text in EN, GR

T&T Architects designed and constructed ‘Costa Lagonisi – The Villa’, a 300 m2 luxury tourist residence in Lagonisi, Halkidiki.

text provided by the architects – Τhe residence occupies a superb location on the peninsula of Sithonia, very near the water’s edge. The landscape is composed of small beaches within a cove framed by low cliffs, chaparral, Aleppo pines and olive trees.

The site had long been occupied by the concrete frame of an unfinished building. By the time our office became involved, construction work to finish the building had already began. We were called in urgently to take on the detailed design: we were to redesign the facades, to design the interiors, the shaded areas and structures on the terrain, to choose materials and to curate furniture, lighting and decoration. This demanding plan with strict deadlines was carried out concurrently with the construction.

Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικίαCosta Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία

The residence comprises five large rooms with en suite bathrooms, plus a living room, kitchen and auxiliary spaces. The ground floor of the low two-story, flat-roof building is largely incorporated within the slope. Thus, while the two eastern rooms on the first floor have the privilege to enjoy a direct sea view from above, the other three enjoy immediate access to their environment via private courtyards/open-air living rooms under reed awnings.

The property is unfenced. The only clear border is the edge of the road which delimits the entrance. The landscaped environment echoes the natural forms of the slope and ends at the beach. To the local rocks and cliffs we added olive and pomegranate trees, bushes and aromatic herbs. A small area was turned into a kitchen garden so that guests can have their own fresh vegetables.

To break up the severity of the central prism forming the main building and allow for a smoother transition from the geometric-anthopogenic to the natural environment, all arbours, reed screens and exterior flooring are aligned on a different axis to that of the main main building.

In choosing colours and materials for both the interior and exterior of the building we drew heavily on the landscape. Where the building meets the ground we had it lined with local stone, using the dry-stone technique. In this way the building seems to grow out of the slope. The stucco and coatings were painted in earth tones reflecting the sand and rocks, and combined with soft bluegreen colours, inspired by the sea, pines and olive trees, which were used for furniture and textiles. Throughout the day, the colours are transformed by light entering through the reed screens and wooden awnings of the façade.

Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία

To ensure no interior space appears washed out, we used a livelier wood varnish, a darker blue and brighter green wherever natural light is weak. The contrast between the stronger colours and the white ceilings and floors creates a tension that allows for a better balance between exterior and interior.

In the four upstairs rooms we made use of Dionyssis Tsasis’ talent as a painter to decorate large wall surfaces with original works, based on elements of greek culture and nature. Inspired by countryside and garden, these works directly quote traditional Greek art. Each room is unique, with its own theme: pomegranate tree, olive tree, swallows and wildflowers, poppies.

Our main objective was to avoid overdesigning the space or making it too loud. We aimed for a simple, light, spare architectural space with a well-balanced, timeless design that would not compete for attention with the loveliness and simplicity of the landscape but converse harmoniously with it, allowing guests to feel at home.

Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία

Facts & Credits

Location Lagonisi, Sithonia peninsula, Halkidiki
Area 300 m2
Year 2016-2017
Architectural and Interior Design T&T Architects
Paintings Dionysis Tsasis
Landscape design Demetris Fokas
Management and construction Kostas-Platon Aronis, Greenbox
Photographs Stratos Kalafatis, Lia Nalbandidou


Το αρχιτεκτονικό γραφείο T&T Architects, ανέλαβαν τον σχεδιασμό και τη κατασκευή της πολυτελής τουριστική κατοικίας “Costa Lagonisi – Τhe Villa”, στη Σιθωνία.

κείμενο από τους αρχιτέκτονες – Η κατοικία, βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη Σιθωνία, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Το τοπίο,συντίθεται από μικρές παραλίες πάνω σε έναν μικρό κλειστό κόλπο πλαισιωμένο από χαμηλά πρανή καλυμμένα από βράχια,θάμνους,πεύκα και ελαιόδενδρα.

Στη θέση της σημερινής κατοικίας, για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μία μισοτελειωμένη κατασκευή, ένας σκελετός από μπετόν. Η εμπλοκή του γραφείου μας ξεκίνησε ενώ είχε ήδη αρχίσει η κατασκευή αποπεράτωσης του έργου. Κληθήκαμε εσπευσμένα να αναλάβουμε τη μελέτη εφαρμογής, να επανασχεδιάσουμε τις όψεις και να σχεδιάσουμε τους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας , τις πέργκολες, τα σκίαστρα και τα δομικά στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου ,να επιλέξουμε τα υλικά και να επιμεληθούμε την επίπλωση, τό φωτισμό και τη διακόσμηση. Επρόκειτο για έναν απαιτητικό σχεδιασμό, με ένα ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την κατασκευή του έργου.

Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικίαCosta Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία

Η κατοικία,περιλαμβάνει πέντε ευρύχωρα δωμάτια με ιδιαίτερο μπάνιο καθώς και καθιστικό, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους. Πρόκειται για ένα χαμηλό διώροφο κτίριο με δώμα, του οποίου ένα μεγάλο τμήμα του ισογείου είναι βυθισμένο στο πρανές. Έτσι, ενώ τα δύο ανατολικά δωμάτια του ορόφου έχουν το προνόμιο της άμεσης θέας στη θάλασσα από ψηλά, τα υπόλοιπα τρία έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης σχέσης τους με τον περιβάλλοντα χώρο και το χώμα, διαθέτοντας μικρές ιδιωτικές αυλές/υπαίθρια καθιστικά κάτω από καλαμωτές.

