Τhe Architect Show 5: Futurespective-Βιώσιμες Πρακτικές & Νέα Μοντέλα Ζωής | στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2023

Στα πλαίσια του the Architect Show 5 – tAS5, μιας διοργάνωσης της εταιρείας Medexpo, το Archisearch και η Design Ambassador επιμελούνται το συνέδριο με τίτλο Futurespective: Bιώσιμες Πρακτικές & Nέα Μοντέλα Ζωής. Συναρπαστικές δυνατότητες και τάσεις διαμορφώνουν το πεδίο της αρχιτεκτονικής. Στις πόλεις αλλά και στην ύπαιθρο προωθούνται οι βιώσιμες πρακτικές στην αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Υποστηρίζονται τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, η χρήση ανανεώσιμων υλικών, οι πράσινες υποδομές και στρατηγικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

-κείμενο από τη Δανάη Μακρή

Κλείστε θέση για το the Architect Show 5 εδώ

Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στη δημιουργία πόλεων που μπορούν να περπατηθούν, με μικτές αναπτύξεις που ενσωματώνουν οικιστικούς, εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους. Με την προώθηση ποικιλόμορφων και προσβάσιμων γειτονιών, μειώνεται η εξάρτηση από το αυτοκίνητο και ενισχύεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αλληλεπίδρασης εντός της κοινότητας. Σε αυτές τις πόλεις, οι ζωντανοί δημόσιοι χώροι, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμοι στη δημόσια σφαίρα, ενθαρρύνουν την κοινωνική συμμετοχή και την πολιτιστική ζωτικότητα. Η ανάπτυξη δίνει προτεραιότητα στα συστήματα δημόσιων μεταφορών, δημιουργώντας περισσότερο βιώσιμες και δίκαιες επιλογές κινητικότητας.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: © MARIOS-KOUROUNIOTIS
THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: © MARIOS-KOUROUNIOTIS

Η κοινωνική ισότητα και ενσωμάτωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε κοινωνίες μεταβαλλόμενες ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους. Από την πόλη λοιπόν δεν μπορεί να λείπει η σύγχρονη, ποιοτική και προσιτή κατοικία και κοινωνική κατοικία.  Σε αυτό το τοπίο, καθοριστικό ρόλο παίζει η ιστορική διατήρηση και προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση, αναγνωρίζοντας την αξία των ιστορικών κτιρίων και την ηθική της αναζωογόνησης των υφιστάμενων δομών για την προώθηση της βιωσιμότητας, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία μοναδικών περιβαλλόντων.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: ©APHRODITI HOULAKI

Φιλοσοφίες στο σχεδιασμό, τεχνικές, τεχνολογίες και υλικά συνεπικουρούν τους αρχιτέκτονες στο σχεδιασμό για νέες ανάγκες και νέα μοντέλα ζωής. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός, οι στρατηγικές αντοχής στις φυσικές καταστροφές, ο αειφόρος σχεδιασμός, τα έξυπνα κτίρια, ο βιοφιλικός σχεδιασμός, ο παραμετρικός σχεδιασμός και η τρισδιάστατη εκτύπωση, η χρήση νέων υλικών, η εικονική πραγματικότητα και η επαυξημένη πραγματικότητα υποδεικνύουν ένα μέλλον όπου οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να είναι προσαρμοστικοί, τεχνολογικά γνώστες και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι για να δημιουργήσουν καινοτόμα και βιώσιμα δομημένα περιβάλλοντα.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: ©APHRODITI HOULAKI

Το the Architect Show_Futurepsective προσφέρει μία πλατφόρμα για ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε ένα αναδυόμενο τοπίο, τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις του οποίου εξερευνούμε σταθερά. Με αφορμή τα έργα, τις εμπειρίες, την έρευνα και την κριτική τοποθέτηση των κορυφαίων αρχιτεκτόνων πάνω σε σχετικά θέματα του δημοσίου διαλόγου, το the Architect Show_Futurepsective φιλοδοξεί στη δημιουργία νοήματος, συνεργασιών και συμπόρευσης προς το μέλλον. Το Architects Talk_Futurepsective, θα διερκέσει 2 ημέρες και θα συμμετάσχουν σε αυτό κάποια από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, αλλά και νέα και πολλά υποσχόμενα γραφεία.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: ©APHRODITI HOULAKI

Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά το προγραμμα των ομιλιών την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου είναι:

Panel 1_12:00-12:15_Η Σκηνοθεσία της εικόνας

O Νίκος Νικολόπουλος της  Creative Lighting, θα δώσει το εναρκτήριο σήμα με ένα keynote.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: ©APHRODITI HOULAKI

