text in EN, GR

We have approached the New Cyprus Museum as an opportunity for redefining and rebuilding memory through the creation of a “Memory Stra(t)a”, a route-axis that is connecting the existing museum with Pediaios river, the past with the flow of human nature towards the future.

Cyprus and especially the city of Nicosia hides in its subsoil a multi-layered history, repeatedly fragmented and divided (many times in two) , conforming a multi-cultural alloy which at the same time can be read as one unique entity.

PSOMAS ARCHITECTS (PS-A), Konstantinos Psomas, Cyprus, Nicosia, Museum, competition, architecture in Greece, awards, proposal

Our proposal aims to reveal the historical layers on that memorial route and reflect the alloy as a melting field of stripes emerging from the ground and evolves over time. The creation of comfortable public spaces around every side of the site, “excerpt pressure” inwards and causes the stripes to be shaped as curved foldings , morphologically affected from Nicosia’s moats.

The visitor is attracted from a monumental and dynamic ramp and guided to the subsoil to experience the archaeology in the interior starting from its original space and to read to history ascending from bottom to top. The interior is maintaining clearly articulated with the exterior striping expression while the galleries are organised under, on open-space platforms, like an archaeological site under its protective canopy. The systematic structure of the stripes in combination with the open-space platforms allows full flexibility for the arrangement of the galleries and provides adaptability for the decisions of the future curators.

PSOMAS ARCHITECTS (PS-A), Konstantinos Psomas, Cyprus, Nicosia, Museum, competition, architecture in Greece, awards, proposal

The proposal’s fundamental conceptual principle of ( a bipolar) division is directly linked with the two platforms of the galleries which are connecting with bridges .The in-between space created conforms an elongated atrium which facilitates the navigation of the visitor and provides visual connection with the showcases of the labs, partially introduced as screens for audiovisual projections. Above the atrium the ceiling melts and some of the stripes fall to be used as structural elements.

Externally the drop of the ceiling translates to an ascending path whereas the visitor can walk on, hover over the museum and have an alternative experience of the exhibits through the glazed gaps between the stripes. The simple deployment of this structure towards the river ,facilitates the adaptability in the event of a future expansion of the museum.

Facts & Credits:
New Cyprus Museum
Nicosia- Cyprus
Competition Entry 2017

PSOMAS ARCHITECTS (P-SA)
Architecture & Design: Konstantinos Psomas


Η Κύπρος και ιδιαίτερα η πόλη της Λευκωσίας κρύβει στο υπέδαφος της πολλαπλές ιστορικές διαστρωματώσεις, ένα παλίμψηστο κατακερματισμένο και διαχωρισμένο (πολλές φορές στα δύο). Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό κράμα που μπορεί να διαβαστεί και ως μια ενιαία οντότητα.

Ο επαναπροσδιορισμός και ανακατασκευή της ιστορικής μνήμης μέσω της αλήθειας που προσφέρει η αρχαιολογία αποτελεί τον δίαυλο κάθε λαού προς το μέλλον. Η πρόταση μας προσεγγίζει τη δημιουργία του Nέου Κυπριακού Μουσείου ως “Στράτα” αλλά και ως “Στρώματα Μνήμης” που αναδύονται στον άξονα που ενώνει το παλιό μουσείο με τον Πεδιαίο ποταμό, το παρελθόν με τη φυσική ροή της ανθρωπότητας προς το μέλλον.

