Βραβεία Holcim | Όταν ο βιώσιμος σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής συναντά την κατασκευαστική αριστεία

Για ακόμη μία χρονιά, οι επαγγελματίες αρχιτέκτονες και μηχανικοί καλούνται να συμμετάσχουν στο σημαντικότερο διεθνή διαγωνισμό βιώσιμων κατασκευών και να διακριθούν για την προσφορά τους στην επιτάχυνση του παγκόσμιου κινήματος για αειφορία και ανάπτυξη, τα Βραβεία Holcim.

-text by the aythors

Η κατασκευαστική αριστεία και ο αειφόρος σχεδιασμός είναι απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον πλανήτη.

Αυτό το καλύτερο μέλλον στοχεύουν να επιβραβεύσουν και τα Βραβεία Holcim που από τη δημιουργία τους το 2004, είναι προσηλωμένα στην ανάδειξη των πιο καινοτόμων – από πλευράς βιωσιμότητας-κατασκευαστικών λύσεων και έργων σε όλο τον κόσμο.

Με τα χρόνια, ο θεσμός των Βραβείων Holcim έχει αυξήσει εκθετικά τη δημοτικότητα και την αναγνωρισιμότητά του, έχοντας πάντα ως επίκεντρο την ενθάρρυνση και ανάδειξη βιώσιμων ενεργειών στον κατασκευαστικό-αρχιτεκτονικό κλάδο. Φέτος, τα Βραβεία Holcim επιστρέφουν πιο φιλόδοξα από ποτέ.

Από το 2004 βραβεύει την πρωτοπορία.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Ίδρυμα για Αειφόρες Κατασκευές της Holcim, μητρικής του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, συνεχίζει να αναδεικνύει καινοτόμα και βιώσιμα κατασκευαστικά έργα από όλο τον κόσμο, με σχεδόν 30.000 συμμετοχές από 130 χώρες. Φέτος τα Βραβεία Holcim επιστρέφουν ανανεωμένα με τη διεξαγωγή τους να λαμβάνει χώρα ανά διετία και τα αποτελέσματα των νικητών να ανακοινώνονται εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.

Ο διαγωνισμός των Βραβείων Holcim αφορά σε κορυφαία έργα αειφόρων κατασκευών από επαγγελματίες που ανήκουν στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, του αστικού σχεδιασμού, των κατασκευαστικών υλικών και της κατασκευαστικής τεχνολογίας.

Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό αξιολογούνται με βάση τους ανανεωμένους στόχους του Ιδρύματος της Holcim για Αειφόρες Κατασκευές: Εμπνευσμένα Τοπία (Uplifting Places), Υγιής Πλανήτης (Healthy Planet), Βιώσιμη Οικονομία (Viable Economics) και Ακμάζουσες Κοινότητες (Thriving Communities).

Πέντε γεωγραφικές περιοχές, ένα μεγάλο έπαθλο

Ο ανανεωμένος διαγωνισμός των βραβείων Holcim «τρέχει» ήδη από τις 6 Φεβρουαρίου και διεξάγεται σε πέντε γεωγραφικές περιοχές: Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, Ασία-Ειρηνικός και Αφρική, με τελευταία ημέρα υποβολής των συμμετοχών την 30η Μαρτίου.

Οι υποψήφιοι από όλο τον κόσμο, θα διεκδικήσουν το χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατομμυρίου δολ. ΗΠΑ (200.000 δολ. ΗΠΑ ανά γεωγραφική περιοχή), το οποίο θα μοιραστεί μεταξύ των νικητών των Βραβείων Holcim Χρυσό, Ασημένιο και Χάλκινο, καθώς και της Αναγνώρισης σε κάθε περιοχή. Οι τρεις πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα προσκληθούν σε τελετή απονομής στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής Biennale στη Βενετία, στις 18 Νοεμβρίου του 2023.

Η διάκριση στα Βραβεία Holcim δεν φέρνει μόνο παγκόσμια αναγνώριση στο έργο, αλλά και στην γεωγραφική περιοχή και τη χώρα προέλευσης των συμμετεχόντων. Παράλληλα, οι επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν την τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητά τους, μπροστά στους κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό

Για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους στα αγγλικά, συμπεριλαμβανομένης της περίληψης του έργου, τα στοιχεία για τον δημιουργό/ομάδα του έργου, καθώς και πληροφορίες για τα στοιχεία βιωσιμότητας του έργου στο www.holcimfoundation.org/awards. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των έργων που μπορεί να υποβάλει κάθε δημιουργός/ομάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε συμμετοχή, η κατασκευή κάθε έργου να μην έχει ξεκινήσει πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Ειδικότερα, τα έργα θα πρέπει να βρίσκονται στα εξής στάδια: λεπτομερής μελέτη, ολοκληρωμένη μελέτη, υπό κατασκευή και ολοκληρωμένη κατασκευή.

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες μεταξύ του διαστήματος Μαΐου και Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει το Νοέμβριο του 2023.

Οι «χρυσοί» νικητές της σεζόν 2020-2021

Βραβείο GLOBAL & EUROPE GOLD:

Η επέκταση του κύκλου ζωής ενός βιομηχανικού κτιρίου.

Διασώζοντας και επαναχρησιμοποιώντας παλιά δομικά υλικά από άλλα εργοτάξια, αρχιτεκτονική/κατασκευαστική ομάδα από την Ελβετία, επέκτεινε τον κύκλο ζωής ενός βιομηχανικού κτιρίου στην πόλη του Winterthur με 3 επιπλέον ορόφους και 12 αίθουσες.

Βραβείο NORTH AMERICA GOLD:

Ένα ενεργειακά αυτόνομο συγκρότημα κατοικιών.

Το αυτοσυντηρούμενο, αυτόνομο και συνεργατικό συγκρότημα κατοικιών στο Illinois έδωσε το βραβείο μετά θάνατον στον διακεκριμένο καθηγητή Michael Sorkin, ο οποίος σχεδίασε μια κατασκευή που προωθεί μια νέα κανονικότητα στον τρόπο της στέγασης.

Βραβείο LATIN AMERICA GOLD:

Ένας υγροβιότοπος παίρνει ξανά «ζωή».

Αυτή η μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου για τον υγροβιότοπο Jaboque, στην Μπογκοτά της Κολομβίας, αποκαθιστά την ισορροπία στην ανεξέλεγκτη αστικοποίηση και την παραμόρφωση του φυσικού τοπίου. Επιπλέον, η μελέτη περιλαμβάνει και την ανέγερση εκπαιδευτικών κέντρων για την τοπική κοινότητα.

Βραβείο MIDDLE EASTAFRICA GOLD:

Η δημιουργία ενός πολιτιστικού κόμβου.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ μετατρέπεται σε έναν πολιτιστικό κόμβο συνύπαρξης και συμβίωσης των ανθρώπων της, μέσα από μια δημιουργική και φρέσκια ανάπλαση του ιστορικού της κέντρου.

Βραβείο ASIA PACIFIC GOLD:

Η νέα μορφή του αγροτικού ιστού.

Στην κοιλάδα του ποταμού Nanhe στην Κίνα δημιουργήθηκε ένα έργο για τη διατήρηση του αγροτικού της ιστού, ο οποίος θα οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο αστικό και γεωργικό σύστημα ανάπτυξης της περιοχής.


RELATED ARTICLES