Panel 2_12:20-12:55_3D Printing, AI and other stories

Οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην τρισδιάστατη εκτύπωση και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα αλλάξουν ριζικά την αρχιτεκτονική και την κατασκευή. Πώς  μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον με αυτές τις καινοτομίες αιχμής να αναδιαμορφώνουν τον τρόπο που σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και αλληλεπιδρούμε με το δομημένο περιβάλλον; Ποιές είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες και ποιά η σχέση τους με τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα στην αρχιτεκτονική πρακτική;

ECO-PARK SPIROUDI BY PIERIS ARCHITECTS

Σε αυτό το panel θα συνομιλήσουν: η Νεφέλη Χατζημηνά – Αrchitect Scripta, Ευτύχης Ευθυμίου – Decode Fab Lab και ο Ευάγγελος Βαλαώρας – Great Visual Studio. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Νίκος Νικολόπουλος – Creative Lighting

CHARLOTTE BREATHS BY URBAN SYNERGETICS LAB

Panel 3_13:00-13:40_Sustainability builds resilience

Το ζητούμενο στις μέρες μας δεν μπορεί παρά να είναι  ασφαλέστερα, πιο προσαρμοστικά και αρμονικά δομημένα περιβάλλοντα που αντέχουν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και οι φυσικοί κίνδυνοι. Αρχιτέκτονες και ειδικοί στον πολεοδομικό σχεδιασμό συζητούν στρατηγικές αιχμής για το σχεδιασμό ανθεκτικών κτιρίων και κοινοτήτων απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Αειφόρος σχεδιασμός, έξυπνες τεχνολογίες κτιρίων και η ενσωμάτωση βιοφιλικών στοιχείων για την ενίσχυση τόσο της ανθρώπινης όσο και της περιβαλλοντικής ευημερίας, τίθενται επί τάπητος.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: ©APHRODITI HOULAKI

Συνομιλητές θα είναι οι: Μαρία Καλτσά – Arc Nest, ο Θωμάς Δοξιάδης – Doxiadis+, Θάνος Παγώνης – Αναπληρωτής καθηγητής Αστικού Σχεδιασμού ΕΜΠ, o Σταύρος Γυφτόπουλος – Καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του ΕΜΠ, Tombazis & Associates Architects. Συντονιστής του panel θα είναι ο Ηλίας Μεσσίνας, ιδρυτής της Ecoweek.

Panel 4_13:45-14:05_Future Athens

O Leon Avigad, συνιδρυτής και CEO των Brown Hotels, συνομιλεί με τη Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador, για τη μελλοντική Αθήνα.

THE ARCHITECT SHOW 3 MOMENTS | PHOTO: ©SPYROS HOUND

Panel 5_14:10-14:30_Future Athens

O καθηγητής Πολεοδομίας Νίκος Τριανταφυλλόπουλος σε ένα keynote για την αστική αναγέννηση.

Panel 6_14:35-15:20_Future Athens

H καρδιά της Αθήνας μετασχηματίζεται σε μία πόλη που μπορεί να περπατηθεί. Με κτίρια που ενσωματώνουν οικιστικούς, εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους, δίνοντας προτεραιότητα στην προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή της κοινότητας. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις ανάγκες των κατοίκων, επηρεάζοντας τις επιθυμητές διαμορφώσεις στεγασμένων και ανοικτών χώρων. Πως θα προαγάγουμε έναν βιώσιμο, ανθρωποκεντρικό αστικό ιστό;

BIOAROMA IN CRETE

Συνομιλητές αυτού του panel θα είναι: Η Μάρθα Γιαννακοπούλου – IF UNTITLED, Senior Advisor & Technical Consultant UN Environment Programme Europe | Housing consultant & advisor στην εταιρεία IOM – UN Migration, ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος – Επίκουρος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις, η Μαρία Καλτσά – ARC NEST πρώην Γενική Γραμματέας  Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος – Διευθύνων Σύμβουλος PREMIA PROPERTIES και ο Δημήτρης Παπούλης – CEO TRADE ESTATES. Tη συζήτηση θα συντονίσει o δημοσιογράφος Γιώργος Λαμπίρης. 

THESSALONIKI OFFICE BUILDINGS BY DIVERCITY ARCHITECTS, DEVELOPMENT BY: DIMAND

Panel 7_15:25-16:00_Social and Afordable Housing

Εμβαθύνουμε στο κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγασης στην Αθήνα. Διερευνούμε καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και τη δημιουργία κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, μέσα από διεθνή παραδείγματα. Συζητάμε για τις προοπτικές στην Αθήνα.

Σε αυτό το panel θα συζητήσουν: Ο Ivan Blasi – Μies Awards, ο Σωτήρης Σιδέρης – Reporters United, η Αγγελική Δεμερτζή και η Ειρήνη Ηλιοπούλου – Symbolo GP. Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Μάρθα Γιαννακοπούλου – Senior Advisor & Technical Consultant UN Environment Programme Europe | Housing consultant & advisor στην εταιρεία IOM – UN Migration.

