Ανεστραμμένες Τοπογραφίες στον θηραϊκό τόπο | Διπλωματική εργασία από την Αληγιάννη Δωροθέα, τον Μήτση Ιωάννη και τη Μίχου Μαρία

Ανεστραμμένες Τοπογραφίες στον θηραϊκό τόπο | Inverted Topographies in the therean land. Διπλωματική εργασία από την Αληγιάννη Δωροθέα, τον Μήτση Ιωάννη και τη Μίχου Μαρία

Η ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ – ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΒΛΥΧΑΔΑΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΧΑΡΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Εισαγωγή

ΑΚΡΩΤΗΡΙ – ΧΑΡΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Το Ακρωτήρι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαντορίνης.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ – ΧΑΡΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Στην κορυφή του υψώματος πάνω στο οποίο βρίσκεται κτισμένο το σύγχρονο χωριό, στέκει ο Ενετικός πύργος (Γουλάς ή καστέλι).

ΑΚΡΩΤΗΡΙ – ΤΟΜΕΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το τοπίο της συνθέτουν απόκρημνες ακτές, λόφοι, υψώματα και χαράδρες που της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο γεωμορφολογικό χαρακτήρα.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

Μεθοδολογία

ΤΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΩΝ

Ύστερα από διεξοδική καταγραφή των χαρακτηριστικών της Σαντορίνης, κατανοήσαμε και ερμηνεύσαμε το τοπίο της ως μία μήτρα γένεσης. Η σημερινή της μορφή έχει προκύψει από τις βίαιες εκρήξεις του ηφαιστείου, εμφανίζοντας ακραίους γεωλογικούς μετασχηματιμούς στο εδάφους του νησιού. Συνεπώς, χαρακτηρίζεται από ανεστραμμένες τοπογραφίες.

ΤΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΩΝ

Ανεστραμμένη τοπογραφία ή ανεστραμμένη εκτόνωση, είναι όροι της γεωμορφολογίας και περιγράφουν το γεγονός όταν ένα στοιχείο το οποίο συνήθως είναι χαμηλότερο σε επίπεδο από το περιβάλλον έδαφος, εμφανίζεται αντιθέτως σε ψηλότερο επίπεδο λόγω του σχηματισμού του με υλικά ανθεκτικά στη διάβρωση, όπως η λάβα, οι μεγάλοι βράχοι ή τα ιζήματα.

Τα πιο μαλακά στοιχεία του περιβάλλοντος εδάφους είναι πιο ευάλωτα στην διάβρωση, με αποτέλεσμα το σημείο με το χαμηλότερο επίπεδο να μετατρέπεται σε έξαρση αντί για βύθιση.

ΤΟ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΩΝ

Στη διευρυμένη της εκδοχή, η ανεστραμμένη τοπογραφία ορίζεται ως οποιοδήποτε χαρακτηριστικό στρώμα ύλης, που συνήθως συναντάται σε μία καθορισμένη μορφή, όταν παρουσιάζεται με τα αντίστροφα χαρακτηριστικά. Εναλλακτικά, οτιδήποτε αντιστρέφεται, εναντιώνεται ή παρεκκλίνει από τη συνήθη μορφή και φύση του.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Η μεθοδολογία μας βασίζεται στο φαινόμενο των ανεστραμμένων τοπογραφιών. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός κανόνα μετασχηματισμού. Η γη της Σαντορίνης καθορίζει τους οικισμούς και στην συνέχεια ο οικισμός αναπλάθει τη γη βάσει του δικού μας κανόνα μετασχηματισμού ανεστραμμένων τοπογραφιών.

Πρόταση

MASTERPLAN – ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ ΙΔΕΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Το μεθοδολογικό μας εργαλείο πρόκειται να εφαρμοσθεί σε επιλεγμένα σημεία ενός δικτύου, το οποίο δημιουργούμε για την ανάδειξη και την σύνδεση των μετασχηματισμών του οικισμού του Ακρωτηρίου ανά τις ιστορικές περιόδους.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΕΜΒΣΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε να συνδέσουμε τρία σημεία: τον αρχαιολογικό χώρο, τον ενετικό οικισμό (Καστέλι) και τον σύγχρονο οικισμό .

Καστέλι

ΣΧΕΔΙΑ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Η ομάδα επέλεξε να επαναφέρει την κεντρικότητα στο Καστέλι, διαμορφώνοντας έναν δημόσιο χώρο – «πλατεία» ως σημείο συνάντησης, ενεργοποιώντας τα υπάρχοντα άτυπα πλατώματα.

ΣΧΕΔΙΑ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Συνεπώς, δημιουργείται ένας τόπος ανάπαυσης και εποπτείας, ο οποίος έρχεται να προσδώσει και πάλι βαρύτητα στο παλιό κέντρο του οικισμού.

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Λόφος

Παράλληλα, η ανάγκη ανάδειξης και καλύτερης σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου του προϊστορικού οικισμού με τον τωρινό οικισμό ήταν εμφανής.

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Το πρόβλημα αυτό επιλύεται δημιουργώντας μία νέα διαδρομή πεζοπορίας πάνω στην ράχη του λόφου που παρεμβάλλεται στο ενδιάμεσο των δύο περιοχών.

Η διαδρομή αυτή θα διοχετεύει με έναν ενδιαφέρον και φυσικό τρόπο του επισκέπτες του Ακρωτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και το αντίστροφο.

Κόμβος Ενημέρωσης

ΚΟΜΒΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

Τέλος, θελήσαμε να δώσουμε στο Ακρωτήρι μία νέα χρήση, η οποία να ενισχύει και να διευκολύνει την δράση του αρχαιολογικού, μετατρέποντας ταυτόχρονα το Ακρωτήρι σε σημείο ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα.

ΚΟΜΒΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

Επαναχρησιμοποιούμε επιλεγμένα κενά κελύφη για την δημιουργία εργαστηρίων φωτομετρικής αποτύπωσης ευρημάτων και δημιουργίας αντιγράφων με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών επεξεργασίας της γης (3d print).

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Σε ένα πιο ευρύ επίπεδο, τα εργαστήρια μπορούν να επισκεφθούν επιστημονικές ή και καλλιτεχνικές ομάδες.

ΦΩΤΟΡΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Για αυτή τη χρήση επιλέγεται ένα οικόπεδο στο κέντρο του σύγχρονου οικισμού και σε κομβικό σημείο σε σχέση με τα εργαστήρια για την δημιουργία ενός κέντρου ενημέρωσης αναφορικά με την χρήση, σε μορφή ενεργής δημόσιας ζώνης.

ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ


Credits & Details

Τίτλος εργασίας: Ανεστραμμένες Τοπογραφίες στον θηραϊκό τόπο

Ομάδα εργασίας: Αληγιάννη Δωροθέα, Μήτσης Ιωάννης, Μίχου Μαρία

Επιβλέπουσες καθηγήτριες: Μάρδα Νέλλη, Λάββα Ρίβα

Σχολή: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Περίοδος: Οκτώβριος 2020


RELATED ARTICLES