Sails: η πρόταση του γραφείου Rena Sakellaridou Sparch για τον Πύργο του Πειραιά

text in EN, GR

Το γραφείο RS Sparch παρουσιάζει την πρόταση που υπέβαλε στον κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μεταξύ ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων με μεγάλη εμπειρία, για τη μελέτη των όψεων του κτιρίου για τον Πύργο του Πειραιά, που διενήργησε το επενδυτικό σχήμα Dimand-EBRD και  Prodea Investments ΑΕΕΑΠ με αφορμή την ανάπλαση του κτηρίου – συμβόλου του Πειραιά.
– κείμενο / εικόνες των δημιουργών


Ένας Πύργος σκοτεινός. Στέκει σιωπηλός στο κέντρο του Πειραιά για πενήντα χρόνια. 

Χωρίς ανθρώπους. Χωρίς ζωή. 

Φυσάει αέρας. Η θάλασσα. Η θέα συγκλονιστική! Μία πόλη ολόκληρη στα πόδια σου. 

Ο Πύργος του Πειραιά. Στέκει σιωπηλός για πενήντα χρόνια. 

Έφτασε η ώρα να επιστρέψει στην ζωή της πόλης. 

«Η πρώτη συνειρμική αναφορά, μία ιδέα που σταδιακά μετασχηματίσαμε σε αρχιτεκτονική σύνθεση, αφορά το θαλάσσιο τοπίο, τη γειτνίαση του Πύργου με το παραλιακό μέτωπο και την θάλασσα». 

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες «ο σχεδιασμός της πρότασης φέρει συνειρμούς ιστίων που πάλλονται από την αύρα της θάλασσας. Μετασχηματίζονται σε λευκές, οριζόντιες προεξοχές / προβόλους που διαφοροποιούνται ανά τέσσερεις ορόφους, με ελαφρές μετατοπίσεις και αντιστροφές γύρω από άξονες.»

Λέξεις κλειδιά του σχεδιασμού: δυναμικό, ανάλαφρο, κομψό, με κίνηση, σύγχρονο, βιοκλιματικό, ανοιχτό στην πόλη, ζωντανό όλες τις ώρες της ημέρας.

Η πρόταση του γραφείου RS Sparch έδωσε έμφαση σε ένα ” συνολικό μεταχηματισμό του Πύργου επιλέγοντας την αντίθεση ανάμεσα στο πριν και το μετά”.

Πύργος

Πριν: Έμφαση στην κάθετη διάσταση. Σκούρα χρώματα, γήινα. Βαρύς όγκος, στατικός.

Μετά: Έμφαση στην οριζοντιότητα που δίνει την δυνατότητα για απρόσκοπτη θέα 3600

Λευκό για να αντικατοπτρίζει το αττικό φως. Ανάλαφρο σαν να πάλλεται από την αύρα της θάλασσας.

«Αξιολογώντας ως βασική παράμετρο την ανεμπόδιστη θέα, δημιουργούμε οριζόντιες προεξοές περιμετρικά του Πύργου που περιβάλλουν τον κάθε όροφο και αποτελούν τα βασικά στοιχεία σκίασης και ηλιοπροστασίας των όψεων. Οι προεξοχές έχουν κοίλη γεωμετρία με έμφαση στις γωνίες και διαφοροποιούνται ανά όροφο με περιστροφή γύρω από δύο άξονες τονίζοντας τον δυναμισμό και την κίνηση της σύνθεσης. Ανά τέσσερεις ορόφους η περιστροφή επαναλαμβάνεται. Παράλληλα, η σταδιακή απομείωση του ύψους του στηθαίου εντείνει την προοπτική του Πύργου προς τα επάνω και την αίσθηση της κίνησης.»

Βάση

Η Βάση ενσωματώνει τον Πύργο στην ζωή της πόλης.

Πριν: Ένα τυφλό κουτί και μία σκοτεινή στοά.

Μετά: Προγραμματική διαφοροποίηση και αξιοποίηση της θέας, καθώς ανοίγεται στην θέα της θάλασσας. Ένας ζωντανός πόλος έλξης για την πόλη. Decks για χώρους αναψυχής, υπαίθριες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οπτική ενοποίηση των επιπέδων με έμφαση στην χωρικότητα, Φυσικό φως μέσα από το άνοιγμα του αιθρίου και το skylight. Η στοά αναβαθμίζεται με την δημιουργία εσωτερικού αιθρίου και skylight. Στο βατό δώμα διαμορφώνεται roof garden με χώρο αναψυχής. 


Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου   Sails
Διαγωνισμός   Κλειστός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη των όψεων του Πύργου του Πειραιά
Διοργανωτής      Dimand-EBRD & Prodea Investments ΑΕΕΑΠ
Αρχιτεκτονική μελέτη   Ρένα Σακελλαρίδου – RS SPARCH
Συνεργάτες αρχιτέκτονες   Ι.Κλωνή, Ν.Τσομπίκου, Λ.Ιωαννίδου, Α.Σεχρεμέλη, Κ.Σκαλκόγιαννη, Χ.Αγναντοπούλου.
Μελέτη σκίασης   Ελένη Χατζηιωάννου, αρχιτέκτων


RS Sparch presents the proposal submitted in the closed architectural competition, for the study of the facades of the building for the Tower of Piraeus, carried out by the investment scheme Dimand-EBRD and Prodea Investments SA for  the renovation of the building – symbol of Piraeus.

The design brings to the mind associations of sails as they move under the light sea breeze. They are transformed into white horizontal protrusions which are differentiated every four floors with slight shifts and reversals around two axes.

Keywords,

Dynamic, elegant, lightweight, elegant, with movement, bioclimatic, in constant dialogue to the city  

Credits
Architecture  Rena Sakellaridou – RS SPARCH
Collaborators   I. Kloni, N. Tsompikou, L. Ioannidou, A. Sechremeli, K. Skalkogianni, Ch. Agnantopoulou     
Shading study  Eleni Chatzioannou (architect)   

____________________________________

Δείτε όλες τις προτάσεις εδώ!


RELATED ARTICLES