Panel 8_16:05-16:40_Η πολυκατοικία, outside in

Εξετάζουμε την πολυκατοικία σε τρεις άξονες. Οι νέες πολυκατοικίες, με πρωτότυπες όψεις και σύγχρονες τυπολογίες εντυπωσιάζουν. Την ίδια στιγμή οι ανακαινίσεις διαμερισμάτων δημιουργούν απρόσμενα καταφύγια, πίσω από τις παλιές προσόψεις. Όμως μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάγκη για ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων μίας πόλης την οποία το κτιριολογικό απόθεμα «γηράσκει».

APARTMENT BUILDING IN ELLINIKO BY DNE ARCHITECTS

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος – ΚLab, Παύλος Χατζηαγγελίδης – 314 Architecture, η Kate Καραγιάννη – ΚΚΜΚ Αrchitects, ο Γιάννης Αρμεύτης – Armeftis+Partners, η Μαρία Δέδα – Deda Architects, η Ειρήνη Γιωτοπούλου – Dne Architects. Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.

GURU BY ARMEFTIS + PARTNERS

Panel 9_16:45-17:15_Architecture exported

Η ελληνική αρχιτεκτονική έχει κατακτήσει μοναδική αναγνώριση για την αισθητική της σε διεθνές επίπεδο. Είναι η επόμενη μέρα αυτή που θα φέρει ακόμα περισσότερη καταξίωση και έργα σε διεθνές επίπεδο για τα ελληνικά γραφεία; Πως δημιουργεί δίκτυα ένα γραφείο στο εξωτερικό και ποια skills πρέπει να βελτιώσουμε για ακόμα περισσότερο awareness;

PROJECT: LIKNON BY K-STUDIO | PHOTO: NIKOS DANIILIDIS, CLAUS BRECHENMACHER & REINER BAUMANN

Συνομιλητές αυτού του panel θα είναι: o Λουκάς Μπομπότης – Bobotis+Bobotis Architects, ο Κωνσταντίνος Καραμπατάκης – K-Studio, η Μαρία Παπαφίγκου – OOAK Architects, o Θωμάς Αμαργιανός – Betaplan. To panel θα συντονίσει η Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador.

OOAK architects, Patio House, Karpathos, 2018
PATIO HOUSE BY OOAK ARCHITECTS

Panel 10_17:20-17:40

In conversation -collage- with Konstantinos Pantazis of Point Supreme

IGNATIOU APARTMENT BY POINT SUPREME

Panel 11_17:45-18:20_The retail and branding design challenge

Nέα brands που έχουν χωρική έκφραση δημιουργούνται με ραγδαίο ρυθμό. Ποιες είναι οι προκλήσεις στο σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα πιο δύσκολη η προσέλκυση, αλλά και η διατήρηση της προσοχής του κοινού; Πως μπορεί ο χώρος να διηγηθεί την ιστορία του brand;

PHARAOH ΑTHENS BY CHRYSOKONA MAVROU | PHOTO: GIORGOS SFAKIANAKIS

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν: ο Στέργιος Γαλίκας – Post Spectacular Office, ο Κυριάκος Τσαγκαλίδης – Q Project, η Χρυσοκώνα Μαύρου – Chrysokona Mavrou+Associates, η Κατερίνα Κούρκουλα – en route architecture, o Γιάννης Κανδυλιάρης – Barespace architecture. Tη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λαμπίρης. 

BARESPACE ARCHITECTURE – ELU SAPFOUS IN KALLITHEA

To Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των ομιλιών είναι: 

Panel 1_12:00-12:20_Waste not: circular economy

Ο John Veikos και η Άννα Σμπώκου θα συνομιλήσουν με τον Ηλία Μεσσίνα, ιδρυτή της Ecoweek

Panel 2a_12:25-12:40_Design, Branding & Architecture

O creative director, και συνεργάτης της Design Ambassador,  Στέργιος Γαλίκας – Post Spectacular Office, θα δώσει keynote 15 λεπτών γύρω από τη θεματική design, branding and architecture.

PELOSOF CAFE-BAR-RESTAURANT BY POST-SPECTACULAR OFFICE | PHOTO: YANNIS DRAKOULIDIS

Panel 2b_12:40-13:15_Real Estate Investing Panel

Investors Talk, curated by Arbitrage.

Σε αυτό το panel θα συνομιλήσουν ο Γιάννης Γκάνος – Alpha αστικά ακίνητα, ο Σταύρος Τόλιας – Zoia Real Estate, ο Ιωάννης Ορφανός – Arbitrage real estate. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γιώργος Λαμπίρης, δημοσιογράφος της Capital.gr. 

