Κτήριο συλλόγου αρχιτεκτόνων / Κ.Δασκαλάκη, Φ.Ζαπαντιώτης /Συνθετικό θέμα 7ου-8ου εξαμήνου ,σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών ε.μ.π.

Κύριο μέλλημα, απο τις πρώτες συνθετικές χαράξεις, υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να απορροφηθεί η δημόσια κίνηση και στην συνέχεια να διανεμηθεί στις επιμέρους λειτουργικές ενότητες. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην επεξεργασία του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο θα σηματοδοτήσει τις βασικές εισόδους. Το έδαφος αναδιπλώνεται για να δημιουργήσει χώρο και να αποτελέσει έδρα για τις κτηριακές μονάδες, ενώ γίνεται ταυτόχρονα συλλέκτης της κίνησης απο το επίπεδο της πόλης.
 
Η ίδια η δομή του κτηρίου και ο τρόπος που αυτό αρθρώνεται με το έδαφος, δημιουργεί μια πορεία που μοιάζει με ξετύλιγμα σερπαντίνας,ανάλογη προς την συνθετική χάραξη, η οποία αποκαλύπτεται σταδιακά και οδηγεί στις πλέον δημόσιες λειτουργικές ενότητες του κτηρίου.
 
Η πρόταση συγκροτείται απο δύο σχήματα τύπου “Γ”, που διατάσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εντείνεται το βαθμιδωτό αυτόξετύλιγμα, δημιουργώντας χώρο θετικό, πιο προστατευμένο και εσωστρεφή, μια υπαίθρια πλατεία γύρω απο την οποία αναπτύσσεται το θέμα και χώρο αρνητικό, εξωστρεφή, που απευθύνεται στην γειτονιά και λειτουργεί ώς ένα χωνί κίνησης που απορροφά τον επισκέπτη σε ένα χαμηλότερο επίπεδο.
 
Τέλος, σε ένα κτήριο με σαφή δημόσιο χαρακτήρα, αφήνεται το επίπεδο της πόλης να εισρεύσει σε αυτό μιας και όλος σχεδόν ο όγκος του κτηρίου αποκολλάται απο το έδαφος, αφήνοντας τον ισόγειο χώρο, ελεύθερο και διαμπερή.
 
 
Συνθετικό θέμα 7ου-8ου εξαμήνου 2010, τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών ε.μ.π.
Σπουδαστές: Κατερίνα Δασκαλάκη, Φώτης Ζαπαντιώτης
Διδάσκοντες: Νέλλη Μάρδα, Κώστας Μωραΐτης
 
Οι σπουδαστές επεξεργάστηκαν περαιτέρω το συνθετικό θέμα στα ειδικά θέματα συνθέσεων 8ου εξαμήνου 2010
(διερεύνηση της υλικότητας και του φωτός, διαγράμματα, 3d εκτυπώσεις).
Διδάσκοντες: Αναστασία Πεχλιβανίδου, Τίνα Μικρού, Mladen Stamenic,Μαρία Κερκίδου, Σίμος Βαμβακίδης
 
 
Archisearch - τρισδιάστατη εκτύπωση απο θερμοπλαστικό (στο εργαστήριο προπλασμάτων της σχολής αρχιτεκτόνων ε.μ.π.)ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΟ (ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ε.Μ.Π.)
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση του εσωτερικού αιθρίουΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνιση της πρόσοψηςΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ
Archisearch - πρόσοψηΠΡΟΣΟΨΗ
Archisearch - κατόψειςΚΑΤΟΨΕΙΣ
Archisearch - συνθετικά διαγράμματαΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - σκίτσοΣΚΙΤΣΟ

RELATED ARTICLES