Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού: Le Corbusier - Pierre Jeanneret - Charlotte Perriand | 27 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου, El Greco Athens

Σε οργάνωση της el greco gallery με τη συνεργασία της Cassina, συγκεντρώνονται υλικά και στοιχεία για τη γόνιμη σχέση των Charles Edouard Jeanneret – Le Corbusier, Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret. Επισημαίνονται τόσο οι κοινές αντιλήψεις τους σε θέματα σχεδιασμού και λειτουργικότητας όσο και τα ιδιαίτερα ταλέντα και οι διαφοροποιήσεις τους. Οι φιλοξενούμενες ομιλίες και παρεμβάσεις διαφωτίζουν την κοινή πορεία των τριών δημιουργών οι οποίοι, όπως σημείωναν, είχαν συνεργαστεί σαν «τρία δάχτυλα ενός χεριού».


Η ιδιαίτερη συνεργασία των Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret), Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret γέννησε μια σειρά από καινοτόμες αντιλήψεις για τη λειτουργία του ντιζάιν, τη σχέση αντικειμένων και αρχιτεκτονικού χώρου, την κατοίκηση στην ανάδυση του ‘νέου κόσμου’ του 20ού αιώνα.

Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού: Le Corbusier - Pierre Jeanneret - Charlotte Perriand, Cassina, 27 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου, El Greco Athens
LE CORBUSIER,CHARLOTTE PERRIAND IN THE PLACE SAINT SULPICE APARTMENT-STUDIO, 1928. PH PIERRE JEANNERET © ACHP

Σε ένα πρωτότυπο αφιέρωμα, οργανωμένο από την el greco gallery σε συνεργασία με την Cassina, συγκεντρώνονται υλικά και στοιχεία για τη γόνιμη σχέση των τριών κορυφαίων δημιουργών.

LC2 POLTRONA, LE CORBUSIER, PIERRE JEANNERET, CHARLOTTE PERRIAND, 1928.
LC1, LE CORBUSIER, PIERRE JEANNERET, CHARLOTTE PERRIAND, 1928.


Ενώ τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής αποτελούν πια μέρος της ιστορίας του πολιτισμού και είναι ορατά μέσα από ένα πλήθος υλικών εφαρμογών και θεωρητικών αποτιμήσεων σε όλο τον κόσμο, η ίδια η συνέργεια αυτή και τα ψυχικά υλικά της, η δυναμική, οι εντάσεις και οι αποχρώσεις της, έχουν μελετηθεί αποσπασματικά και κυρίως υπό το πρίσμα της ευφυΐας του Le Corbusier.

LC7, LE CORBUSIER, PIERRE JEANNERET, CHARLOTTE PERRIAND, 1927.
LC4, LE CORBUSIER, PIERRE JEANNERET, CHARLOTTE PERRIAND, 1928.Το αφιέρωμα της 27ης Ιουνίου στην Αθήνα επιχειρεί μέσα από μια έκθεση επίπλων, αντικειμένων ντιζάιν και αρχειακού υλικού, καθώς και μέσα από μια σειρά ομιλιών, να προτείνει μια άλλη ερευνητική προσέγγιση με άξονα τα συστατικά της κοινής πορείας των τριών δημιουργών οι οποίοι, όπως σημείωναν, είχαν συνεργαστεί σαν «τρία δάχτυλα ενός χεριού».

NUAGE, CHARLOTTE PERRIAND, 1952-1956
LC16, LE CORBUSIER, 1957

Ξεκινώντας λίγο πριν την αρχή της συνεργασίας τους, το 1927 -οπότε η Charlotte Perriand έγινε μέλος του Atelier Le Corbusier- και εκτεινόμενη πέραν του 1937 -και της αποχώρησής της από εκεί, αλλά όχι και από τη ζωή των δύο εξαδέλφων Jeanneret-, η αναδίφηση αυτή επιχειρεί να φωτίσει τις λιγότερο γνωστές πλευρές μιας βαθιάς και πολυτάραχης συντροφικότητας· μιας οργανικής σχέσης που άλλαζε αλλάζοντας και τα ίδια τα μέλη της, ενώ έδινε τα χαρακτηριστικά της στην ιστορία του ντιζάιν, στην περιπέτεια του αντικειμένου, στους μετασχηματισμούς της φόρμας, στην κατανόηση του φυσικού κόσμου, στην ανατομία της ίδιας της έννοιας της ‘προόδου’.

