KÆNA Talks_Materials in circulation | στις 27 Οκτωβρίου στο Προβάδικο

KÆNA TALKS
Κουβέντες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος. Τα KÆNA διοργανώνουν μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 19.00, στο Προβάδικο στα Πετράλωνα, με τίτλο Materials in circulation.

-Press release

Θα μπορούσαμε να δούμε τα κτίρια προς κατεδάφιση ως αποθέματα πόρων, αντί για πηγή αποβλήτων; Πώς θα μπορούσε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να γίνει κυκλικός;

Γνωρίζοντας πλέον τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του κατασκευαστικού κλάδου, η ανάγκη για περιορισμό των οικοδομικών αποβλήτων έχει ανανεώσει τελευταία το ενδιαφέρον γύρω από την διαχρονική πρακτική της επαναχρησιμοποίησης δομικών υλικών. Παρότι για αιώνες αποτελούσε μια συνήθη δραστηριότητα, η συλλογή και επανάχρηση υλικών πόρων από παλαιότερα κτίρια σε νέα έφθινε σημαντικά τον περασμένο αιώνα. Πλέον, το τέλος της ζωής των κτιρίων καταδικάζει δυνητικά χρήσιμους πόρους να μετατρέπονται σε έναν τεράστιο όγκο αποβλήτων, ο οποίος απορρίπτεται συχνά ανεξέλεγκτα. 

RECUAL

Τι περιλαμβάνει όμως η διαδικασία της ανάκτησης υλικών από υπάρχοντα κτίρια, και ποια είναι τα βασικά εμπόδια για να διαδοθεί και να εδραιωθεί τόσο στην κατασκευή, αλλά και ως παράμετρος του σχεδιασμού; Πώς κάτι απλό και προφανές, όπως η διατήρηση των υλικών πόρων ακέραιων για νέα χρήση, έχει γίνει τόσο περίπλοκο (ή και δαπανηρό) για να εφαρμοστεί στην πράξη;

DIMITRIS THEODOROPOULOS

Η επόμενη εκδήλωση από τα ΚÆNA, θέλοντας να διερευνήσει βιώσιμες αστικές πρακτικές, θα εστιάσει στην επανάχρηση δομικών υλικών στην αρχιτεκτονική, δίνοντας έμφαση τόσο στα δίκτυα και τις πρωτοβουλίες που προάγουν την κυκλικότητα μέσω της αποδόμησης, συλλογής και αξιοποίησης δευτερογενών υλικών, αλλά και στην αισθητική και πολιτιστική αξία της σύνθεσης με υπάρχοντες πόρους κατά την αρχιτεκτονική δημιουργία.

Θα μιλήσουν, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου hiboux architecture, και τα μέλη της ομάδας Recual, Μύρωνας Κορσάβας, Γιώργης Νουκάκης και Νικηφόρος Παπουτσόπουλος.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όποια/ον ενδιαφέρεται να μοιραστεί οπτικές και παρατηρήσεις για το δομημένο περιβάλλον.

Δημήτρης Θεοδωρόπουλος_Hiboux Architecture

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος σπουδασε αρχιτεκτονική και θεωρία στο ΕΜΠ. Είναι ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου hiboux architecture, το οποίο διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερου πραγματοποιημένου έργου 2022. Η ομάδα επαναδιαπραγματεύεται σχεδιαστικά το μεταξύ εντοπιότητας και μοντερνισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας errands που έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, και ασχολείται με τα υπολείμματα χώρων, ιδεών, οραμάτων, πρακτικών, απομεινάρια αποτυχιών.

YANNIS DRAKOULIDIS

Δείτε το έργο των Hiboux ‘Κατοικίες’ στο Μεγανήσι που απέσπασε διάκριση στο διαγωνισμό για το Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022.

Από το 2021 επιμελείται το πρόγραμμα Chios Art+Research Retreat με στόχο την παραγωγή ενός αρχείου του νησιού μέσω της καλλιτεχνικής έρευνας. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στα τμήματα Αρχιτεκτόνων του Παν. Πατρών (2015-18) και του ΑΠΘ (2022) και αρχιτεκτονικό σχέδιο στον ΠΕΣΚΤ Πύργου Τήνου (2017-19) στα πλαίσια των οποίων οργάνωσε τα εργαστήρια «Extraterritorial» (2017), «Tragata» (2017) και «Landmarks» (2018, SIFF).

Η πρακτική του δομείται πάνω στις συνεργασίες και τους καλλιτεχνικούς διαλόγους αποσκοπώντας σε συνδημιουργημένα έργα.

Μύρωνας Κορσαβας, Γιώργης Νουκάκης, Νικηφόρος Παπουτσόπουλος_Recual 

Η πρωτοβουλία Recual (Recycling Ecological Collaborative Urban Architecture Laboratory), επικεντρώνεται στην επανάχρηση οικοδομικών απορριμμάτων με ήπια επεξεργασία, και την προώθηση μεθόδων και τεχνικών φυσικής δόμησης.

Είναι μέρος της ΚΟΙΝΣΕΠ κοινωνικής ωφέλειας «Μυκήλιο» η οποία έχει έχει ως βασικό άξονα την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την οικολογική αναγέννηση.

Η ομάδα αποτελείται από αρχιτέκτονες μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου, τεχνίτες, γεωπόνους και καλλιεργητές.

Από την ομάδα θα μιλήσουν ο Μύρωνας Κορσάβας, ο Γιώργης Νουκάκης και ο Νικηφόρος Παπουτσόπουλος.

Λίγα λόγια για τα KÆNA

Τα KÆNA είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 και διερευνά θέματα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος και τις διαδικασίες παραγωγής του. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προσιτό πλαίσιο που θα δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν διαφορετικές προοπτικές και ανησυχίες γύρω από το θέμα και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι αλληλένδετες πτυχές της βιωσιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος της Ελλάδας, θίγοντας τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες πλευρές της μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.

Για ερωτήσεις ή πληροφορίες επικοινωνήστε στο [email protected] ή μπείτε στη σελίδα μας στο instagram @kaena.athens

Credits & Details

Διοργάνωση: KÆNA

Καλεσμένοι ομιλητές: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Hiboux Architecture
                                        Μύρωνας Κορσάβας, Γιώργης Νουκάκης & Νικηφόρος Παπουτσόπουλος, Recual

Ημερομηνία: 27 Οκτωβρίου

Ώρα: 19.00

Τοποθεσία: Προβάδικο Κοιν. Σεπ., Τριών Ιεραρχών 167, Πετράλωνα

Είσοδος: Είσοδος ελεύθερη

Προαιρετική εγγραφή: Eventbrite


RELATED ARTICLES