Το γραφείο Michalis Tzagarakis & associates σχεδίασε μια σειρά από αυτόνομα διαμερίσματα στη νότια Κρήτη έχοντας ως βασικό άξονα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης την παροχή απεριόριστης, ανεμπόδιστης θέας προς τον επιβλητικό βράχο του Βόλακα, που δεσπόζει στη περιοχή, και το Λιβυκό πέλαγος.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Μονώροφα ή διώροφα, υπέργεια ή υπόγεια, όλα τα οικήματα στρέφονται προς τον επιβλητικό βράχο του Βόλακα [Βόλαξ] στην ακτή της θάλασσας προς το Λιβυκό πέλαγος. Ο βράχος Βόλαξ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του έργου. Ως εκ τούτου, το κτίριο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ο βράχος να είναι εμφανής από τα περισσότερα σημεία του συγκροτήματος. Η “χoρευτική” ακολουθία των τεσσάρων ανωγείων-διαμερισμάτων αποτελεί βασικό κορμό της σύνθεσης, με στόχο την απρόσκοπτη θέα και τη βέλτιστη προσαρμογή στα φυσικά και τεχνητά όρια.

Η πανοραμική θέα προς τον βράχο καθόρισε την αρχιτεκτονική σύνθεση του συγκροτήματος.

Εκατέρωθεν αυτών πλέκεται ένα παιχνίδι πλήρων και κενών που διαμορφώνουν τους χώρους διημέρευσης των κατοικιών (εσωτερικών και αίθριων). Τα υπόλοιπα διαμερίσματα συστρέφονται αναλόγως και χωνεύονται στο επικλινές έδαφος του πανέμορφου κρητικού ελαιώνα. Οι ένοικοι απολαμβάνουν τη διαμονή τους κάτω από στεγασμένα αίθρια, τα οποία ενώνουν τα κτίρια και διαθέτουν ξεχωριστά ιδιωτικά υδρομασάζ. Ένα συνονθύλευμα απλών ογκοπλασιών, εισηγμένων όσο πιο διακριτικά γίνεται στον περιβάλλοντα χώρο.

Χρησιμοποιείται το λευκό χρώμα και η τοπική πέτρα, σε συμμόρφωση με την αρχιτεκτονική και μορφολογική ιδιοτυπία της περιοχής.

Στοιχεία έργου
Τίτλος έργου  Direction to Volax
Τοποθεσία  Νότια Κρήτη
Αρχιτεκτονική μελέτη  Michalis Tzagarakis & associatesΔείτε, ακόμα, την κατοικία Neorio Domus στο νότιο Ηράκλειο Κρήτης από τον Μιχάλη Τζαγκαράκη και την Μαρία Τριαματάκη, εδώ!


RELATED ARTICLES