Panel 3_13:15-13:45_Light in Architecture

Συνομιλητές σε αυτό το panel θα είναι: Ο Νίκος Βασιλείου – Bright Special Lighting, η Άννα Σμπώκου – ASlight, o Θάνος Ντανίλωφ – Danilof studio

ORBIT, URBAN CAMPUS | LIGHTING DESIGN BY DANILOF STUDIO

Panel 4_13:50-14:30_Leisure architecture revisited

Οι δημοφιλείς προορισμοί στην ύπαιθρο κτίζονται ολοένα και περισσότερο, με το περιβάλλον τους να αλλάζει διαρκώς. Η ανθρωπογεωγραφία τους εξελίσσεται: νέοι “νομάδες” κάτοικοι μεταβάλλουν τη συνηθισμένη ως τώρα λειτουργία της κοινότητας, ενώ οι ντόπιοι αλληλεπιδρούν με νέες παραστάσεις και συναναστροφές. Η εκτός σχεδίου δόμηση παραμένει προτιμητέα από τους επενδυτές και προσφέρει στους αρχιτέκτονες ένα πεδίο για να ενσταλάξουν την πιο ώριμη μορφή των εμπειριών τους σε νέα κτίρια. Παράλληλα, οι οικισμοί διαθέτουν αναξιοποίητα ακίνητα, ενώ γεννιέται η ανάγκη να εξετάσουμε ποιες συνθήκες απαιτούν ανακαίνιση ή επανεφεύρεση υποδομών. Σε αυτό το πάνελ, παρακολουθούμε τις νεότερες δημιουργίες στον τομέα της leisure αρχιτεκτονικής και συζητάμε για το μέλλον της στην ύπαιθρο. Ενδιαφέρουσες ιδέες και εξελίξεις που αξίζει να ανακαλύψουμε και να συζητήσουμε.

YOMA COVE SUITES BY URBAN SOUL PROJECT

Συνομιλητές αυτού του panel θα είναι: ο Σωτήρης Ανυφαντής – Α2 Architects, η Ουρανία Πικραμένου – dePlot Architects, o Tάσος Γεωργαντζής – Urban Soul Project, η Ελεάννα Μακρίδη – Makridis Architects, o Αριστείδης Νταλας – Aristides Dallas Architects.

ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS | POOL ON THE ROCKS

Panel 5_14:35-15:20_What is luxury?

Οι τάσεις αλλάζουν. Τι είναι η πολυτέλεια σήμερα στην ύπαιθρο και πώς ορίζεται στην πόλη; Μία βίλα με πισίνα που αξιοποιεί στο μέγιστο την επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου ή η ελάχιστη κατοίκηση σε ένα παρθένο τοπίο; Μία κάθετη βίλα σε μία πολυκατοικία ή ένα σπίτι με κήπο; Πραγματικότητες όπως η έλλειψη χώρου, προτεραιότητες όπως η βιωσιμότητα και ανάγκες όπως η ισορροπία ιδιωτικότητας και κοινωνικοποίησης προσδίδουν πολλαπλότητα στον  ορισμό.

CASA COOK SAMOS BY BLOCK722

Συνομιλητές αυτού του panel θα είναι: ο Δημήτρης Καραμπατάκης – Κ-Studio, o Σωτήρης Τσέργας – Block 722, o Γιώργος Τσολάκης – Tsolakis Architects, ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος – Potiropoulos+Partners, o Στάθης Τρυφωνόπουλος – Diarchon, ο Δημήτρης Τσίγκος – Οmniview. Tη συζήτηση συντονίζει η Δανάη Μακρή.  

PRISMA SUITES BY OMNIVIEW

Panel 6_15:25-16:15_Leisure architecture revisited

Η διερεύνηση συνεχίζεται. Γνωρίζουμε τα πιο εντυπωσιακά έργα που ολοκληρώθηκαν, παίρνουμε μία γεύση από αυτά που πρόκειται να έρθουν, κάνουμε pivoting στην ανάπτυξη της υπαίθρου και ξεκινάμε το διάλογο για το μέλλον της leisure αρχιτεκτονικής.

RESIDENTIAL BUILDING IN AGIA PARASKEVI BY KORDAS ARCHITECTS

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν: Τσαμπίκος Πετράς – Petras Architecture, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος – Tense Architecture Network, Στέλλα Πιερή – Pieris Architects, Αριστείδης Κόρδας – Kordas Architects, η Aude Mazelin – Mykonos Architects και ο Αλέξανδρος Κιτρινιάρης – KAFF Architects

1ST PRIZE ABOUT THE REDESIGN OF THE VARVAKEIOS MARKET BY TENSE ARCHITECTURE NETWORK

Panel 7_16:20-16:35

In conversation with Vaggelis Stylianides – Stylianidis Vaggelis Architects. O αρχιτέκτονας Βαγγέλης Στυλιανίδης θα συνομιλήσει με τη Δανάη Μακρή, head of content της Design Ambassador

