Ανακαίνιση και επανάχρηση τμήματος της Στοάς Μοδιάνου στη Θεσσαλονίκη

Επανάχρηση του υπάρχοντος κελύφους και περιγραφή του βασικού συνθετικού προβλήματος

Πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο κτήριο της οικογένειας Μοδιάνο το οποίο στεγάζει αγορά τροφίμων και 2 εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Βρίσκεται δίπλα στην πλ.Αριστοτέλους και εκτείνεται σε 2 παράλληλες οδους την Ερμού και την Β.Ηρακλείου.Απο το κτήριο επιλέχθηκε αυτό επι της οδού Ερμού,να ανακατασκευαστεί ώστε να γίνει ένα εργαστήριο σοκολάτας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση της υπάρχουσας θέσης και κατάστασης του κτηρίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο του ξεχωρίζουν η εξαιρετική θέση του και οι 3 στοές που το διασχίζουν.Άλλα στοιχεία χρήσιμα για την επανασχεδίαση του χώρου, είναι το μεγάλο ύψος του ορόφου 7 μέτρα, συγκριτικά με το επαρκές ύψος των 4.5 μέτρων στα καταστήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρόποι πρόσβασης απο το ισόγειο στον όροφο που είναι εξωτερικά του κτηρίου,όπως και η όψη του κτηρίου η οποία είναι πολύ επιβλητική.          

Αποφασίσθηκε να γίνει ο επανασχεδιασμός και η χωρική μετατροπή της αγοράς και του εστιατορίου σε ένα εργαστήριο σοκολάτας. Συγκεκριμένα, χώρους πώλησης,εργαστήριο σοκολάτας,καφέ/σοκολατερί και χώρους για επιδείξεις και μαθήματα. Επίσης μια ακόμα απόφαση ήταν να διατηρηθεί ο στατικός φορέας και η πρόσοψη του κτηρίου γιατί είναι διατηρητέο και δεν μπρούμε να την αλλάξουμε.

Βασική ιδέα /σενάριο και υποστήριξη με χωρικές αποφάσεις

Προτείνεται ένα εμπορικό κατάστημα και εργαστήριο σοκολάτας που θα έχει όλα τα είδη σοκολάτας και κακάο και θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να φτιάξει το δικό του ρόφημα,όπως επίσης και τη δική του ποικιλία κακάο ή σοκολάτας και να παιρνει ένα barcode με το όνομα του με αποτέλεσμα να φτιάχνει μία λίστα με τα είδη που του αρέσουν και όποτε θέλει να ανακαλεί σε αυτή. Ο χώρος θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες.

Σκοπός ήταν η δημιουργία των χώρων πώλησης στο ισόγειο και του εργαστηρίου μαζί με το καφέ στον επάνω. Όμως επειδή τα 2 μαγαζιά που βρίσκονται στον ισόγειο χώρο τα διασχίζουν 3 στοές ,αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια τέταρτη διαδρομή η οποία είναι μεσω του μαγαζίου και θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη που θέλει να διασχίσει τη στοά να περάσει μέσα απο το κατάστημα και μετά να συνεχίσει την πορεία του προς τη στοά.

Στον επάνω όροφο τοποθετήθηκε το εργαστήριο και στους 2 παρακείμενους χώρους το καφέ/σοκολατερί με τουαλέτες. Δίπλα σε αυτόν βρίσκεται η αίθουσα για μαθήματα και αποδυτήρια για το προσωπικό. Για τη σχεδίαση του χώρου ακολουθήθηκαν λίτές γραμμές,γραμμικότητα και συμμετρία και η τοποθέτηση υλικών με διαφορετικές υφές όπως είναι και η σοκολάτα. Η έμπνευση ήταν απο τις στιβαγμένες πλάκες σοκολάτας που δημιουργούν σε όψη λωρίδες. Αυτό πέρασε στο χώρο με τη δημιουργία περσίδων οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των τοιχων αλλά και της οροφής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε όλη η ιδέα αυτή και στη σχεδίαση συρταριών για την αποθήκευση των πλακών σοκολάτας. Στο μέσω του καταστήματος τοποθετήθηκαν πάγκοι κατα μήκος για να εκθέτωνται επάνω στο μάρμαρο διάφορα προιόντα σοκολάτας. Στις περσίδες τοποθετούνται αρθρωτά ράφια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την έκθεση των προϊόντων. Τα κυρίαρχα υλικά στο χώρο είναι το μάρμαρο γιατί είναι ένα υλικό το οποίο επεξεργάζεται πάνω σε αυτό η σοκολάτα, το ξύλο στις περσίδες και στα ράφια γιατί μας δίνει το χρώμα της σοκολάτας το βιομηχανικό δάπεδο γιατί είναι σαν να έχουμε ανακατέψει σοκολάτα και ο χαλκός ο οποίος εφαρμόστηκε στα φωτιστικά και στις μπάζες των πάγκων για να διατηρήσει το παλιό αλλα ταυτόχρονα και το διαχρονικό που κατέχει αυτός ο χώρος. Επίσης για τη ονομασία του καταστήματος επιλέχθηκε το όνομα chocolate alchemy, γιατι θα είναι ένας πολυχώρος για τη συνεύρεση πολλών ηλικιών και διάφορων ανθρώπων. Απο την ποικιλία που θα μπορεί να φτιάξει ο καθένας και να δημιουργήσει μία ταυτότητα πάνω στο όνομα του, είναι μια αλχημεία γιατί θα σε βάζει στη διαδικασία να φτιάξεις μόνος σου το ρόφημα της σοκολάτας ή του κακάο που θέλεις και να παίρνεις και για το σπίτι σου ή για δώρα διάφορα προϊόντα.

Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας:Καλίγκος Χρήστος ckaligkos@gmail.com

Επιβλέποντες καθηγητές: Άννα Ευσταθίου-Γίώργος Σκόδρας-Βάϊος Πολυχρονίδης-Γιάννης Τσάρας

Εκπαιδευτικό ίδρυμα: ΑΑS college partner of University of Central Lancashire in Thessaloniki.

Έτος εκπόνησης:2009-2010

Archisearch - τομήΤΟΜΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - φωτορεαλιστική απεικόνισηΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
Archisearch - κατόψειςΚΑΤΟΨΕΙΣ
Archisearch - σκίτσαΣΚΙΤΣΑ
Archisearch - σκίτσαΣΚΙΤΣΑ

animation


RELATED ARTICLES