H δράση Archisearch Portfolio Reviews σε επιμέλεια της Design Ambassador και του ARCHISEARCH, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 120 συμμετοχές από φοιτητές και αρχιτέκτονες/σχεδιαστές εσωτερικών χώρων/designers από όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο της Δράσης πραγματοποιηθήκαν πάνω από 240 συναντήσεις φοιτητών και αρχιτεκτόνων /designers με την συμβολή 60 καταξιωμένων επαγγελματιών αρχιτεκτόνων και καθηγητών αρχιτεκτονικής. 

H ανάγκη για τη Δράση Archisearch Portfolio Reviews αναδύθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά μέσα από την εντεινόμενη πολιτιστική δραστηριότητα, τις ζυμώσεις της εποχής και την ανάγκη για δικτύωση μεταξύ των μελών της αρχιτεκτονικής κοινότητας. H θεσμοθέτηση της A’ Δράσης του Archisearch Portfolio Reviews, ήρθε να καλύψει το κενό που άφηνε η έλλειψη ενός θεσμού που στοχεύει να λειτουργήσει ως ευκαιρία συσπείρωσης και συνεργασίας της αρχιτεκτονικής κοινότητας, με απώτερο σκοπό τις συνέργειες, την ανταλλαγή γνώσεων, την δικτύωση και την συμβουλευτική καθοδήγηση των έμπειρων μελών προς τους συμμετέχοντες.

Στο τέλος της δράσης, τόσο οι reviewers όσο και οι νέοι και τελειόφοιτοι αρχιτέκτονες και αρχιτεκτόνισσες, απέστειλαν το δικό τους feedback σε σχέση με τη δράση και πόσο ωφέλησε και τους μεν και τους δε. Παρακάτω, ορισμένα από όσα εστάλησαν.

“Τα Archisearch Portfolio Reviews είναι πάντα μια εξαιρετικά δημιουργική ευκαιρία συνάντησης και ανταλλαγής. Φέτος ειδικά είχα τη χαρά να συζητήσω με τρεις νέες και δυναμικές αρχιτεκτόνισσες με πολλαπλά ερευνητικά ενδιαφέροντα, με ελπίδες και ανησυχίες για την ελληνική πραγματικότητα. Στο σύνολο τους, οι τρεις παρουσιάσεις εκφράζουν ένα συγκροτημένο γυναικείο βλέμμα, μια τάση αναθεώρησης της αρχιτεκτονικής πρακτικής, τόσο ως προς οικολογικές εναλλακτικές διατυπώσεις αλλά και μια νέα κοινωνική αρχιτεκτονική“. Σοφία Βυζοβίτη, Αρχιτέκτων ΑΠΘ – PhD TUDelft, Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτονων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η συζήτηση με τους reviewers, μου έδωσε την δυνατότητα για μια πιο σφαιρική αντίληψη σε σχέση με το portfolio μου, ώστε πλέον να μπορώ να επανέλθω σε αυτό και να το εξελίξω ουσιωδώς. Παράλληλα, οφείλω να αναδείξω και τη σημασία της επιλογής που κάνατε για επικοινωνία και με έναν δεύτερο reviewer, αφού στην περίπτωσή μου, η συζήτηση αυτή αποδείχθηκε πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική, θα έχανα πολλά, εάν δεν μου είχε δοθεί αυτή η ευκαιρία”.  M. Σ.

” Έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία των συναντήσεων με τους δύο reviewers, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν τη δράση, καθώς είναι πολύ βοηθητική και ενδιαφέρουσα για τους νέους αρχιτέκτονες και φοιτητές. Οι reviewers με τους οποίους είχα τη χαρά να συνομιλήσω, ο κύριος Κωνσταντίνος Μπούρας και ο κύριος Μιχάλης Ραυτόπουλος, ήταν πολύ πρόθυμοι στο να με βοηθήσουν και να με συμβουλεύσουν σχετικά με το portfolio και τη δουλειά μου και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό. Συνεχίστε την καλή δουλειά και τις ενδιαφέρουσες δράσεις σας”. A. Σ.

“Μετα την ολοκλήρωση των συναντήσεων για τα portfolio reviews, ηθελα να σας συγχαρώ και να σας δωσω και την δική μου άποψη σχετικά με αυτη την πρωτοβουλία του Archisearch. Θεωρω ότι η δράση ειναι πολυ χρήσιμη για τους φοιτητές ή τους νέους συνάδελφους, καθώς ειναι ένα κεφάλαιο το οποίο σπάνια καλύπτεται σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ή σε καποιο άλλο οργανωμένο φορέα – ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί το εργαλείο πρώτης γραμμής στην αναζήτηση εργασίας ή κάποιας ακαδημαϊκής θέσης. Οι συμμετέχοντες έδειξαν πολυ ενδιαφέρον στο να αποκομίσουν οσο περισσότερο μπορούσαν μέσω αυτής της εποικοδομητικής διαδικασίας”. Κωνσταντίνος Μπούρας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Constantine Mpouras Arch

“Έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση και των δύο συναντήσεων, θα ήθελα να αναφέρω ότι υπήρξαν βοηθητικές. Ιδιαίτερα η συζήτηση με την Άννα Βασιλείου, η οποία μου εξήγησε λεπτομερώς πώς να παρουσιάσω τη δουλειά μου, από άποψη στησίματος και βαρύτητας περιεχομένου. Επίσης, με συμβούλευσε για το περιεχόμενο των πληροφοριών του βιογραφικού και μου διηγήθηκε τη δική της επαγγελματική πορεία. Αυτή η διήγηση υπήρξε ιδιαίτερα ενθαρρυντική και λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης. Πιστεύω ότι θα βοηθούσε να γίνεται με κάθε ενδιαφερόμενο και από όλους τους reviewers. Xάρηκα που έλαβα μέρος και που είχα την ευκαιρία να μιλήσω με δύο εξαιρετικούς ανθρώπους”. M. Σ.

“Στα φετινά Archisearch Portfolio Reviews, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ διαδικτυακά με τις: Μαρίκα Μαυρολέων και Έστα Γεωργαλά από το γραφείο A&M Architects, καθώς και με τη Στέλλα Παπάζογλου από το γραφείο Polisgram Architects. Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά φιλικό πλαίσιο στο οποίο έγιναν δύο πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις. Αναφορικά με το portfolio μου, έλαβα ιδιαίτερα χρήσιμες και ουσιαστικές to the point συμβουλές καθώς και αρκετά θετικά σχόλια και στοιχεία-κλειδιά που θα μπορέσουν να με βοηθήσουν μελλοντικά να το βελτιώσω. . Επιπλέον, όλοι οι reviewers άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής μας επικοινωνίας για τυχόν απορίες ή προβληματισμούς, κάτι που προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό. Τέλος οφείλω να πω και ένα ευχαριστώ στο Archisearch για τις ευκαιρίες που προσφέρει και την οργάνωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας“. Δ. Π.

Τα archisearch portfolio reviews είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις στον τομέα των σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών καθώς γεφυρώνουν την επικοινωνία μεταξύ φοιτητών ή νέων αρχιτεκτόνων με την αγορά εργασίας και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μια πρωτοβουλία που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα ως αφετηρία μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών”. Αλέξανδρος Κιτρινιάρης, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου KAAF

“Η συνομιλία με τους δύο reviewers με βοήθησε πολύ να κατανοήσω καλύτερα ποια στοιχεία συνθέτουν ένα κάλο portfolio και πως μπορώ να βελτιώσω και να εξελίξω το δικό μου. Eπιπλέον, μου άρεσε πολύ που μίλησα με 2 reviewers καθώς θεωρώ πως πήρα μια πιο σφαιρική άποψη γύρω από το πορτφόλιο μου, ποιες είναι οι αδυναμίες του και ποια τα προτερήματα του και πώς μπορώ να το αναδείξω την δουλεία μου καλύτερα. Τέλος, το γεγονός ότι μίλησα με δυο καταξιωμένους αρχιτέκτονες μου έδωσε την δυνατότητα να μάθω και να κατανοήσω καλύτερα πώς λειτουργεί ο εργασιακός χώρος, ποιες οι ευκαιρίες καθώς και το πώς να προσεγγίζω μια επαγγελματική ευκαιρία“. Π. Α.

Στο πλαίσιο της δράσης των Archisearch Portfolio Reviews, συναντήθηκα με τον κ. Κωνσταντίνο Μπούρα, καθώς και από το γραφείο MICROMEGA με την κ. Μάρα Παπαβασιλείου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την καινοφανή δράση. Επρόκειτο για μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, που είμαι βέβαιη πως θα ήταν ακόμη πλουσιότερη αν δεν μας περιόριζε ο covid-19. Είμαι πολύ ευχαριστημένη, ήδη έχω προβεί στις αλλαγές που μου πρότειναν οι reviewers. Με τον κ. Μπούρα κάναμε τη συνάντηση διαδικτυακά, με άλλα νέα παιδιά, το οποίο ήταν πολύ ωραίο, διδακτικό θα έλεγα. Μάθαμε ο ένας από τον άλλο, είδαμε και τη δουλειά του καθενός, συζητήσαμε τις επιδιώξεις μας που διέφεραν, και τα σχόλια που προέκυψαν για τον καθένα, ήταν χρήσιμα και στους υπόλοιπους. Ήταν πολύ γόνιμο, θα ήταν ακόμα πιο γόνιμο αν έψαχνα κάτι προς τον ακαδημαϊκό χώρο ή δουλειά στην Αμερική. Με την κ. Μάρα, η διαδικτυακή συνάντησή μας ήταν πολύ κατατοπιστική και έμαθα πράγματα σχετικά με τη διαδικασία παρουσίασης του πορτφόλιο μου και των στόχων μου σε ότι αφορά την εύρεση εργασίας, και την επαγγελματική μου πορεία. Χαίρομαι πολύ που ήρθα σε επαφή με το γραφείο τους. Ελπίζω η δράση αυτή να συνεχιστεί”. Ε. Κ.

