Αόρατος ή μόνο ασυνείδητα αντιληπτός, ο ήχος αποτελεί ο ίδιος αρχιτεκτονικό υλικό ή μία διάδραση;

Sound matters_Α Knauf World Event στις 09.11.2022
Εγγραφή στο συνέδριο: εδώ

-curation by the Design Ambassador

Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι σημαντική – η οπτική και χωρική αισθητική, η αφή, το ισορροπημένο φως και η ακουστική παίζουν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία ενός χώρου που λειτουργεί για την προβλεπόμενη χρήση του και προσφέρει άνετα συναισθήματα. Το παιχνίδι του φωτός και του ήχου είναι αυτό που ζωντανεύει ένα χώρο, καθώς και τη σχέση του με άλλους χώρους μέσα σε ένα κτίριο.

Μέσα στην αρχιτεκτονική, κάθε δομημένος χώρος μπορεί να τροποποιήσει, να τοποθετήσει, να αντανακλά ή να αντηχεί τους ήχους που εμφανίζονται εκεί. Ο ήχος αγκαλιάζει και υπερβαίνει τους χώρους στους οποίους εμφανίζεται, ανοίγοντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για τον ακροατή: η ακουστική πηγή και ο περιβάλλων χώρος περίχωρά της, ενώνουν σε μια μοναδική ακουστική εμπειρία.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, αλλάζουν και οι χώροι. Νέοι πύργοι αναγείρονται στον αστικό ορίζοντα. Οι χώροι φιλοξενίας εστιάζονται στην ιδιωτικότητα, την απομόνωση, το slow living σε αρμονία με τη φύση και την πολυτέλεια. Το future of work απελευθερώνει την εργασία από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, αλλάζοντας τη δομή των γραφείων και τη λογική των κύριων αλλά και leisure κατοικιών.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία Knauf έχει συνδέσει το όνομά της με την πρωτοπορία στη βιομηχανία παραγωγής συστημάτων δόμησης με γυψοσανίδες και τσιμεντοσανίδες, έτοιμων σοβάδων, υλικών μονώσεων, υλικών αρμολόγησης και επεξεργασίας επιφανειών. Με ιδιαίτερη εξειδίκευση στον ακουστικό σχεδιασμό, αποτελεί την πρώτη προτίμηση κορυφαίων αρχιτεκτόνων και κατασκευαστών για την ακουστική άνεση των σύγχρονων κτιρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιεί το event “Sound Matters”, την επιμέλεια του οποίου έχει αναθέσει στην Design Ambassador, σε στρατηγική συνεργασία με το Archisearch.gr. Στο “Sound Matters” αρχιτέκτονες και σύμβουλοι ήχου συζητούν για τη φύση του ήχου στην αρχιτεκτονική, τα αρχιτεκτονικά ζητούμενα της νέας εποχής και τη σχέση τους με τον ήχο, τη λειτουργία και το νέο ρόλο του ήχου, σε κάθε κτίριο και με κάθε τρόπο που αγγίζει τη ζωή μας.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 09.11.2022 στις 17.00

Εγγραφή στο συνέδριο: εδώ

Oμιλητές

Μαρία Πολεμαρχάκη: ΚNAUF Greece-Cyprus

Maro Puljizevic: Knauf Insulation

Γιώργος Χατζηγεωργίου & Χάρης Μωραΐτης: Giorgos Chatzigeorgiou Acoustical Engineers

Gottfried Schubert: Acoustics Consultant

Μαρία Παπαφίγκου: OOAK Architects
Οι OOAK είναι ένα ελληνο-σουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο που ιδρύθηκε από τη Μαρία Παπαφίγκου και τον Johan Annerhed. Αν και μικρό σε μεγέθος, το γραφείο λειτουργεί με έργα διαφορετικής κλίμακας σε μια ευρεία ποικιλία περιβαλλόντων σε όλο τον κόσμο, προσεγγίζοντας με ευαισθησία κάθε έργο στο πλαίσιο των δικών του συνθηκών και αναγκών.

Νικόλας Τραβασάρος: Divercity Architects
Οι Divercity Architects είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα στο Λονδίνο (RIBA Chartered Practice) και την Αθήνα. Το διεθνές portfolio του γραφείου περιλαμβάνει ξενοδοχεία και εστιατόρια, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα και γραφεία, φοιτητικές κατοικίες και πολιτιστικά ιδρύματα. Τα έργα τους έχουν λάβει πολλές βραβεύσεις και έχουν δημοσιευτεί διεθνώς.

Σωτήρης Ανυφαντής: A2 Architects
To αρχιτεκτονικό γραφείο Α2 Architects, ιδρύθηκε από τον Σωτήρη Ανυφαντή. Τα έργα τους κινούνται σε δύο άξονες, το σχεδιασμό μεγάλων εμπορικών χώρων, και την υλοποίηση ιδιωτικών έργων, όπως κατοικιών και ξενοδοχείων. Έργα τους, έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί στον αρχιτεκτονικό τύπο.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Δανάη Μακρή, Head of Content της Design Ambassador.


RELATED ARTICLES