Panel 8_16:40-17:15_Investors Panel, Profiling investors & architects

Meet the investors

Ποιοι είναι οι νέοι επενδυτές; Γιατί επιλέγουν την Ελλάδα και ποιες είναι οι προσδοκίες τους; Πως συμβαδίζουν οι διεθνείς προσλαμβάνουσες μίας συγκεκριμένης κοινωνικής τάξης με την ιστορική διατήρηση; Θα συζητηθούν επίσης: 1.Η βαρύτητα των ελληνικών θεσμικών επενδυτών στον χώρο του real estate. 2.Kατα πόσο η εισροή ξένων κεφαλαίων απο θεσμικούς επενδυτές ξένων χωρών συμβαίνει αυτή την στιγμή και αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον? Ποιοί είναι οι λόγοι που αυτό ενδέχεται να μην συμβαίνει στο βαθμό που θα μπορούσε. Ποιός ο ρόλος της επενδυτικής βαθμίδας? 3. Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι θεσμικοί επενδυτές? (γραφειοκρατία, αυξημένο κόστος δανεισμού, έλλειψη προιόντος κλπ) 4. Τι ψάχνουν αυτή την στιγμή να αγοράσουν οι θεσμικοί επενδυτές και με ποιά κριτήρια? 5. Ποιός είναι ο ρόλος του design? 6. Ποιός είναι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής ή της υπογεννητικότητας? Πώς σχεδιάζουμε για αυτά; Συνομιλητές θα είναι: ο Eρρίκος Αρώνες – CEO Hellenic Properties, o Ναπολέων Αυγουστής – Noval Property, o Hλίας Μανούκας – Bollman Grouppe Germany, Mανώλης Ψαλίδας – ΕΛΕΜΚΑ, Κώστας Σιδέρης – Inventio Consulting CEO. Tη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Λαμπίρης, δημοσιογράφος του Capital.gr

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: © MARIOS-KOUROUNIOTIS

Panel 9_17:20-18:00_Βlueprint for tomorrow’s office

Σε μια αρχιτεκτονική περιπέτεια στην περιοχή της Μεσογείου, τολμάμε να ξανασκεφτούμε τα κτίρια γραφείων όπως ποτέ άλλοτε. Η αποστολή των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργήσουν βιώσιμα καταφύγια που καλλιεργούν την ευημερία και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Το μεσογειακό κλίμα – η γοητεία του οποίου βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής – απαιτεί έξυπνα σχέδια με υψηλή προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Προσαρμοστικότητα στο interior design όμως απαιτούν και τα δυναμικά εξελισσόμενα μοντέλα εργασίας. Τα νέα γραφεία βρίσκονται σε επιχειρηματικές ζώνες αλλά και στην ζωντανή καρδιά της πόλης, αποτελώντας συνθετικό στοιχείο του αστικού ιστού και της πραγματικότητάς μας. Πώς σχεδιάζουμε για αυτά;

AGET BY GEORGE BATZIOS ARCHITECTS

Σε αυτό το panel θα συνομιλήσουν οι: Μίνως Διγενής – Minos Digenis Arquitectos, Γιώργος Μπάτζιος – Georges Batzios Architects, Mιχάλης Μαυρολέων – Α&Μ Architects, Hλίας Παπαγεωργίου – PILA Studio, Πάνος Μπαστος – ΤRB, o Xρήστος Γκότσης – Gkotsis Serafimidou Architects. Tη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Λαμπίρης, δημοσιογράφος του Capital.gr.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ | BY TSOLAKIS ARCHITECTS

Panel 11_18:05-18:25_Green Mobility by Kosmoride

Απο Πόλεις για αυτοκίνητα, σε πόλεις για ανθρώπους. Εδώ καιέναν αιώνα, αγαπάμε τα αυτοκίνιτά μας. Αυτά όμως δεν μας έχουν αγαπήσει πίσω. Η εμμονή μας με αυτά εχει ένα τεράστιο τίμημα στην δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο, την προσβασιμότητα. Για να αντιμετωπίσουν τις προσκλήσεις του 21ου αιώνα, οι πόλεις μας χρειάζονται ένα νέο όραμα. Και εμείς χρειαζόμαστε μια νέα νοοτροπία κινητικότητας. Σε αυτό το Panel θα δώσει keynote o Αδάμ Μαρκάκης, head of Κosmoride.

To the Architect Show 5 θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Expo, με creative direction, production design  και content curation της Design Ambassador και του Archisearch, σε διοργάνωση της MEDEXPO AE.


As part of the Architect Show 5 – tAS5, an organization of Medexpo, Archisearch and Design Ambassador organize a conference under the title: Futurespective: Sustainable Practices & New Models of Living. Exciting possibilities and trends are shaping the field of architecture. 

