Η σύνθεση του σχεδιασμού του  Mayia Resort & Spa  από το αρχιτεκτονικό γραφείο Delta Architects βασίστηκε σε στοιχεία του εξωτερικού που εισχωρούν στο εσωτερικό, ενσωματώνοντας τις οργανικές φόρμες στην κλασική αισθητική.
– κείμενο των Delta Architects

Το έργο αφορά την κατασκευή της νέας πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Κιοτάρι του Δήμου Ασκληπιείου Ρόδου, Mayia Resort & Spa, η οποία απλώνεται σε μία έκταση 62.480 τ.μ. και διαθέτει συνολικά 250 δωμάτια.

Η σύνθεση βασίζεται στον κεντρικό άξονα που συνδέει το κτήριο κεντρικών λειτουργιών του ξενοδοχείου με τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και την παραλία.

Η πορεία αυτή σηματοδοτείται με τις ορθογωνικές πύλες που καταλήγουν, μέσω μια κεντρικής σκάλας με υδάτινα στοιχεία και καταρράκτες, σε μια κεντρική πύλη στο κτίριο κεντρικών λειτουργιών στο επίπεδο του λόμπι.

Ο τρόπος ανάπτυξης των κτηρίων στο επικλινές επίπεδο είναι τέτοιος, ώστε να εκμεταλλεύεται τη μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

Σε όλες τις πτέρυγες των δωματίων πρωταγωνιστεί το νερό με την ύπαρξη πισινών (swim-up) και υδάτινων στοιχείων παίζοντας με τον αντικατοπτρισμό των όγκων και τον ήχο του νερού.

Τα στοιχεία των όψεων ακολουθούν την αισθητική και υιοθετούν τα στοιχεία της κεντρικής πύλης. Οι όγκοι των πτερύγων τονίζονται με γωνιακές ορθογώνιες πύλες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με μια λευκή κορδέλα που δένει όλο το κτίριο.

Τα διάτρητα στοιχεία, τα οποία διακοσμούν ορισμένες κατασκευές, «σπάνε» τους όγκους, παίζοντας με το φυσικό φως, ενώ το βράδυ βοηθούν στον φωτισμό του περιβάλλοντα χώρο.

Στο χώρο του lobby γίνεται αισθητό το «παιχνίδι» του φωτός και τη σκιάς, με την άπλετη θέα του γαλάζιου να προσδίδει μία μαγευτική αύρα στον χώρο.

Η αρχιτεκτονική διήγηση συνεχίζεται στο χώρο του εστιατορίου, όπου διέπει η έννοια της φύσης και του νερού.
Ο χώρος εξωτερικά πλαισιώνεται εκατέρωθεν από καταρράκτες και από το υδάτινο στοιχείο της κεντρικής σκάλας που συνδέεται με τις πύλες. Εσωτερικά δημιουργείται ένα οργανικό  περιβάλλον που παραπέμπει σε στοιχεία της φύσης, όπως οι κελυφωτές πέργκολες που μεταλλάσσονται σε ξύλινα γλυπτικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με τις φωτιστικές μεμβράνες δημιουργούν φωτιστικές πηγές.

Τα δωμάτια και οι σουίτες συνεχίζουν το διήγημα των σχημάτων στην επίπλωση, στις οροφές και το φωτισμό, με τις σχεδιαστικές σχισμές και τα σχήματα των φύλλων της πισίνας να πρωταγωνιστούν στο χώρο. Γήινα υλικά συνθέτουν την ατμόσφαιρα της καθαρότητας και της άνεσης.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα σχεδιάστηκε, έτσι ώστε μέσω του πρασίνου, των υγρών στοιχείων, των ειδικά σχεδιασμένων μονοπατιών, της πέτρας, να προσδίδει αφενός ένα χώρο ηρεμίας και γαλήνης, και αφετέρου να προσφέρει την εκτόνωση μέσω της επιλογής πολύπλευρων μορφών αναψυχής.

Τα στοιχεία που συνθέτουν τον εξωτερικό χώρο εισχωρούν στο εσωτερικό δημιουργώντας έναν συγκερασμό κλασικής αισθητικής με οργανικές φόρμες.

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου             Mayia Exclusive Resort & Spa
Αρχιτεκτονική          DELTA ARCHITECTS / Τατιάνα Κούππα – Νίκος Παπαπανούσης
Ιδιοκτήτης                 H Hotels Collection
Μελέτη Φωτισμού   IFI Group
Φωτογραφίες           Γιάννης Κόντος / Βαγγέλης Πατεράκης

___________________________
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Delta Architects στο Hotel Experience, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 12.00, σε επιμέλεια Archisearch & Design Ambassador και παραγωγή Knauf.

Εγγραφείτε δωρεάν εδώ!


RELATED ARTICLES