H δράση Archisearch Portfolio Reviews σε επιμέλεια της Design Ambassador και του ARCHISEARCH, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 100 συμμετοχές από φοιτητές και αρχιτέκτονες/σχεδιαστές εσωτερικών χώρων/designers από όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο της Δράσης πραγματοποιηθήκαν πάνω από 240 συναντήσεις φοιτητών και αρχιτεκτόνων /designers με την συμβολή 60 καταξιωμένων επαγγελματιών αρχιτεκτόνων και καθηγητών αρχιτεκτονικής. 

H ανάγκη για τη Δράση Archisearch Portfolio Reviews αναδύθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά μέσα από την εντεινόμενη πολιτιστική δραστηριότητα, τις ζυμώσεις της εποχής και την ανάγκη για δικτύωση μεταξύ των μελών της αρχιτεκτονικής κοινότητας. H θεσμοθέτηση της A’ Δράσης του Archisearch Portfolio Reviews, ήρθε να καλύψει το κενό που άφηνε η έλλειψη ενός θεσμού που στοχεύει να λειτουργήσει ως ευκαιρία συσπείρωσης και συνεργασίας της αρχιτεκτονικής κοινότητας, με απώτερο σκοπό τις συνέργειες, την ανταλλαγή γνώσεων, την δικτύωση και την συμβουλευτική καθοδήγηση των έμπειρων μελών προς τους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν με το Archisearch κάποια από τα tips που τους έδωσαν οι Reviewers τους.

Μερικά από τα πιο σημαντικά tips, βοηθητικά για καθε portfolio είναι η χρήση keywords, ώστε να είναι πιο εύκολη η ανάγνωση των ιδεών αλλά και των σχεδίων σε κάθε project. Επίσης η ταξινόμηση ανά κατηγορία ή τύπο έργου και όχι με χρονολογική βάση, αλλά και η ένταξη υλοποιημένων έργων που να δείχνουν την εργασιακή εμπειρία. Στα reviews σημειώθηκε επίσης πως χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα των σχεδίων, καθώς δεν είναι απαραίτητο πως αυτό προσδίδει ποιότητα και βελτιώνει το portfolio.

“Παρουσίαση της προσωπικότητας μέσα από το portfolio. Δε χρειάζεται να εντάσσεται σε ένα καθορισμένο και συνηθισμένο πλαίσιο.”– Διονύσης Σοτοβίκης, Workshop Dionisis Sotovikis

WORKSHOP DIONISIS SOTOVIKIS | MILOS COVE | PHOTO: GEORGE MESSARITAKIS

 “Έχει μεγάλη σημασία η ευκολία στην ανάγνωση και η οργάνωση ενός portfolio. Η δουλειά που παρουσιάζεται να αντιστοιχεί στον τομέας με τον οποίο ασχολείται το πιθανό γραφείο στο οποίο θα γίνει η αίτηση.Λυδία Γιόκαρη, μέλος του γραφείου Mecanoo

MECANOO | LIBRARY RENOVATON

Κάποια ακόμη σχόλια των reviewers αφορούσαν τη διάταξη των portfolios, αλλά και την ανάγκη στόχευσης και περιορισμού σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε έργου, ώστε να γίνει πιο περιεκτικό. Είναι σημαντικό πάντα, όσα έργα και να περιέχονται να είναι όσο πιο λιτό και ευανάγνωστο είναι δυνατόν.

Να γίνει το portfolio πιο δομημένο σύμφωνα με ένα χαρακτηριστικό concept που θα ταυτίζεται ιδιαίτερα με τα ενδιαφέροντά του candidate.Myrto Kiourti

MΥΡΤΩ ΚΙΟΥΡΤΗ | ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ | PHOTO: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Οι reviewers σημείωσαν επίσης πως είναι σημαντικό να δοκιμάζονται νεα πράγματα και να αποφεύγεται η επιμονή και επιστροφή σε παλιά project με σκοπό τη βελτίωσή τους. Αυτός ο χρόνος να αφιερώνεται σε νέα πράγματα. Επίσης πολύ σημαντική είναι η προσωπική ταυτότητα και η ποικιλομορφία του portfolio.

Το πορτφόλιο πρέπει να δείχνει ποιος είναι ο δημιουργός του.Alexandros Fotakis architect

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ | ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΑ | PHOTO: ALINA LEFA

Ο Μάριος Τσιλιάκος, μέλος του γραφείου Foster and Partners συζήτησε με τους candidates και για την αγορά εργασίας και τις απαιτήσεις των μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων, ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρος ο ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος παρουσίασης του portfolio που κάνει κάποιον/-α ανταγωνιστικό candidate. 

