Μη Πιθανός Τόπος: Κριτικός Σχεδιασμός & Αστικά Περιβάλλοντα, Εργαστήριο στο Πλαίσιο της Έκθεσης "Tomorrows"

at ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ (ΠΛ. ΘΕΑΤΡΟΥ 3)

Ένα διήμερο εργαστήριο που θα εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές του Υποθετικού και του Κριτικού Design (Speculative and Critical Design) και στην εφαρμογή τους στο αστικό περιβάλλον.

Οι διάφορες προτάσεις για την «έξυπνη πόλη του αύριο» συχνά εστιάζουν σε λαμπρές αποπολιτικοποιημένες τεχνολογίες και συστήματα που περικλείουν ασφυκτικά έναν υπάκουο και σταθερό πληθυσμό. Οι πόλεις, όμως, έχουν ήδη ενσωματωμένη ανθρώπινη και τεχνολογική νοημοσύνη, καθώς επίσης μακροχρόνιες υποδομές και βαθιά και πολύπλοκη πολιτική ιστορία.

Πόσο χώρο αφήνουν τα τρέχοντα σενάρια των έξυπνων πόλεων για την εννοιολογικοποίηση πληθυντικών, υποθετικών και ανταγωνιστικών μελλόντων; Πώς λοιπόν μπορεί, αντιθέτως, να ληφθεί υπόψη μια βαθύτερη κατανόηση των υπαρχόντων κοινωνικο-τεχνικών συστημάτων;

Το διήμερο εργαστήριο που γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης “Tomorrows” θα εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές του Υποθετικού και του Κριτικού Design (Speculative and Critical Design) και στην εφαρμογή του στο αστικό περιβάλλον. Στη διάρκεια του εργαστηρίου, οι Strange Telemetry θα δώσουν έμφαση σε αναλυτικά εργαλεία, μοντέλα στρατηγικής και σκέψης συστημάτων. Θα δοθεί έμφαση σε μορφές πρακτικής που προάγουν έναν κριτικό αναστοχασμό σχετικά με το παρόν και μια σύλληψη πιθανών ετερογενών μελλόντων.

Οι δράσεις του εργαστηρίου θα επικεντρωθούν στην πόλη της Αθήνας ως πηγή και σημείο έμπνευσης. Θα ληφθούν ασφαλώς υπόψη παράγοντες μακροεπιπέδου, όπως η οικονομική κρίση, οι μετακινήσεις πληθυσμών και η κλιματική αλλαγή, αλλά ταυτόχρονα το εργαστήριο θα εστιάσει στο ρόλο της πόλης ως σημείου ανταγωνιστικών πολιτικών στο χώρο της Μεσογείου, αντλώντας υλικό από την πολιτική ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας, τα υλικά τεχνουργήματά της, τους θεσμούς της, τη γεωγραφική της θέση και το οικοδομημένο περιβάλλον της.

Περισσότερα, εδώ.

Πληροφορίες:

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική παρουσία και τις 2 ημέρες του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα για τον περίπατο στην πόλη. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε περίπτωση που υπάρχει κάποια σωματική αδυναμία για συμμετοχή σας σε περίπατο. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.
Συμμετοχή: Δηλώστε το ενδιαφέρον σας έως και τις 25 Μαΐου 2017 συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρείτε, εδώ. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι δηλώσεις συμμετοχής θα αξιολογηθούν από τους εισηγητές του εργαστηρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους την επομένη της λήξης προθεσμίας των δηλώσεων συμμετοχής.
Ημέρες & ώρες:
Σάββατο 27 Μαΐου | 11:00-17:00
Κυριακή 28 Μαΐου | 11:00-17:00
Χώρος: Διπλάρειος Σχολή, Πλατεία Θεάτρου 3, 10552, Αθήνα
Κόστος: Η συμμετοχή είναι δωρεάν
Συντελεστές: Strange Telemetry (Tobias Revell και Georgina Voss)

Σχετικά με τους Συντελεστές του Εργαστηρίου:

Η Strange Telemetry είναι μια ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία. Μέσα από πρότζεκτ design, εργαστήρια και κείμενα, διερευνά και φωτίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία συλλαμβάνονται, χτίζονται, χρησιμοποιούνται και ελέγχονται οι τεχνολογίες. Η Strange Telemetry είναι μια συλλογικότητα εργαζομένων, που συγκεντρώνει μια διευθυντική ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, επιμελητών, designers και κοινωνικών επιστημόνων. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο κριτικό design και στην κατασκευή υποθετικών μοντέλων, στη στρατηγική πρόβλεψη και στη διοργάνωση δημιουργικών εργαστηρίων. Τελεί υπό την ιδιοκτησία και διαχείριση των μελών της, με στόχο τη διατήρηση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας της.

Η Τζωρτζίνα Βος είναι ανθρωπολόγος τεχνολογίας, καλλιτέχνης και συγγραφέας, το έργο της οποίας εστιάζει σε συστήματα πολιτικής και υποδομών που θεμελιώνουν και διαμορφώνουν τεχνολογικές πρακτικές, καθώς και στα χωρικά στοιχεία αυτών των σχέσεων.

Έχει λάβει αναθέσεις και έχει εκθέσει έργα της στο Brighton Digital Festival (Αγγλία), στο Artefakt Festival (Λουβαίν, Βέλγιο) και στο Milton Keynes International Festival (Αγγλία). Έχει κάνει καλλιτεχνικά residencies στο RAMLAB (Ρότερνταμ), στο Πειραματικό Ερευνητικό Εργαστήριο του Pier 9 στο Autodesk (Σαν Φρανσίσκο) και στο Lighthouse Arts (Μπράιτον). Η Βος έχει διδακτορικό στις Σπουδές Επιστημών και Τεχνολογίας από το Science Policy Research Unit (SPRU) του Πανεπιστημίου του Σάσεξ (Αγγλία). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα έντυπα The Atlantic, The Guardian και HOLO Magazine, ενώ είναι συγγραφέας του βιβλίου Stigma and the Shaping of the Pornography Industry (Routledge 2015).

Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια της Strange Telemetry και αναπληρώτρια καθηγήτρια κριτικών σπουδών και design στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου, όπου διευθύνει επίσης το ερευνητικό εργαστήριο.

Ο Τομπάιας Ρέβελ είναι καλλιτέχνης και designer. Στο έργο του, στο οποίο συνδυάζει διάφορα μέσα και ιδιώματα, καταπιάνεται με αποτυχημένες ουτοπίες, παρίες, ανεξήγητα φαινόμενα και με την ιδέα της τεχνολογίας ως εδαφικής επικράτειας. Ο Τομπάιας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κριτικού και Ψηφιακού Design στο London College of Communication του UAL. Είναι συνιδρυτής της ερευνητικής συμβουλευτικής εταιρείας Strange Telemetry και το ήμισυ του ερευνητικού και επιμελητικού πρότζεκτ Haunted Machines. Διδάσκει και εκθέτει διεθνώς και πρόσφατα έχει εμφανιστεί στα Improving Reality (Μπράιτον), FutureEverything (Μάντσεστερ), Impakt (Ουτρέχτη), Web Directions (Σίδνεϋ), Transmediale (Βερολίνο) και Lift (Γενεύη). Είναι υποψήφιος διδάκτορας design στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.


RELATED ARTICLES