Διαλέξεις & Διάλογοι: Παύλος Βλαστός & etsi architects | 20ος Κύκλος Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων EIA

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 30 Μαΐου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την έκτη εκδήλωση του 20ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.

Οι διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί.  Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι  Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ).

Πέμπτη 30.05.2024, ώρα 19:00 

Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138

Στην έκτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Παύλος ΒλαστόςΑρχιτέκτων

Η διάλεξη αφορά την παρουσίαση επιλεγμένων έργων του γραφείου, που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. Από την κλίμακα της μικρής κατοικίας έως την κλίμακα του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου.

Etsi architects (Ελένη Τσιγαρίδα) 

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΑΥΘΕΝΤΙΑ

Οι Etsi Architects από την ωραία Καρδαμύλη αναλαμβάνουν να σας ταξιδέψουν στα παρασκήνια της ζωής ενός αρχιτεκτονικού γραφείου. Στην διάλεξή μας, η Ελένη Τσιγαρίδα θα αναδείξει πώς ο σχεδιασμός περνάει από ‘Μου φαίνεται ότι έχω μια ιδέα’ σε ‘Αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που σκεφτόμουν, αλλά μου αρέσει’. Με το Τελωνείο της Καρδαμύλης ως πρωταγωνιστή, αλλά  και άλλων έργων μας, είμαστε έτοιμοι να αποκαλύψουμε την αλήθεια πίσω από την αρχιτεκτονική δημιουργία: ένα τρελό μπέρδεμα συνεργασίας πελατών, αρχιτεκτόνων, μαστόρων, υπηρεσιών και τοπικών παραγόντων, απρόοπτων γεγονότων και εκπλήξεων που στο τέλος, κατά κάποιον μαγικό τρόπο, λειτουργεί. Προετοιμαστείτε για μια δόση χιούμορ, καθώς ανατρέπουμε το στερεότυπο του αρχιτέκτονα ως του μοναχικού δημιουργού, αναδεικνύοντας τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της κοινής λογικής στην πραγματική ζωή της αρχιτεκτονικής. Ελάτε να γελάσετε, να κλάψετε και ίσως… να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα κτίρια γύρω σας.

Περισσότερες πληροφορίες www.eia.gr


Παύλος Βλαστός, Αρχιτέκτων (Ε.Μ.Π. 1993), Πολιτικός Μηχανικός (Δ.Π.Θ. 1988). Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών στα Ιωάννινα από το 1994. 

Έχει ασχοληθεί κυρίως με μελέτες ιδιωτικών έργων: Κατοικιών, εξοχικών κατοικιών, μικρών πολυκατοικιών, ξενοδοχείων, βιομηχανικών κτιρίων, επισκευής και αποκατάστασης παραδοσιακών κτιρίων και αναστήλωσης μνημείων. Κτίρια που σχεδίασε κατασκευάστηκαν και υπάρχουν στα Ιωάννινα, στο Ζαγόρι, στην Πάργα, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα, στη Θάσο, στην Ξάνθη και στην Αθήνα. Σε κοινοπραξία με τους Αλέξη Μπαλτογιάννη (Πολιτικό Μηχανικό Α.Π.Θ.) και Ευρυπίδη Ντιναλέξη (Τεχνολόγο Πολιτικό Μηχανικό Τ.Ε.Ι. Αθηνών), κατασκευάζουν έργα που έχει σχεδιάσει εκείνος ή άλλος μελετητής.

Έχει λάβει μέρος σε δύο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς:

1995: Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφ.Συγγρού στην Αθήνα (Γ’ Βραβείο), με ομάδα μελέτης  τους Τ. Μπίρη, Π. Κόκκορη, Α. Παντζέκο και Π. Βλαστό.

2018: Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση πλατείας Πύρρου στα Ιωάννινα (Α’ Βραβείο), με ομάδα μελέτης τους Π. Βλαστό και Γ. Παπαγεωργίου.


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Etsi Architects, με έδρα την Καρδαμύλη, θέλει να είναι ένας δημιουργικός κόμβος που συνθέτει μοντέρνα αισθητική με το παραδοσιακό τοπίο της Μάνης. Η ίδρυσή του από την Ελένη Τσιγαρίδα, μετά τις σπουδές της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακά στο Bartlett UCL, καθώς και την πολύτιμη εμπειρία της στα γραφεία των Γιάννη Τσιώμη και Γιώργου Ανδρεάδη, έφερε την ίδρυση των Etsi Architects το 2017, μετά την διάλυση της aiolou architects.

Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μάνης, ειδικευόμαστε στον σχεδιασμό και κατασκευή κατοικιών που αποπνέουν μοναδικότητα και προσαρμοστικότητα στο φυσικό τοπίο. Η αναγνώριση της δουλειάς μας και η θετική υποδοχή από το κοινό μας ώθησαν στην απόφαση να επεκτείνουμε την παρουσία μας με ένα νέο γραφείο στην Αθήνα.

Η φιλοσοφία μας εστιάζει στη συνεργασία, ενσωματώνοντας τις ιδέες και τα όνειρα των πελατών μας σε κάθε έργο. Είμαστε αφοσιωμένοι στην εξερεύνηση βιώσιμων λύσεων και καινοτομιών, με στόχο τη δημιουργία χώρων που όχι μόνο αντανακλούν την προσωπικότητα των πελατών αλλά και ενισχύουν την αρμονία με το περιβάλλον.

Πέμπτη 30.05.2024, ώρα 19:00

Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138

Στοιχεία 
Τίτλος: Διαλέξεις & Διάλογοι: Παύλος Βλαστός & etsi architects
Τυπολογία: Διάλεξη
Οργάνωση: ΕΙΑ
Συντονισμός: (εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ)  Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ).
Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Ημερομηνία: Πέμπτη 30.05.2024
Ώρα: 19:00


RELATED ARTICLES