-text by Danai Makri

Sustainable practices in architecture and urban planning are promoted in cities and rural areas to address environmental challenges. Energy-efficient buildings, the use of renewable materials, green infrastructure, and strategies to mitigate the impacts of climate change are supported.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: © MARIOS-KOUROUNIOTIS

Simultaneously, emphasis is placed on creating walkable cities with mixed-use developments that incorporate residential, commercial, and recreational spaces. By promoting diverse and accessible neighborhoods, dependence on cars is reduced, and the improvement of quality of life and community interaction is enhanced. In these cities, vibrant public spaces, without exclusions and accessible to the public sphere, encourage social participation and cultural vitality. Development prioritizes public transportation systems, creating more sustainable and equitable mobility options. Social equality and inclusion will play a crucial role in societies undergoing demographic changes. Therefore, modern, high-quality, and affordable housing, as well as social housing, are essential in urban landscapes. Historic preservation and adaptive reuse are crucial in this landscape,recognizing the value of historic buildings and the ethical revitalization of existing structures to promote sustainability, preserve cultural heritage, and create unique environments.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: © MARIOS-KOUROUNIOTIS

Design philosophies, techniques, technologies, and materials support architects in designing for new needs and new models of living. Participatory design, strategies for resilience to natural disasters, sustainable design, smart buildings, biophilic design, parametric design, and 3D printing, the use of new materials, virtual reality, and augmented reality all indicate a future where architects must be adaptive, technologically knowledgeable, and environmentally conscious to create innovative and sustainable built environments.

THE ARCHITECT SHOW 4 MOMENTS | PHOTO: © MARIOS-KOUROUNIOTIS

Architects Talk_Futurespective provides a platform for knowledge exchange on an emerging landscape, exploring its possibilities and demands consistently. Based on projects, experiences, research, and critical positions of top architects on relevant topics of public dialogue, Architects Talk_Futurespective aims to create meaning, collaborations, and coexistence towards the future.

It will take place at the Metropolitan Expo, with creative direction, production design, and content curation by Design Ambassador and Archisearch, organized by MEDEXPO AE.

Program of the Panels on the 8th of December

12:20-12:55 – Directing the Image.

Keynote by Nikos Nikolopoulos – Creative Lighting

Panel “3D Printing, AI, Visualization and other stories”

New technologies in the field of architecture, with a special emphasis on 3D printing and artificial intelligence (AI), will radically change architecture and construction. How can we imagine a future where these cutting-edge innovations reshape the way we design, build, and interact with the built environment? What are the challenges and opportunities, and how do they relate to sustainability, efficiency, and creativity in architectural practice? Moderator-presenter of this panel will be Nikos Nikolopoulos – Creative Lighting, speaking with: Nepheli Chatzimina – Αrchitect Scripta, Eftychis Efthymiou – Decode Fab Lab, Evangelos Velaoras – Great Visual Studio

PRIVATE RESIDENCE IN VOULA BY SCRIPTA ARCHIETCTS

13:00 – 13:40 – Panel “Sustainability Builds Resilience”

The current demand can only be for safer, more adaptable, and harmonious built environments that withstand the challenges posed by climate change and natural hazards. Architects and urban planning experts discuss cutting-edge strategies for designing resilient buildings and communities against natural disasters. Sustainable design, smart building technologies, and the incorporation of biophilic elements to enhance both human and environmental well-being are put on the table. Moderator-presenter of this panel will be Elias Messinas – Ecoweek, speaking with Maria Kaltsa – Arc Nest, Thomas Doxiadis – Doxiadis+, Thanos Pagonis – Assistant Professor of Urban Design NTUA, Spyros Tsagaratos – ASPA SA, Stavros Gyftopoulos, Professor at the School of Architectural Engineering NTUA | Tombazis & Associates Architects

13:45- 14:10 – Conversation “Future Athens”

Leon Avigad, CEO & Co- founder of Brown Hotels will discuss with Danai Makri

14:10-14:30 – Keynote “Urban Regeneration”

Keynote by Nikos Triantafyllopoulos. Assistant Professor at the Polytechnic School of the University of Thessaly.

14:35 – 15:20 – Panel “Future Athens”

The heart of Athens is being transformed into a walkable city. With buildings that incorporate residential, commercial, and recreational spaces, prioritizing accessibility, inclusion, and community participation. At the same time, climate change is altering the needs of residents, affecting the desired configurations of sheltered and open spaces. How can we promote a sustainable, human-centered urban fabric? Moderator of this panel will be Giorgos Lambiris, Journalist Capital.gr – Forbes Greece, speaking with: Martha Giannakopoulou – IF UNTITLED, Housing consultant for IOM Geneva- Shelter & settlements, Nikos Triantafyllopoulos, Assistant Professor at the Polytechnic School of the University of Thessaly, Alexandros Kitriniaris – KAAF Architects, Maria Kaltsa – ARC NEST

RESIDENCE IN KEFALARI BY MARIA KALTSA (ARC NEST)

15:25-16:00 – Keynote in video format by Ivan Blasi – Curator Mies Van Der Rohe Awards

Panel “Social and affordable housing

We delve into the critical issue of socially and economically affordable housing in Athens. We explore innovative approaches to address the housing crisis and create inclusive communities, drawing from international examples. We discuss the prospects in Athens. Moderator of this panel will be Martha Giannakopoulou – Senior Advisor & Technical Consultant UN Environment Programme Europe / Housing consultant & advisor at IOM – UN Migration, discussing with Sotiris Sideris – Reporters United, Angeliki Demertzi – Symbolo GP, Irene Iliopoulou – Symbolo GP.