LC15, LE CORBUSIER, 1958
TOKYO CHAISE LONGUE, CHARLOTTE PERRIAND, 1940

Η Brigitte Bouvier, Διευθύντρια του Ιδρύματος Le Corbusier, και η Barbara Lehmann, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Cassina, θα αναδείξουν ειδικά τεκμήρια της σχέσης των Le Corbusier, Charlotte Perriand και Pierre Jeanneret.

Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε μια ομιλία με τίτλο «Καθισμένοι μαζί, η Charlotte Perriand και οι δύο Jeanneret», θα αναφερθεί σε μια από τις γνωστότερες φωτογραφίες των τριών δημιουργών, παραπέμποντας έτσι στη χωροθετική πράξη της συνεργασίας τους, όπως μάλιστα αυτή συνιστά, ακόμη και σήμερα, γοητευτικό πεδίο συνάντησης του δημόσιου και του ιδιωτικού, του συμβολικού και του πραγματικού.

LC35 MAISON DU BRESIL, LE CORBUSIER, 1959

Η Φοίβη Γιαννίση, ποιήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και  Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στην πρακτική και σκέψη της Perriand σε μια ομιλία με τίτλο, «Η τέχνη του ζειν, ή το Άδειο Δωμάτιο».

Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου και η αρχιτέκτονας Βασιλική-Μαρία Πλαβού  –υπεύθυνες για τη συνολική επιμέλεια και τον σχεδιασμό του αφιερώματος, αντίστοιχα– θα εστιάσουν στους κοινούς, αλλά και διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι τρεις δημιουργοί σκέφτονταν, πειραματίζονταν και επικοινωνούσαν, επιλέγοντας αναλυτικές πρακτικές και συνθετικές διαδικασίες εξαιρετικά δημοφιλείς και στη σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, φωτογραφίες, μοντάζ, φυσικά αντικείμενα, σημειώσεις και δημόσιες επιτελέσεις λόγου.

Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού: Le Corbusier - Pierre Jeanneret - Charlotte Perriand, Cassina, 27 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου, El Greco Athens
LISTE DES MEUBLES EN MÉTAL / METAL FURNITURE PROGRAM BY LE CORBUSIER, CHARLOTTE PERRIAND, PIERRE JEANNERET,1928 © FLC

Η σύγκλιση αλλά και οι αποκλίσεις της σκέψης και δημιουργίας των τριών αρχιτεκτόνων και designers, όπως μάλιστα συνδέονται με το φύλο, τον πολιτικό προσανατολισμό και τις κοινωνικές-φιλοσοφικές αναφορές τους, είναι σήμερα στοιχεία ενδεικτικά των πολλαπλών διαφοροποιήσεων και μεταστοιχειώσεων μέσα στη σύνθετη ιστορία του μοντερνισμού.

Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού: Le Corbusier - Pierre Jeanneret - Charlotte Perriand, Cassina, 27 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου, El Greco Athens
UN ÉQUIPEMENT INTÉRIEUR D’UNE HABITATION BY LE CORBUISER, CPERRIAND, P.JEANNERET, SALON D’AUTOMNE, PARIS, 1929. LIVING- DINING ROOM © FLCΟμιλίες

 • Barbara Lehmann
  Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Cassina
 • Brigitte Bouvier
  Διευθύντρια Le Corbusier Foundation
 • Παναγιώτης Τουρνικιώτης
  Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 • Φοίβη Γιαννίση
  Ποιήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Πολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 • Νάντια Αργυροπούλου
  Επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης, σε συνεργασία με τη Βασιλική-Μαρία Πλαβού, αρχιτέκτονα

Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού: Le Corbusier - Pierre Jeanneret - Charlotte Perriand, Cassina, 27 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου, El Greco Athens
Ομιλίες ημέρας εγκαινίων: 19:30 – 21:00
Το αφιέρωμα επιμελείται η Νάντια Αργυροπούλου.
Την παρουσίαση του εκθεσιακού υλικού και τη σχετική σήμανση σχεδίασε η Βασιλική-Μαρία Πλαβού.

Διάρκεια έκθεσης  27.06 – 09.09.2018
Ώρες λειτουργίας: Δε, Τε: 09:00-15:00
Τρ, Πε, Πα: 09:00-21:00
Σα: 10:00-16:00
Εγκαίνια: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018, 19:00

Συνεργάτης και χορηγός επικοινωνίας: Archisearch.gr


RELATED ARTICLES