Εξοχική Κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου | Αριστείδης Ντάλας

Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιστών λιθοκεντημάτων της Τήνου και από τον τρόπο που πραγματοποιούταν οι προσθήκες καθ’ ύψος, η κατοικία στον Τριαντάρο γίνεται αντιληπτή σε δύο ζώνες που λειτουργούν συμπληρωματικά.

τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας

Υιοθετώντας την αφαιρετική προσέγγιση και επιζητώντας την ελάχιστη παρέμβαση στο τοπίο, η αρχιτεκτονική πρόταση, σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα κριτικά παραδοσιακή, αποτελείται από την αρμονική ένταξη/ αιώρηση ενός κύβου από ανεπίχρηστο (αδρό) σκυρόδεμα πάνω στον υφιστάμενο πέτρινο όγκο. Ενισχύοντας τη γεωμετρικότητα και στρέφοντας την οπτική προς τον κατακόρυφο άξονα, η σύνθεση επαναπροσδιορίζει τη θέση της στο φυσικό ανάγλυφο που φέρει στοιχεία από τον παραδοσιακό περιστερώνα, οδηγώντας το βλέμμα δυναμικά προς το μπλε της θάλασσας και του ουρανού.

τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας

Το οριζόντιο άνοιγμα που δημιουργείται ανάμεσα στο υπάρχον παλαιό και το νέο, εκτός από σημείο παύσης στο εξωτερικό περίβλημα, αναπτύσσει μια διαμπερή ζώνη, εμπλουτίζει με φυσικό φως το χώρο και δημιουργεί οπτικές φυγές, καδράροντας τη θέα στη γραμμή του ορίζοντα. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο τετράγωνο άνοιγμα που διαρρηγνύει την λιθοδομή μπροστά από το καθιστικό, λειτουργεί σαν οθόνη που απελευθερώνει τη θέα και ταυτόχρονα, διαμορφώνοντας ένα μικρό πεζούλι – υπαίθριο καθιστικό – στον χώρο της αυλής, είναι το σημείο ένωσης του “μέσα” με το “έξω”.

τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας

Η υπάρχουσα τηνιακή πέτρα του ισογείου εναλλάσσεται με το ανεπίχρηστο σκυρόδεμα (σε απόχρωση «ώχρας» που προκύπτει από τα τοπικά αδρανή υλικά) των προσθηκών, σε μια προσπάθεια σαφούς διαχωρισμού του παλαιού από το νέο.

τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλαςτήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας

Με την επιλογή αυτή, σε συνδυασμό με την μορφολογική αντιμετώπιση του θέματος, η κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου, εισάγει ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο σε μία αρμονική μίξη του παραδοσιακού και του νεωτερικού χαρακτήρα της ελληνικής υπαίθρου.

τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας

Drawings:

τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας, plan
PLANS
τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας, section
SECTIONS
τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας, section
ELEVATIONS

Sketches:

τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας, sketch τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας, sketch τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας, sketch τήνος,,Τήνου, κατοικία, ανακαίνιση, Ντάλλας, sketch

Στοιχεία Έργου:
Τίτλο: Εξοχική κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αριστείδης Σ. Ντάλας, Κωνσταντίνος Σταθόπουλος – Rubinio Delavega & Κατερίνα Μπαλή
3d: Άρτεμις Ασλάνογλο
Κατασκευαστική Μελέτη: Χρυσοβεργης Θεοδωρος
Μηχανολογική Μελέτη: Ευάγγελος Τεντης
Κατασκευή: Δημήτρης Λούβαρης – Salvaras & Aegean Construction & Development Ltd.
Χρόνος Μελέτης: 2015-2016
Διακρίσεις: Η “Εξοχική κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου” βρίσκεται στους 7 φιναλίστ για τα βραβεία αρχιτεκτονικης 2013-2017 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, στην κατηγορία “Ανακαινίσεις”.

Ο Αριστείδης Ντάλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), όπου και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός” ως βραβείο υποτροφιών. Το 2008 ιδρύει την αρχιτεκτονική του Πρακτική στην Αθήνα. Παράλληλα εργάζεται στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. ως επιστημονικός συνεργάτης και βοηθός διδασκαλίας στα Στούντιο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Το 2014 μετακινεί το γραφείο του στην Τήνο, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.

If you liked this post, see more from Aristides S. Dallas, here!


RELATED ARTICLES