16:05 – 16:40 – Panel “ Polykatoikia, Οutside – Ιn”

We examine the apartment building on three axes. The new apartment buildings, with original facades and contemporary typologies, are impressive. At the same time, apartment renovations create unexpected refuges behind old facades. However, there is also great interest in the need for a holistic approach to the issues of a city whose building stock is ‘aging’. Moderator of the panel will be Danai Makri – Head of Content Design Ambassador | Archisearch.gr. Speakers will be: Konstantinos Lambrinopoulos – ΚLab, Pavlos Chatziangelidis – 314 Architecture, Katerina Karagianni – ΚΚΜΚ Αrchitects, Giannis Armeftis – Armeftis+Partners, Maria Deda – Deda Architects, Irene Giotopoulou – Dne Architects.

RESIDENCE MK1407 IN LIMASSOL BY ARMEFTIS+PARTNERS | PHOTO: CHRISTOS PAPANTONIOU

16:45-17:15 – Panel “Architecture exported”

Greek architecture has achieved unique recognition for its aesthetics at an international level. Is the next day one that will bring even more prestige and international projects for Greek firms? How does an office create networks abroad, and which skills need to be improved for even greater awareness? Moderator of the panel will be Danai Makri – Head of Content Design Ambassador | Archisearch.gr. Speakers will be: Loukas Bobotis+Bobotis Architects, Konstantinos Karabatakis – K-Studio,, Maria Papafigou – OOAK Architects, Thomas Amargianos – Betaplan.

OFFICE BUILDING IN BUCHAREST BY BOBOTIS+BOBOTIS ARCHITECTS

17:20-17:40 In conversation“Collage”

Konstantinos Pantazis – Point Supreme will discuss with Danai Makri

17:45-18:20 Panel “The retail and branding design challenge”

New brands with spatial expression are being created at a rapid pace. What are the challenges in designing corporate identity in a world where it’s becoming increasingly difficult to attract and maintain the public’s attention? How can space tell the story of the brand? Moderator of this panel will be Giorgos Lambiris, Journalist Capital.gr – Forbes Greece, speaking with Stergios Galikas – Post Spectacular Office, Kyriakos Tsagalidis – Q Project, Chrysokona Mavrou – Chrysokona Mavrou+Associates, Katerina Kourkoula – en route architecture, Giannis Kandylaris – Barespace architecture.

APARTMENT RENOVATION IN ATHENS BY EN-ROUTE ARCHITECTURE | PHOTO: MARIANA BISTI

18:20-18:35 “Art & Architecture”

In Conversation with Andre Mone Artist.  

Program of the Panels on the 9th of December

 

12:00-12:20 – “Waste not. Want Not”

 In Conversation with John Veikos & Anna Sbokou and moderator, Elias Messinas – Ecoweek

12:25-12:40 – Keynote “Design, Branding & Architecture”

The Design Ambassador Associate Creative Director Stergios Galikas – Post Spectacular Office will give a keynote.

SPEECHPOINT CHILDREN’S THERAPY CENTER BY POST-SPECTACULAR OFFICE

12:40-13:15 “Investors Talk”, Curated by Arbitrage

Real Estate & Investment Panel with Giorgos Lambiris – Capital.gr, Forbes Greece as moderator, and speakers: Giannis Gkanos – Alpha Urban Properties, Stavros Tolias – Zoia Real Estate, Ioannis Orfanos – Arbitrage real estate.

13:15 – 13:45 Panel “Light in Architecture”

A disussion in the role of lighting design in architecture with the moderation of Nikos Nikolopoulos – Creative Lighting speaking with Nikos Vasileiou – Bright Special Lighting, Anna Smpokou – AS light, Thanos Danilof – Danilof Studio.