Να παρουσιάζονται ικανότητες σε συγκεκριμένα software“. Ο Μάριος Τσιλιάκος,  Foster and Partners

FOSTER AND PARTNERS | ELLINIKON MASTERPLAN

 “Να κάνεις αυτό που πιστεύεις οτι εκφράζει εσένα περισσότερο“. Γιώργος Σίνας, ιδρυτής του γραφείου Sinas Architects 

SINAS ARCHITECTS | XEROLITHI HOUSE IN SERIFOS | PHOTO ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΑΚΗΣ

Τέλος, οι reviewers σχολίασαν πως η συνοχή, το να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στο portfolio αλλά και η ανάδειξη του προσωπικού χαρακτήρα είναι στοιχεία-κλειδιά για τη δομή ενός portfolio. Το ίδιο ισχύει και για την εικόνα εξωφύλλου.

Τα άτομα που έστειλαν τα Portfolios τους και πραγματοποίησαν Reviews μοιράζονται τις εντυπώσεις τους:

“Η Ναταλία Νικολοπούλου και ο Μιχάλης Ραυτόπουλος ήταν εξαιρετικά θεωρώ παραδειγματα reviewers. Ο ενθουσιασμός της κας Νικολοπούλου και η εμπειρία του κου Ραυτόπουλου τους ανήγαγαν στους καλύτερους reviewers που έχω συναντήσει στα τρία χρόνια που συμμετέχω στη δράση και τους ευχαριστώ για αυτό.”

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ | AREA | PHOTO YIORGIS YEROLYMBOS
NATAΛΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ | STUDIO MODIJESKY | PHOTO: MAARTEN WILLEMSTEIN

-“Η επικοινωνία μας με βοήθησε πάρα πολύ να αποκτήσω καλύτερη εικόνα της συναναστροφής με επαγγελματίες και να επανακαθορίσω τις προτεραιότητές μου, ενώ με ενέπνευσε να εξελιχθώ στο κομμάτι της παρουσίασης της δουλειάς μου και να αναλογιστώ εκ νέου τη βαρύτητα του αισθητικού αποτελέσματος στη γρήγορη παρουσίαση του εαυτού μου”.

-“Η επικοινωνία μας ήταν εύστοχη και επιτυχής. Ο κ. Θεωδορίδης χρησιμοποίησε χρήσιμα σχόλια τα οποία σίγουρα βελτιώνουν το portfolio μου”.

ANDREAS THEODORIDIS

-“Κατανόησα με σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας των γραφείων τους καθώς και τη δομή τους. Ιδιαίτερα θετικό ήταν πως αναλύθηκαν σε βάθος όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από τα οποία προέκυψαν και άλλα, με αποτέλεσμα αν διεξαχθεί μια κουβέντα επωφελής”.

-“Η επικοινωνία με τις reviewers με βοήθησε αρκετά ως μία πρώτη επαφή με το πώς αντιλαμβάνεται ένας επαγγελματίας αρχιτέκτονας τα portfolios που λαμβάνει, τόσο ως αυτούσια αντικείμενα όσο και ως προς το περιεχόμενό τους (projects και επιμέρους σχέδια). Επίσης οι συζητήσεις με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα την διαφορά – στον τρόπο που συστήνεται μια δουλειά – που υπάρχει μεταξύ του portfolio που προορίζεται για ακαδημαϊκή χρήση (πχ Erasmus ή μεταπτυχιακό) και του portfolio που προορίζεται για επαγγελματική χρήση“.

-“Ο Κυριάκος Κυριάκου ήταν πολύ βοηθητικός τόσο σχετικά με την αξιολόγηση του portfolio όσο και με την καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα της καριέρας μου. Μου έδωσε μια καλή εικόνα για την εργασία σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο τέτοιας κλίμακας. Ο κ. Μεσσίνας μου έδωσε μια εικόνα για την ερευνητική-ακαδημαϊκή καριέρα και έκανε κάποια βοηθητικά σχόλια για το portfolio”.

KYΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ | KSESTUDIO | PHOTO: MARGARITA NIKITAKI

-“Τα σχόλια των reviewers ήταν πάρα πολύ βοηθητικά στο να κατανοήσω ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο του portfolio μου αλλά και πώς πρέπει να το παρουσιάσω”.

-“Εύκολη επικοινωνία, σημαντική διαδικασία για networking”.

Oι φετινοί reviewers ήταν:

RELATED ARTICLES