιτέκτονες διευρύνει την προοπτική και τροφοδοτεί το διάλογο για τους στόχους του αστικού σχεδιασμού, που διαμορφώνει το μελλοντικό μας περιβάλλον και τις πόλεις μας. Το αρχιτεκτονικό όραμα και οι προκλήσεις για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, είναι το ερέθισμα για μεγαλύτερη καινοτομία στα υλικά και στις λύσεις που κάνουν τα τολμηρά σχέδια πραγματικότητα. Για να μάθετε περισσότερα για την ΑΓΕΤ Ηρακλής και τη συνεργασία της Lafarge με την αρχιτεκτονική κοινότητα, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.lafarge.gr και www.lafarge.com.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικές διοργανώσεις κάθε δύο χρόνια.
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ & ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 
Τα πρώτα τους κτίρια
Διαγωνισμός διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών από ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής και Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διεθνής κριτική επιτροπή, θα επιλέξει τις εργασίες που θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο επιμελητής της έκθεσης, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης, εξηγεί γιατί επιλέχθηκαν «Tα πρώτα τους κτίρια» ως θέμα της πρώτης διοργάνωσης.
Γιατί η πρώτη έκθεση του Great επιλέγει φοιτητές αρχιτεκτονικής; Πόσο σημαντικά είναι τα «Πρώτα τους κτίρια», σε κτίρια που δεν έχουν προϋπολογισμό, παρακάμπτοντας –όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές– τις πλατείες, τις κατοικίες, τις πολυκατοικίες; Τι είναι δηλαδή αυτό που ωθεί τόσους αρχιτέκτονες να παρακάμπτουν τις αναθέσεις που κατά κανόνα θα αναλάβουν μετά το πτυχίο τους και εντός των σχολών τους σχεδιάζουν τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα; Το να διαλέξεις οικόπεδο, λειτουργικό πρόγραμμα, μέγεθος κτιρίου είναι η παράδοξη στιγμή που ο αρχιτέκτονας γίνεται πελάτης. Ίσως αυτή είναι η πιο πολύτιμη στιγμή που αφήνει να αναδειχτεί το προσωπικό ταλέντο, οι δεξιότητες του καθενός. Θα έλεγα ότι οι φοιτητικές αυτές εργασίες δεν αποτελούν μόνο τα «ιδανικά θέματα», είναι και ότι διαθέτουν εκείνη τη στιγμή, μέσα στο πανεπιστήμιο, την «ιδανική» για αυτούς μέθοδο για να φτάσουν στην «ιδανική» επίλυση του θέματος.

Είναι λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες που συχνά η καινοτομία αντικαθιστά τον συμβιβασμό στους περιορισμούς, η δυνατότητα ένταξης στον αστικό ιστό παραμερίζει την απόλυτη ουδετερότητα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ξεπερνά την ευρύτερη αδιαφορία για το περιβάλλον. Επιπλέον είναι συχνά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους που οι έλληνες αρχιτέκτονες βρίσκονται πιο κοντά στα διεθνή δρώμενα: Είτε όντας οι ίδιοι φοιτητές στο εξωτερικό είτε μέσω της βιβλιογραφίας και των βιβλιοθηκών τους έχουν τη δυνατότητα ενός ανοίγματος στις διεθνείς εξελίξεις –κάτι που αργότερα, στην εξάσκηση του επαγγέλματος, παρατηρείται ότι περιορίζεται σημαντικά. Όσο λοιπόν μας απασχολεί το άνοιγμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο εξωτερικό (που ως τώρα αναλαμβάνουν οι διαλέξεις ξένων αρχιτεκτόνων στη χώρας μας αλλά κυρίως η εθνική μας συμμετοχή στη Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας), τόσο αποκτούν σημασία οι φοιτητικές αυτές εργασίες και τόσο πιο καίρια είναι μια διεθνής κριτική επιτροπή που θα τις επιλέξει για την έκθεση τους στο Μέγαρο Μουσικής. 
 
Κριτές
Οι αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, ο Manuel Aires Mateus και οι Selgas-Cano συγκροτούν την επιτροπή κρίσης που θα επιλέξει τις φοιτητικές εργασίες που θα εκτεθούν. Η κοινή μεσογειακή προέλευση των κριτών και η συνεχιζόμενη εκπαιδευτική τους παρουσία, εγγυώνται την εγγύτητα τους με τις προτάσεις των φοιτητών. Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι κάθε ένα από τα προσκεκλημένα γραφεία διατηρεί μια ξεχωριστή προσέγγιση στην αρχιτεκτονική διασφαλίζει έναν αναγκαίο πλουραλισμό αλλά και τη σύνοψη μερικών από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις: την επεξεργασία του ανεπίχρηστου σκυροδέματος σε αυστηρές ορθογώνιες γεωμετρίες κτιρίων, την πιο προχωρημένη εξέλιξη του λευκού μινιμαλιστικού πουρισμού σε ελεύθερες γεωμετρίες και τη ρηξικέλευθη έρευνα σε μια αρχιτεκτονική πλούσια σε χρωματισμούς, υφές και σχήματα.