13:50-14:30 Panel “Leisure architecture revisited _ 1”

Popular destinations in the countryside are being built more and more, with their environment constantly changing. Their anthropogeography evolves: new “nomads” residents change the usual operation of the community, while locals interact with new representations and relationships. Unplanned construction remains preferable by investors and offers architects a field to instill the most mature form of their experiences in new buildings. Simultaneously, settlements have unused real estate, while there is a need to examine which conditions require renovation or reinvention of infrastructure. In this panel, we follow the latest creations in leisure architecture and discuss the future of it in the countryside. Interesting ideas and developments worth discovering and discussing. Moderator of the panel will be Danai Makri – Head of Content Design Ambassador | Archisearch.gr. Speakers will be: Sotiris Anyfantis – Α2 Architects, Ourania Pikramenou – dePlot Architects, Eleana Makridi – Makridis Architects, Aristeidis Dallas – Aristides Dallas Architects, Tasos Georgantzis – Urban Soul Project

14:35-15:20 Panel “What is luxury?”

Trends change. What is luxury today in the countryside, and how is it defined in the city? A villa with a pool that maximizes the permitted construction of the plot or minimal living in a virgin landscape? A vertical villa in an apartment building or a house with a garden? Realities such as lack of space, priorities such as sustainability, and needs such as the balance of privacy and socialization give multiplicity to the definition. Moderator of the panel will be Danai Makri – Head of Content Design Ambassador | Archisearch.gr. Speakers will be: Dimitris Karabatakis – Κ-Studio, Sotiris Tsergas – Block 722, George Tsolakis – Tsolakis Architects, Dimitris Potiropoulos – Potiropoulos+Partners, Stathis Tryfonopoulos – Diarchon Architects, Dimitris Tsigos – Οmniview

APARTMENT IN FILOTHEI BY A2 ARCHITECTS

15:25-16:15 Panel “Leisure architecture revisited _ 2”

The investigation continues. We get to know the most impressive projects that have been completed, get a taste of those that are coming, pivot to rural development, and start the dialogue about the future of leisure architecture. The participants of this discussion are: Tsampikos Petras – Petras Architecture, Telemachos Andrianopoulos – Tense Architecture Network, Aude Mazelin – Mykonos Architects, Aristides Kordas – Kordas Architects, Stella Pieri – Pieris Architects

KYANO VILLA IN MYKONOS BY MYKONOS ARCHITECTS | PHOTO: SPYROS HOUND

16:20-16:35 “Thought Leadership on Tourism & Architecture”

Danai Makri will discuss with Vaggelis Stylianides – Stylianidis Vaggelis Architects.

 

16:40-17:15 Panel “Profiling Investors & Architects”

Who are the new investors? Why do they choose Greece, and what are their expectations? How do the international perceptions of a specific social class align with historical preservation? Also to be discussed: 1. The significance of Greek institutional investors in the real estate sector. 2. To what extent is the influx of foreign capital from institutional investors of other countries happening right now and expected to increase in the future? What are the reasons this might not be happening to the extent that it could? What’s the role of the investment grade? 3. What problems do institutional investors face? (bureaucracy, increased borrowing costs, lack of product, etc.) 4. What are institutional investors currently looking to buy, and with what criteria? 5. What is the role of design? 6. What is the role of climate change or underpopulation? Moderator of this panel will be Giorgos Lambiris, Journalist Capital.gr – Forbes Greece, speaking with Erricos Arones – Hellenic Properties, Napoleon Avgoustis – Noval Property, Ilias Manoukas – Bollman Grouppe Germany, Manolis Psalidas – ΕΛΕΜΚΑ A.E.– Member of Mytilineos group, Kostas Sideris – Inventio Consulting 

17:20-18:00 Panel “Βlueprint for tomorrow’s office”

In an architectural adventure in the Mediterranean region, we dare to rethink office buildings like never before. The mission of architects is to create sustainable refuges that cultivate well-being and increase productivity. The Mediterranean climate – whose charm is at risk due to climate change – requires smart designs with high adaptability to changing environmental conditions. Adaptability in interior design is also demanded by dynamically evolving work models. The new offices are located in business zones as well as in the lively heart of the city, becoming a composite element of the urban fabric and our reality. How do we design for these? Moderation: Giorgos Lambiris. Journalist, CAPITAL.GR-FORBES will be the moderator of this panel. Speakers will be: Minos Digenis – Minos Digenis Arquitectos, Giorgos Batzios – Georges Batzios Architects, Michalis Mavroleon – Α&Μ Architects, Ilias Papageorgiou – PILA Studio, Panos Bastos – TRB Project Management, Christos Gotsis – Gkotsis Serafimidou Architects.

ATHENS BEACH CLUB BY PILA STUDIO

18:05-18:25 “Green Mobility by KOSMORIDE”

Adam Markakis, Head of Κosmoride will give a keynote. From Cities for Cars to Cities for People. For a century, we’ve loved our cars. But they haven’t loved us back. Our obsession with them has a huge toll on public health, the environment, public space, accessibility. To meet the challenges of the 21st century, our cities need a new vision. And we need a new mobility mindset.”

The Architect Show 5 will take place at the Metropolitan Expo, with creative direction, production design, and content curation by the Design Ambassador and ARCHISEARCH.gr, organized by MEDEXPO AE.


RELATED ARTICLES