Κτήριο δημοτικών γραφείων παρά το δημαρχειακό μέγαρο Λεμεσού / AREA (Σ.Δαούτη, Γ.Μητρούλιας,Μ.Ραυτόπουλος) / Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός / Έπαινος

“Ανάμεσα στα Βότσαλα”
 

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για την Ανέγερση Δημοτικών Γραφείων Παρά το Δημοτικό Μέγαρο,  Λεμεσσός

 
Το νέο κτίριο αντιπαραβάλει στη συμπαγή, συμμετρική και κατακόρυφη αρχιτεκτονική του διατηρητέου δημαρχείου, τη διαφάνεια, τη διασπορά και την οριζοντιότητα, ως στρατηγικές ενίσχυσης της προσβασιμότητας και του δημόσιου χαρακτήρα του κτιρίου. Σε αντίθεση με την τωρινή κατακόρυφη οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, που παραπέμπει σε μια περισσότερο ιεραρχική και γραφειοκρατική οργάνωση, οι μεγάλοι εννιαίοι χώροι, που προκύπτουν από την απλή επανάληψη του εδάφους, επιτρέπουν την οριζόντια εξάπλωση των υπηρεσιών και συνεπώς την μέγιστη ανεξαρτησία τους και την καλύτερη προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι γραφειακοί χώροι οργανώνονται σε κλειστούς θύλακες που διασπείρονται ανάλογα με τη θέα, τις γειτνιάσεις και τις εσωτερικές προγραμματικές σχέσεις. Η καμπυλωτή επιφάνειά τους διευκολύνει την κυκλοφορία γύρω τους και ταυτόχρονα επιτρέπει την μεγαλύτερη διάνοιξη της οπτικής. Έτσι είναι δυνατή η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και των επισκεπτών, και η οπτική επαφή με την γύρω πόλη καθώς κάποιος περιηγείται στο κτίριο. Οι επενδεδυμένοι με ξύλο γραφειακοί θύλακες ανάμεσα στις λεπτές οριζόντιες πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα σε πρόβολο, αντιστρέφουν την υλικότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου μια λίθινη βάση στηρίζει πιο ελαφριές κατασκευές από ξύλο σε πρόβολο. Ανάμεσα στους θύλακες, τα μεγάλα προστατευμένα υαλοστάσια αποκαλύπτουν την εσωτερική ζωή του κτιρίου στην πόλη και ενεργοποιούν τη σχέση του ισογείου με το δρόμο. Στην περίπτωση του μεσοπατώματος, όπου χωροθετείται το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου, η σχέση κενού πλήρους της κάτοψης αντιστρέφεται, και μέσω των χώρων διπλού ύψους που δημιουργούνται αποκαλύπτεται η έκταση του αρχείου στους επισκέπτες του ισογείου. Το αρχείο έτσι εκτείθεται ως σημαντικό μέρος του προγράμματος και θεμέλιο της λειτουργίας του δήμου.
 
 

Αρχιτέκτονες: AREA (Architecture Research Athens)
                        Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος
 
Σύμβουλος Πολιτικός Μηχανικός: Νίκος Ρώσσης

Σύμβουλος Βιοκλιματικού Σχεδιασμού: Κατερίνα Δράκου

 
Archisearch - Διάγραμμα αερισμού δροσισμούΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΔΡΟΣΙΣΜΟΥ
Archisearch - Εξωτερική άποψηΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Archisearch - Εξωτερική όψηΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ
Archisearch - Άποψη εσωτερικού δημοτικών γραφείωνΑΠΟΨΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Archisearch - Άποψη χώρου υποδοχήςΑΠΟΨΗ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
Archisearch - Κατόψεις ορόφωνΚΑΤΟΨΕΙΣ ΟΡΟΦΩΝ
Archisearch - Άποψη από δρόμοΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟ
Archisearch - Αντιστροφή πλήρους-κενού στον όροφο του ΑρχείουΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΛΗΡΟΥΣ-ΚΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Archisearch - Οργάνωση κάτοψης σε γραφειακούς θύλακες ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΟΨΗΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑΚΟΥΣ ΘΥΛΑΚΕΣ
Archisearch - Διασπορά γραφειακών θυλάκων ανά όροφο, ανάλογα με τις γειτνιάσεις και τη θέα.ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΘΥΛΑΚΩΝ ΑΝΑ ΟΡΟΦΟ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΝΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΑ.

RELATED ARTICLES