PSOMAS ARCHITECTS (PS-A), Konstantinos Psomas, Cyprus, Nicosia, Museum, competition, architecture in Greece, awards, proposal

Η επιφάνεια του εδάφους διαρρηγνύεται, σπάει στα δύο και αναδύονται κατά μήκος αυτής της στράτας οι ιστορικές διαστρωματώσεις-λωρίδες, που αποκαλύπτονται, ελίσσονται και διαφοροποιούνται χρονικά κατά μήκος της πορείας του επισκέπτη προς τον Πεδιαίο ποταμό. Η σχεδιαστική πρόθεση για την υποδοχή ροών κίνησης από τον αστικό ιστό σε κάθε πλευρά της περιοχής μελέτης και τη δημιουργία αντίστοιχων υπαίθριων δημόσιων χώρων οδηγεί στην ένταξη αυτής της ανάδυσης σε μια ταλαντόσχημη κάτοψη . Οι ροές αυτές αντιμετωπίζονται ως δυνάμεις που ασκούν “πιέσεις” προς το εσωτερικό του οικοπέδου επηρεάζοντας έτσι και την τρισδιάστατη μορφολογία των λωρίδων που χαρακτηρίζονται με τη σχηματική ρευστότητα των γειτνιαζουσών τάφρων της Λευκωσίας.

Ο επισκέπτης έλκεται στην κεντρική είσοδο και τον εσωτερικό χώρο του μουσείου από μια μνημειώδη και δυναμική ράμπα και οδηγείται στο υπέδαφος για να ξεκινήσει να ανακαλύπτει την αρχαιολογία από τον αυθεντικό της χώρο και την φυσιολογική της φορά-από κάτω προς τα πάνω. Το εσωτερικό του μουσείου παραμένει απόλυτα ειλικρινές στη δομή των λωρίδων του εξωτερικού κελύφους ενώ ένας ενιαίος εκθεσιακός χώρος οργανώνεται πάνω σε δύο πλατφόρμες-γαλαρίες που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η ενιαία αποκάλυψη της αρχαιολογίας κάτω από το εξωτερικό κέλυφος αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς αρχαιολογικούς χώρους κάτω από το προστατευτικό τους στέγαστρο.

PSOMAS ARCHITECTS (PS-A), Konstantinos Psomas, Cyprus, Nicosia, Museum, competition, architecture in Greece, awards, proposal

Η συστηματικότητα της επανάληψης των λωρίδων αφήνει περιθώριο για πλήρη ευελιξία στην διαρρύθμιση του εκθεσιακού χώρου και παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του στις επιλογές των εκάστοτε επιμελητών του μουσείου.
Στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των πλατφορμών διαμορφώνεται μια δημόσιας χρήσης πορεία , ένα επίμηκες αίθριο που διευκολύνει τον προσανατολισμό και την πλοήγηση του επισκέπτη στο χώρο. Εκατέρωθεν της πορείας αυτής χωροθετούνται τα εργαστήρια που είτε καλύπτονται από ειδικές βιτρίνες για περιστασιακή έκθεση των υπό συντήρηση εκθεμάτων , είτε καλύπτονται από ειδικά παραβάν για οπτικοακουστικές προβολές. Το κέλυφος “λιώνει” πάνω από τον ενδιάμεσο χώρο του αιθρίου και μερικές από τις λωρίδες “πέφτουν” για να αποτελέσουν στατικά στοιχεία.

Εξωτερικά, “πτώση” του κελύφους μεταφράζεται σε μια εναλλακτική πορεία ανάβασης , όπου ο επισκέπτης μπορεί να “ίπταται” πάνω από το μουσείο και να έχει μια διαφορετική εμπειρία των εκθεμάτων μέσω των γυάλινων διάκενων μεταξύ των λωρίδων. Η απλή δομή και ανάπτυξη των λωρίδων προς τον Πεδιαίο ποταμό διευκολύνει την προσαρμοστικότητα σε περίπτωση μελλοντικής επέκτασης του μουσείου.

Στοιχεία διαγωνισμού:
Νέο Κυπριακό Μουσείο – “Στράτα Μνήμης”, Λευκωσία
Πρόταση Διεθνούς Διαγωνισμού 2017
PSOMAS ARCHITECTS (PS-A)
Architecture & Design: Konstantinos Psomas


RELATED ARTICLES

Η Σχολή των Αθηνών. Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2018| στο Μουσείο Μπενάκη από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Neiheiser Argyros| 3 Σεπτεμβρίου- 11 Οκτωβρίου