Διώροφη κατοικία στην Κηφισιά | από το γραφείο A2 architects

Το αρχιτεκτονικόγραφείο Α2 architects ανέλαβε το σχεδιασμό μίας κατοικίας στην Κηφισιά σε. Το έργο μελετήθηκε σε δύο επίπεδα και υπόγειο, σε ένα απλοποιημένο κέλυφος σχήματος Γ, το οποίο οργανώνεται γύρω από μία αυλή, με την μεγαλύτερη πλευρά του με πλάτη προς το δρόμο.

Στο 1o επίπεδο και γύρω από την αυλή, μελετήθηκε η ενότητα των κοινοχρήστων χώρων.

PHOTO: CATHY CUNLIFFE

Σαλόνι, καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα αποτελούν έναν ενιαίο, σε σχήμα Γ χώρο. Μοναδικό διαχωριστικό στοιχείο, ένα συρόμενο πέτασμα μεταξύ κουζίνας και τραπεζαρίας, που απομονώνει κατά περίσταση, οπτικά και λειτουργικά, τους δύο χώρους.

PHOTO: YIORGOS KORDAKIS
PHOTO: YIORGOS KORDAKIS

Μία μεταλλική σκάλα με ελεύθερα ξύλινα πατήματα οδηγεί στο β’ επίπεδο, σε ένα μικρό αίθριο, το οποίο συνδέει οπτικά τις δύο στάθμες. Από το αίθριο οδηγούμαστε στην ζώνη των υπνοδωματίων και στο μεγάλο βατό δώμα του β’ επιπέδου. Η βεράντα αυτή, με θέα στον ελαιώνα και στην Πάρνηθα, επικοινωνεί με το ισόγειο επίπεδο της αυλής με μία μεταλλική σκάλα.

PHOTO: CATHY CUNLIFFE

Στο υπόγειο μελετήθηκαν, πέρα από τους βοηθητικούς χώρους (γκαράζ, αποθήκες, λεβητοστάσιο), ένα καθιστικό, ο ξενώνας και ένα μικρό γυμναστήριο. Η ογκοπλασία του κτιρίου είναι απλή. Ένα κυβιστικό, μονολιθικό λευκό κέλυφος που περικλείει τις λειτουργίες της οικίας. Ο λευκός όγκος του κτιρίου με τα μεγάλα ενίοτε ανοίγματα, αποπνέει δύναμη και αυστηρότητα.

PHOTO: CATHY CUNLIFFE

Μια ζώνη φεγγιτών επάνω από τα ανοίγματα του ισογείου δημιουργεί μία οπτική διαπερατότητα μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικών χώρων. Η κεντρική είσοδος της κατοικίας τοποθετείται στην βορειοδυτική πλευρά, επί της κυρίας οδού και σηματοδοτείται από ένα τοιχείο το οποίο στηρίζει ένα μεταλλικό στέγαστρο. Η φέρουσα κατασκευή είναι από σκυρόδεμα και τα κουφώματα μεταλλικά αλουμινίου. Τα εσωτερικά δάπεδα είναι από λευκό μάρμαρο στους ισόγειους χώρους και ξύλινο δάπεδο
δρυός στον όροφο. Τα εξωτερικά δάπεδα είναι από χτυπητό λευκό μάρμαρο και πλακίδια.

PHOTO: YIORGOS KORDAKIS

Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου: Διώροφη κατοικία στην Κηφισιά

Τύπος έργου: Σχεδιασμός κατοικίας

Αρχιτεκτονική: Α2 architects, Σωτήρης Ανυφαντής, Σοφία Ζιώγα, Γιάννης Ανυφαντής

Εμβαδόν οικοπέδου: 556 m2

Χρόνος αποπεράτωσης: 2011

Κείμενο: Από τους δημιουργούς

Φωτογράφιση: Γιώργος Κορδάκης, Cathy Cunliff


RELATED ARTICLES