Το ρευστό λευκό αγκαλιάζει το ακατέργαστο ξύλο και τη φυσική πέτρα στην κατοικία Εστία | kipseli architects

Σε μια Μύκονο που σταδιακά πλάθει μια νέα κυκλαδίτικη κουλτούρα, η Κυψέλη Αρχιτεκτονικής κλήθηκε να ανακαινίσει και να ενοποιήσει δυο παλιά σπίτια στην Χώρα και να δημιουργήσει μια σύγχρονη πολυτελή βίλα.

“Ο ιδιοκτήτης, επενδυτής Ασιατικής καταγωγής, παρόλο που είναι λάτρης της Μυκόνου και των στοιχείων της φύσης αδυνατούσε να αποδεχθεί τα πρότυπα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Επιθυμούσε την απρόσκοπτη επαφή με την θάλασσα και τον περιβάλλοντα χώρο και λόγω της μελλοντικής εμπορικής χρήσης του ακινήτου έδινε προτεραιότητα στην άνεση και στην πολυτέλεια.”

Στόχος της αρχιτεκτονικής παρέμβασης της Κίρκης Μαριολοπούλου ήταν να διατηρηθούν τα βασικά στοιχεία του κυκλαδίτικου τοπίου, όπως το ελληνικό φως , η πέτρα και τα ανεμοδαρμένα ξύλα, στοιχεία που και ο ιδιοκτήτης θαύμαζε για την αυθεντικότητα τους, αλλά ταυτόχρονα να καλυφθούν και όλες οι λειτουργικές ανάγκες και ανέσεις μιας σύγχρονης βίλας.

Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, ΚυκλάδεςΚυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες
Αναδεικνύοντας λοιπόν τα συναισθήματα που νιώθει κάποιος βιώνοντας το φυσικό και ανθρωπογενές κυκλαδίτικο τοπίο, όπως ερμηνεύεται μέσα από το δίπολο της ρευστής δόμησης και των ακατέργαστων υλικών, δημιουργείται μια νέα μορφή πολυτέλειας. Το ρευστό λευκό αγκαλιάζει το ακατέργαστο ξύλο και τη φυσική πέτρα. Το εκτυφλωτικό ελληνικό φως διεισδύει στο κτίριο μέσα από σκηνογραφημένες οπές και φίλτρα, παίζοντας ένα παιχνίδι σκιών και συναισθημάτων.

Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες

Το ρευστό λευκό αγκαλιάζει το ακατέργαστο ξύλο και τη φυσική πέτρα.

Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, ΚυκλάδεςΚυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, ΚυκλάδεςΚυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, ΚυκλάδεςΤο εσωτερικό και το εξωτερικό μπλέκονται σε χώρους όπου συνυπάρχουν με αρμονία ο ύπνος και το φαγητό, η απόλαυση και η ξεκούραση. Ταυτόχρονα, νέες κυκλικές δομές, που συμβολίζουν την έννοια του σπιτιού, σχηματίζονται μέσα και έξω μαγνητίζοντας τους ανθρώπους γύρω τους.

Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, ΚυκλάδεςΚυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες
Έτσι, το σπίτι στέκεται εύπλαστο και εύχρηστο, αποτέλεσμα μιας μάχης μεταξύ ελληνικής και ασιατικής κουλτούρας, μεταξύ ιδιωτικού και εμπορικού, μεταξύ κατοικίας και ξενοδοχείου. Δεν ασπάζεται τα πρότυπα της αστικής δόμησης, αφήνοντας χώρο στην απλότητα του αναγκαίου να δημιουργήσει την αίσθηση της πολυτέλειας, την πολυτέλεια της ελευθερίας. Την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, της κίνησης, της αρχιτεκτονικής , σε ένα νησί που είναι άλλωστε διάσημο για την υπεράσπιση της.

Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες

Το σπίτι στέκεται εύπλαστο και εύχρηστο, αποτέλεσμα μιας μάχης μεταξύ ελληνικής και ασιατικής κουλτούρας, μεταξύ ιδιωτικού και εμπορικού, μεταξύ κατοικίας και ξενοδοχείου.

Κυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, ΚυκλάδεςΚυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, ΚυκλάδεςΚυψέλη Αρχιτεκτονικής, Κίρκη Μαριολοπούλου, kipseli architects, Εστία, Hestia, house, Mykonos, Μυκονος, Κυκλάδες

Σχέδια

Στοιχεία έργου 
Τίτλος έργου   Εστία
Τύπος έργου ιδιωτική κατοικία
Αρχιτέκτονας   Κίρκη Μαριολοπούλου / kipseli architects
Σχεδιαστική ομάδα  Στυλιανός Αξιωτάκης, Μαρία Τσούμα
Τοποθεσία  Χώρα, Μύκονος, Κυκλάδες
Έκταση   250τμ.
Έτος  2017
Φωτογραφίες  Γιώργος Μεσσαριτάκης, Ανδρέας Μπέκας


RELATED ARTICLES