LAMPSCAPES | Ένα 5ήμερο εργαστήριο κατασκευής αστικού εξοπλισμού με επανάχρηση υλικών

at ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ LUDD

LAMPSCAPES: Ένα 5ήμερο εργαστήριο κατασκευής που επικεντρώνεται στην ιδέα της επανάχρησης υλικών και της δημιουργικής μεταποίησής τους για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της πόλης, από την συνεργατική ομάδα LUDD

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι στα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Αθήνας καταφθάνουν με σταθερή ροή και σε μεγάλες ποσότητες τα παλιά φωτιστικά της πόλης, καθώς αντικαθίστανται μαζικά από τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα αυτά τα στοιχεία αστικού εξοπλισμού που αποσύρονται από τον δημόσιο χώρο, καθώς προκύπτουν από την τρέχουσα διαδικασία μετασχηματισμού της πόλης και άρα ανήκουν de facto στο πεδίο της πρακτικής και της συζήτησης περί αστικής βιωσιμότητας” – LUDD

Σκοπός του εργαστηρίου είναι, μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής επανάχρησης, να προσδώσουμε δεύτερη ζωή στα παλιά φωτιστικά του Δήμου Αθηναίων. Συνδυάζοντάς τα με άλλα ανακυκλώσιμα και προσιτά υλικά της τοπικής αγοράς, όπως ξύλα και σίδερα, θα παράξουμε συμμετοχικά νέα αντικείμενα αστικού εξοπλισμού, όπως καθιστικά συστήματα, φωτιστικά αντικείμενα, φυτευτικά δοχεία κ.α, καθώς και αστικά γλυπτά. Το εργαστήριο θα εκκινήσει από την επεξεργασία των υλικών και την κατασκευή των αντικειμένων στο εργαστήριο LUDD και θα καταλήξει στην ανοιχτή έκθεσή τους στην οδό Ιάκχου, στο πλαίσιο του προγράμματος Street Transformation Lab που διοργανώνεται από το δίκτυο CIVINET ως παράλληλη δράση του 2nd CIVINET Forum. Η διαδικασία θα κορυφωθεί σε μια δημόσια κυκλική συζήτηση, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ομάδα KÆNA και θα θέσει στο επίκεντρο το ζήτημα της αστικής βιωσιμότητας.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ομάδα ΡΟΚΑΝΙ, θα κατασκευαστούν συμμετοχικά ορισμένες συνθέσεις της ίδιας της ομάδας LUDD αλλά και θα σχεδιαστούν και θα κατασκευαστούν νέες συνθέσεις με τους συμμετέχοντες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε (20 άτομα) επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες στο πεδίο του χωρικού σχεδιασμού (αρχιτέκτονες, βιομηχανικούς σχεδιαστές, εικαστικούς, τεχνίτες κ.α.). Οι συμμετέχοντες, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με την διαδικασία κατασκευής ενός αρχιτεκτονικού έργου μικρής κλίμακας σε όλα τα στάδιά του, θα αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών γνώσεων κι εμπειριών, ενώ παράλληλα, δουλεύοντας ομαδικά για την παραγωγή ενός έργου αστικής εμβέλειας θα μυηθούν στην αξία της συνδιαμόρφωσης και της εμπλοκής στην δημόσια σφαίρα. Τέλος, επεξεργαζόμενοι ανακυκλώσιμα υλικά, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της αναβαθμιστικής ανακύκλωσης (upcycling) και θα καταλάβουν τόσο τις δυνατότητες όσο και τους περιορισμούς της.

· Εργαστήριο κατασκευής: 20-24/05, 18:00-21:00, εργαστήριο LUDD

· Κυκλική συζήτηση: 28/05, 18:30-21:00, οδός Ιάκχου (Τεχνόπολη)

· Δημόσια έκθεση κατασκευών: 28-30/05, οδός Ιάκχου (Τεχνόπολη)

→ Η ομάδα LUDD καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συντάξουν ένα σύντομο σημείωμα (μέχρι 200 λέξεις) με τα βασικά βιογραφικά τους στοιχεία και το κίνητρο συμμετοχής τους στο εργαστήριο, και να το αποστείλουν στο [email protected] με τίτλο “ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ LAMPSCAPES” μέχρι τις 10 Μαΐου. Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν στις 13 Μαΐου. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Μπορείτε να βρείτε το Facebook Event εδώ.

Λίγα λόγια για την ομάδα

H LUDD είναι μία συνεργατική διεπιστημονική ομάδα που δραστηριοποιείται στη διασταύρωση αρχιτεκτονικής, τεχνολογίας και πολιτιστικής παραγωγής. Αναπτύσσοντας εργαλεία, αντικείμενα και μεθοδολογίες που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα επιδιώκει να προβάλει νέους τρόπους αντίληψης, διάπλασης και κατοίκησης του χώρου με βάση την ποικιλομορφία, την πολυφωνία και τη μεταβλητότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργεί παράλληλα ως εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στη μελέτη και παραγωγή σύνθετων και τεχνικά απαιτητικών έργων που συνδυάζουν ένα ευρύ φάσμα υλικών, τεχνολογιών, ψηφιακών και εφαρμοσμένων μεθόδων παραγωγής ή πειραματικών προσεγγίσεων.

Μέσα από το έργο της, που εκτείνεται από αντικείμενα, έπιπλα και εγκαταστάσεις μέχρι αστικές παρεμβάσεις και συμμετοχικές πρωτοβουλίες, διερευνά τη διασύνδεση σύγχρονων σχεδιαστικών πρακτικών και τεχνολογικών μεθόδων παραγωγής με προσεγγίσεις που αφορούν τα κοινά, τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την τεχνική στη πράξη.

Το έργο LAMPSCAPES χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Α.Π.1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ».


RELATED ARTICLES