Στην ιδιοκτησία δεν υπάρχει περίφραξη, εκτός από ένα όριο,το οποίο σημαίνει την είσοδο, στο τέλος του δρόμου . Ο σχεδιασμένος περιβάλλων χώρος, συνεχίζει τις φυσικές διαμορφώσεις των γύρω πρανών καταλήγοντας στην αμμουδιά. Στη διαμόρφωσή του, χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και βράχια της περιοχής και προστέθηκαν ελαιόδενδρα, ροδιές, θάμνοι και αρωματικά φυτά .Σε μια γωνιά, διαμορφώθηκε και ένας μικρός λαχανόκηπος, ώστε οι φιλοξενούμενοι να έχουν τα δικά τους φρέσκα λαχανικά.

Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία

Οι πέργκολες, οι καλαμωτές και τα δάπεδα γύρω από το κτίριο ακολούθησαν ένα διαφορετικό σύστημα αξόνων από αυτό του κτιρίου, για να διασκεδασθεί η αυστηρότητα του κεντρικού πρίσματος και να υπάρξει μια χαλαρότερη μετάβαση από το γεωμετρικό- ανθρωπογενές, στο φυσικό περιβάλλον.

Το τοπίο έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή των υλικών και των χρωμάτων, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Όπου το κτίριο ακουμπά στο έδαφος, επενδύθηκε με πέτρα της περιοχής, με την τεχνική της ξερολιθιάς, ώστε το κτίριο να αποτελέσει συνέχεια του βραχώδους πρανούς και να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον. Αδρά επιχρίσματα και πατητές τσιμεντοκονίες, στους γήινους τόνους της άμμου και των βράχων, σε συνδυασμό με απαλούς μπλε και πράσινους τόνους της θάλασσας, των πεύκων και της ελιάς σε επίπλωση και υφάσματα, μεταμορφώνονται από το φως του ήλιου που διέρχεται από τις καλαμωτές και τα ξύλινα σκίαστρα των όψεων, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στους λιγότερο εξωστρεφείς και φυσικά φωτιζόμενους χώρους της κατοικίας, όπου το φυσικό φως είναι αδύναμο, σε μια απόπειρα να εξουδετερώσουμε την ωχρότητά τους, ζωντανέψαμε τον φυσικό τόνο των ξύλινων στοιχείων, σκουρύναμε το μπλε χρώμα και φωτίσαμε το πράσινο, ώστε μέσα από την αντίθεσή τους με τους λευκούς τόνους δαπέδων και οροφών,να αποκτήσουν οι χώροι αυτοί μια ικανή ένταση που να ισορροπεί τη σχέση του μέσα με το έξω.

Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικίαCosta Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία

Στο εσωτερικό των τεσσάρων δωματίων του ορόφου, αξιοποιήσαμε την ιδιαίτερη δεξιότητα του Διονύση Τσάση σαν ζωγράφου-εικονογράφου,για να διακοσμήσουμε μεγάλες επιφάνειες τοίχων με αυθεντικά έργα, τα οποία διερευνούν τα στοιχεία που συνθέτουν το ελληνικό τοπίο και την «ελληνικότητα».Στα έργα, απεικονίζονται με τρόπο που αναφέρεται άμεσα στη λαϊκή ζωγραφική, στοιχεία των αγρών και των ελληνικών κήπων. Για το κάθε δωμάτιο, επιλέχθηκε ένα διαφορετικό θέμα (η ροδιά, η ελιά, τα χελιδόνια και τα αγριολούλουδα, οι παπαρούνες), καθιστώντας το κάθε δωμάτιο μοναδικό.

Η βασική μας απόφαση ήταν να αποφύγουμε όσο ήταν δυνατόν τον υπερσχεδιασμό των χώρων και τον άνευ λόγου εντυπωσιασμό. Θελήσαμε ένα αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο περιβάλλον, απλό, χαλαρό και λιτό, με ισορροπημένο και όσο το δυνατόν διαχρονικό design, το οποίο να μην ανταγωνίζεται την ομορφιά και απλότητα του τοπίου αλλά να συνδιαλέγεται αρμονικά με αυτό και να δίνει τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Costa Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικίαCosta Lagonisi, Villa, T&T Architects, 2016, 2017, Dionysis Tsasis, House, Residential, Demetris Fokas, Διονύσης Τσάσης, κατοικία

Στοιχεία έργου

Τοποθεσία Σιθωνία, Χαλκιδική
Εμβαδόν 300 τ. μ.
‘Ετος 2016-2017
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects
Εικονογράφηση δωματίων Διονύσης Τσάσης
Σχεδιασμός πρασίνου Δημήτρης Φωκάς
Διαχείρηση και υλοποίηση του έργου Κώστας-Πλάτων Αρώνης, Greenbox
Φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης, Λία Ναλμπαντίδου
Φωτισμός Lightness
Εποξειδικά επιχρίσματα Ikofarben
Στρώματα,κλινοσκεπάσματα Cocomat
Κουρτίνες NEOMAGIC


RELATED ARTICLES