text in EN, GR

Plaini and Karahalios Architects completed Trainbox, a fitness center located in an old industrial building at the northern suburbs of Athens. The design approach was to strip down both interior and exterior from all the additional structures and bring the building back to its initial shape.

–text by the authors

Split in two levels, the freestanding building was in poor condition after a series of different uses and interventions.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

The marks and footprints of all its past layers were left intact suggesting its history. Applying the same color on every surface, regardless of its use or material, unified all those layers.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

The inside was painted black whereas the outside was painted white. The entrance of the fitness center formed a distinct white box that visibly connected the two levels through its double height and creating an enclave of the exterior space into the interior. The white box was treated as a metal lattice out of which the stairs, the gates and the reception desk emerge.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

The interior was divided according to the program of the fitness center into five clearly defined areas, regular gym, group training, pilates, martial arts and crossfit. This division was accentuated by the differentiation of the dominant color and the lighting configuration for each area.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

At the exterior, the white walls served as a canvas for a sketch-like mural by artist Dimitris Taxis, underlining the black and white dipole, while a big neon-light billboard was placed on the terrace, becoming a symbol. These two gestures transform the building from a mundane urban presence to a vehicle of art.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Facts & Credits
Project Title  Trainbox
Firm  Plaini and Karahalios Architects
Location  Athens, Greece
Size  1300m2
Year  2017
Architects  John Karahalios, Elisavet Plaini
Mural  Dimitris Taxis
Lighting Design  L4A
Construction  Vangelis Papakostas
Photos  Nikos Papageorgiou



Το αρχιτεκτονικό γραφείο Plaini and Karahalios Architects ολοκλήρωσε το Trainbox, ένα γυμναστήριο που βρίσκεται στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, σε ένα παλιό βιοτεχνικό κτίριο. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση ξεκίνησε από την απογύμνωση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού του κτιρίου από κάθε πρόσθετη κατασκευή, φέρνοντας το στο αρχικό σχήμα του.

–κείμενο από τους δημιουργούς

Το γυμναστήριο αναπτύσσεται στα δύο επίπεδα ενός πανταχόθεν ελεύθερου κτίσματος, το οποίο είχε αλλοιωθεί σημαντικά έπειτα από διάφορες χρήσεις και επεμβάσεις.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Τα σημάδια και τα αποτυπώματα των παλαιότερων επεμβάσεων παρέμειναν ανέπαφα, υπονοώντας με αυτό τον τρόπο την ιστορία του. Οι χώροι ενοποιήθηκαν μέσα από τη χρήση του ίδιου χρώματος για κάθε επιφάνεια, ανεξάρτητα από τη χρήση ή το υλικό.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Το εσωτερικό βάφτηκε μαύρο ενώ το εξωτερικό λευκό. Η είσοδος του γυμναστηρίου αποτέλεσε ένα λευκό κουτί που συνέδεσε οπτικά τα δύο επίπεδα μέσω του διπλού ύψους, δημιουργώντας έτσι ένα θύλακα του εξωτερικού χώρου μέσα στον εσωτερικό. Το λευκό κουτί υλοποιήθηκε σαν ένας μεταλλικός χωροκάναβος από τον οποίο προκύπτουν οι σκάλες, οι πύλες εισόδου και το έπιπλο της υποδοχής.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Το εσωτερικό χωρίστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα του γυμναστηρίου, σε πέντε ξεκάθαρα ορισμένες ενότητες, το κλασικό γυμναστήριο, την ομαδική προπόνηση, το pilates, τις πολεμικές τέχνες και το crossfit. Η διαίρεση αυτή εντάθηκε με τη διαφοροποίηση ανά περιοχή τόσο του κυρίαρχου χρώματος όσο και του χειρισμού στον φωτισμό.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Στο εξωτερικό, οι λευκοί τοίχοι χρησιμοποιήθηκαν ως καμβάς για μια τοιχογραφία σε μορφή σκίτσου, από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Ταξή, υπογραμμίζοντας το δίπολο άσπρο-μαύρο, ενώ στην ταράτσα τοποθετήθηκε μια μεγάλη πινακίδα από neon λειτουργώντας ως σύμβολο. Οι δύο αυτοί χειρισμοί μετατρέπουν ένα κτίριο ασήμαντης αστικής παρουσίας, σε φορέα τέχνης.

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Drawings / Σχέδια

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017

Trainbox, Plaini and Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη, Πεύκη, Αθήνα, 2017


Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Trainbox
Γραφείο  Plaini and Karahalios Architects
Τοποθεσία  Πεύκη, Αθήνα
Μέγεθος  1300μ2
Έτος  2017
Αρχιτέκτονες  Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη
Τοιχογραφία  Δημήτρης Ταξής
Μελέτη Φωτισμού  L4A
Κατασκευή  Βαγγέλης Παπακώστας
Φωτογραφίες  Νίκος Παπαγεωργίου

Προμηθευτές
Φωτισμός  l4a.gr
Τάπητας γυμναστηρίου και εξοπλισμός crossfit  gearup.gr
Τάπητας και εξοπλισμός πολεμικών τεχνών  zebraathletics.com
Τάπητας ομαδικών και επενδύσεις pilates  allhome.gr
Πινακίδες  athinogramma
Πλακάκια / είδη υγειινής  Λακιώτης Α.ε.
Έπιπλα  mexil



See, also, apartment in Glyfada by Plaini and Karahalios Architects, here!

Δείτε, επίσης, την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στη Γλυφάδα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Plaini and Karahalios Architects, εδώ!


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών