Archisearch Lifetime Achievement Awards 2021: οι φετινές βραβεύσεις ανακοινώθηκαν και απευθύνονται σε 3 κορυφαίες γυναίκες αρχιτέκτονες

Ο καθιερωμένος πλέον θεσμός στην εγχώρια αρχιτεκτονική σκηνή επανέρχεται και φέτος για να τιμήσει τις προσωπικότητες που με το έργο τους πρόσφεραν πολλά στην ελληνική αρχιτεκτονική και τους αποδέκτες της: κάθε έναν από εμάς. Φέτος, τα Archisearch Lifetime Achievement Awards απονέμονται σε 3 σημαντικές γυναίκες της ελληνικές αρχιτεκτονικής: την Σέβα Καρακώστα, την Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και την Νέλλα Γκόλαντα.

Σε μία χρονιά που η φυσική εγγύτητα είναι σχεδόν ανέφικτη, η εταιρεία Design Ambassador και η πλατφόρμα για την αρχιτεκτονική archisearch.gr συνεχίζουν τον κορυφαίο θεσμό των Lifetime Achievement Awards. Τα φετινά πρόσωπα της βράβευσης, η οποία καθιερώθηκε να τελείται στο πλαίσιο της ΕΣΩ της μεγάλης Ημερίδας για το Design και την Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα από το 2018, είναι γυναίκες. Με αυτό τον τρόπο η Design Ambassador και το archisearch.gr τιμούν τις επαγγελματίες και οραματίστριες που σπούδασαν, εργάστηκαν και διακρίθηκαν σε ένα κυρίως ανδροκρατούμενο περιβάλλον, υποστηρίζοντας την πρόσφατη διεθνή πρωτοβουλία προς μια αναθεώρηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας ώστε να αποτυπωθεί πιο δίκαια η συμβολή των γυναικών, γεγονός που θα εμπλουτίσει και θα εκδημοκρατίσει την κοινή αντίληψη για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Φέτος έχει αποδεχθεί τη βράβευση η αρχιτέκτων Σέβα Καρακώστα, η οποία έχει ήδη γράψει το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής με τον δικό της ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, που αντλεί επιρροές από το ευρύ πεδίο των τεχνών, προάγοντας οικονομικές λύσεις σε άρρηκτη σχέση και σύνδεση με το ύπαιθρο, το φυσικό φως και το πνεύμα του τόπου.

ΣΕΒΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Μαζί της βραβεύεται η αρχιτέκτονας, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, για την πλούσια συνεισφορά της  τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ιδιωτικών αναθέσεων. Η ειδίκευσή της στη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική, στη σχολική αρχιτεκτονική και σε θέματα προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τόσο σε θεωρητικό όσο και σχεδιαστικό επίπεδο δημιουργούν το υπόβαθρο του διαλόγου για κάθε σχετικό θέμα στις μέρες μας.

ΜΑΡΩ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ ΑΔΑΜΗ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Την τριάδα συμπληρώνει η εικαστικός, και Γλύπτρια Τοπίου Νέλλα Γκόλαντα, για τη συνολική συνεισφορά της στη διαμόρφωση του αστικού και μη τοπίου ως “κατοικημένου γλυπτού”. Η συστηματική ενασχόλησή της με τον συνδυασμό γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, μέσα από την “εντοιχισμένη σε κτίρια γλυπτική”, τον ολιστικό σχεδιασμό και τη συλλογική υπαίθρια ζωή στη μεταμοντέρνα πόλη, και τη δημιουργία απρόβλεπτων γεγονότων, καθιστά το έργο της στην εποχή που διανύουμε πιο επίκαιρο από ποτέ.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Νέλλας Γκόλαντα στην landscape editor του Archisearch, Ελένη Τσιριντάνη, εδώ!

ΝΕΛΛΑ ΓΚΟΛΑΝΤΑ | ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: HTTPS://WWW.PROSOPA.NET/2020/NELLA-GKOLANTA-AFISE-ANEXITILI-SFRAGIDA-STIN-LARISA-ME-TO-ERGO-TIS/

Οι τρεις κορυφαίες κυρίες της αρχιτεκτονικής παραλαμβάνουν τη σκυτάλη από τους βραβευθέντες της περασμένης διοργάνωσης, τον διεθνούς φήμης καθηγητή Θεοδόση Τάσιο, εγκέφαλο πίσω από τον αστικό ιστό της Αθήνας, τον καινοτόμο αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα και τον σπουδαίο Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα, τον τελευταίο εν ζωή αρχιτέκτονα της γενιάς των μοντερνιστών.

Η φετινή βράβευση αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετική, καθώς, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας δεν θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ημερίδας ΕΣΩ. Αντίθετα, αξιοποιώντας τα νέα μέσα επικοινωνίας, η διαδικασία θα αποτυπωθεί μέσω βίντεο και ενός μίνι ντοκιμαντέρ. Σχεδιαστής των βραβείων της φετινής διοργάνωσης είναι ο Valentino Marengo και την κατασκευή αναλαμβάνει η εταιρεία Urbi et Orbi.

Μάθετε περισσότερα για τα Archisearch Lifetime Achievement Awards 2020, εδώ!


RELATED ARTICLES