“Οφείλω να ομολογήσω ότι το Archisearch Portfolio Reviews είναι μία εξαιρετική δράση. Μπράβο στην ομάδα του Archisearch για την ιδέα και την υλοποίησή της. Όταν μου ζητήθηκε να συμμετέχω στην δράση αυτή, η πρώτη σκέψη που ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό ήταν «γιατί δεν το έχει σκεφτεί κάποιος νωρίτερα;». Χαίρομαι πολύ να μοιράζομαι λίγη «σοφία» με τους νέους αρχιτέκτονες, γιατί ξέρω πόσο πολύ θα ήθελα να είχα την ίδια ευκαιρία τότε. Το mentoring έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη νέων επαγγελματιών. Το ότι το Archisearch θέσπισε αυτή την πλατφόρμα mentoring για ένα τόσο εξειδικευμένο, αλλά μεγάλης σημασίας θέμα, όπως το portfolio, είναι που το κάνει τόσο έξυπνη ιδέα. Θα χαρώ να μου δοθεί η ευκαιρία να συνεισφέρω και στο μέλλον”. Γιώργος Σίνας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Sinas Architects.

“Στα πλαίσια του Archisearch Portfolio Reviews, συναντήθηκα με τους Θάνο Ζακόπουλο και Μάριο Τσιλιάκο. Μέσα από 2μιση ώρες συμβουλών ξαναέφτιαξα το πορτφόλιο μου σε σημείο να μην προσιδιάζει καθόλου το πρωτότυπο (και αυτό το λέω για καλό). Σίγουρα τώρα έχω πολλές παραπάνω πιθανότητες να “πιάσω” το μάτι κάποιου μελλοντικού εργοδότη, καθώς ανεξαρτήτου της ποιότητας της δουλειάς ενός πορτφολιο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η συνολική αισθητική (eye-catching), κάτι το οποίο κατάφερα με τις συμβουλές τους. Εξαιρετική πρωτοβουλία για τους νέους αρχιτέκτονες που μας λείπει η εμπειρία του ματιού“. Σ. Λ.

“Στα πλαίσια του Αrchisearch Portfolio Reviews, oι παρατηρήσεις και οι συμβουλές και των δύο αρχιτεκτόνων ήταν πολύ βοηθητικές για την βελτίωση του portfolio μου, καθώς μου επισήμαναν τις αδυναμίες του και μου έδωσαν εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη απεικόνιση ορισμένων ιδεών που περιέχονται. Συγκεκριμένα, το review με την κ. Μαυρολέων ήταν διαφωτιστικό, καθώς μου επεσήμανε αναλυτικά και με σαφήνεια τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του, ενώ αναλύσαμε μαζί κάθε project. Επίσης, η συζήτηση με μία αρχιτέκτονα με εμπειρία σε γραφεία του εξωτερικού, ήταν μεγάλη βοήθεια για εμένα, καθώς το portfolio που υπέβαλα προς review, απευθύνεται σε γραφεία του εξωτερικού. Σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη”. Α. Π.

Η διοργάνωση των Archisearch Portfolio Reviews, αλλά και η συνεχής υποστήριξη του Archisearch προς στους αρχιτέκτονες είναι αξιοσημείωτη. Αξιοθαύμαστη ειναι και η προσπάθεια που καταβάλλουν οι νέοι για εκμάθηση και κατανόηση των απαραίτητων δεξιοτήτων στον κλάδο της αρχιτεκτονικής και του interior design. Αντιληφθήκαμε την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη στα νέα αρχιτεκτονικά ψηφιακά εργαλεία τα οποία βοηθούν περισσότερο στην υλοποίηση ενός έργου, φρέσκιες ιδέες και διάθεση για δημιουργία με γνώμονα την ποιότητα, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την κατασκευή με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά”. Σωτήρης Τσέργας, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Block 722 Architects

Oι φετινοί reviewers ήταν:

Η δράση των Archisearch Portfolio Reviews πραγματοποιήθηκε μέσα από μια σειρά ατομικών συναντήσεων ανταλλαγής απόψεων και δημιουργίας προσωπικών και επαγγελματικών επαφών. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν οn-line με τηλεδιάσκεψη και συνέβαλλαν στην ανάπτυξη, εξέλιξη και οργάνωση των portfolios των νέων αρχιτεκτόνων, ενώ παράλληλα συνέβαλλαν στη δικτύωσή τους με τα άλλα μέλη της κοινότητας.

Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες. Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify! Ακούστε τα στο Spotify, στα Google Podcasts, Apple Podcasts και σε άλλες διαθέσιμες πλατφόρμες.  Archisearch Talks Podcasts

Curation and Program Management by: The Design Ambassador
Brand Identity created by: Cursor Design Studio
Ακολουθήστε το Archisearch στο facebook και στο instagram 
Ακολουθήστε την Design Ambassador στο facebook και στο instagram 


RELATED ARTICLES