Κριτήρια Συμμετοχής
Στο GREAT 2013 μπορούν να συμμετάσχουν με τις διπλωματικές ή μεταπτυχιακές τους εργασίες φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα καθώς και Έλληνες φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.

Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί, υποβληθεί και βαθμολογηθεί σε σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2008-2012.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό διατηρούν και ομάδες φοιτητών, οι οποίες θα πρέπει να ορίσουν έναν εκπρόσωπο για τις ανάγκες επικοινωνίας με τους διοργανωτές.

Κάθε διαγωνιζόμενος, ατομικά ή ως μέλος ομάδας φοιτητών, μπορεί να υποβάλλει μέχρι δύο συμμετοχές.

Έγκυρες συμμετοχές θεωρούνται αυτές που έχουν υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής συμμετοχών, και συγκεκριμένα από την 21η Νοεμβρίου 2012 μέχρι τις 18.00 την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμπληρώσουν πλήρως όλα τα πεδία της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, τόσο στην ελληνική όσο και την αγγλική γλώσσα και να συνυποβάλουν το υποστηρικτικό υλικό που απαιτείται, κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, κλπ εντός της ίδιας προθεσμίας. Το υλικό που υποβάλλεται θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις ανωνυμίας, ώστε να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητα του συμμετέχοντα.

Οι συμμετέχοντες, με την υποβολή της συμπληρωμένης φόρμας συμμετοχής, επιβεβαιώνουν ότι η μακέτα και το συνοδευτικό υλικό που υποβάλλουν στον διαγωνισμό είναι προϊόν / αποτέλεσμα δικής τους εργασίας και είναι η ίδια που είχε κατατεθεί και βαθμολογηθεί στη Σχολή φοίτησής τους. Σε περίπτωση που η εργασία τους επιλεγεί για να συμμετάσχει στην έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2013, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Θα αποκλειστούν από τη διαδικασία αξιολόγησης οι συμμετοχές που δεν πληρούν τους όρους συμμετοχής, δεν έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις ανωνυμίας, καθώς και αυτές που δεν καλύπτουν πλήρως τα πεδία της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας του διαγωνισμού.

Αποκλείονται από τον διαγωνισμό πρόσωπα που έχουν εξαρτημένη επαγγελματική σχέση εργασίας ή συγγένεια έως δεύτερου βαθμού με τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς και τον επιμελητή.

Οι διαγωνιζόμενοι διατηρούν την κυριότητα και κάθε δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας επί του υλικού που έχει υποβληθεί στον διαγωνισμό. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν υλικό που έχει υποβληθεί στο διαγωνισμό για την προβολή και περαιτέρω επικοινωνία του διαγωνισμού και της έκθεσης.

Μόνο οι εργασίες που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή θα συμμετάσχουν στην έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2013. Η έκθεση θα οργανωθεί με βάση τις μακέτες των εργασιών. Οι συμμετέχοντες στην έκθεση αναλαμβάνουν την ευθύνη της μεταφοράς, ασφάλισης και τοποθέτησης των μακετών στον εκθεσιακό χώρο, εντός των προθεσμιών και σύμφωνα με τις οδηγίες των διοργανωτών.
 
Επιμελητής
O Μέμος Φιλιππίδης αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της έκθεσης «Τα πρώτα τους κτίρια» αποσκοπεί σε μια νέα, ουσιαστική αξιολόγηση και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η πρόσκληση αρχιτεκτόνων του εξωτερικού για ομιλίες στο Μέγαρο συμπληρώνεται σε αυτήν την έκθεση με μια κριτική αποτίμηση της νεότερης γενιάς ελλήνων δημιουργών από μια έγκυρη διεθνή επιτροπή.
 
Archisearch - ABB (Asea Brown Boveri) Northern Greece Headquarters by Nikos Ktenas | member of the judging committee | ABB (ASEA BROWN BOVERI) NORTHERN GREECE HEADQUARTERS BY NIKOS KTENAS | MEMBER OF THE JUDGING COMMITTEE |
Archisearch - Μemos Filippidis | curatorΜEMOS FILIPPIDIS | CURATOR
Archisearch - Members trip Silicon House Madrid Selgas Cano Architect | member of the Judging committeeMEMBERS TRIP SILICON HOUSE MADRID SELGAS CANO ARCHITECT | MEMBER OF THE JUDGING COMMITTEE

RELATED ARTICLES