Αcoustic solutions | Hχοαπορροφητικά υλικά από την Kalotaranis

Acoustic Solutions: Ας μιλήσουμε για την ηχοαπορρόφηση.
Η ακουστική μηχανική είναι ένας επιστημονικός κλάδος, ο οποίος εισέρχεται ακόμη πιο δυναμικά στην νέα τεχνολογική εποχή, σχεδιάζοντας εφαρμογές που αναλύουν και ελέγχουν τη διάχυση του ήχου τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους μας οδήγησαν, σήμερα, να μιλάμε όχι μόνον για ηχομόνωση αλλά βασικά για ηχοαπορρόφηση. H εταιρεία
Καλοταράνης Α.Ε. διαθέτει γνώση και εξειδίκευση και μία γκάμα ηχοαπορροφητικών υλικών. 

-δελτίο τύπου

Ο κυριότερος στόχος της ακουστικής μηχανικής είναι ο έλεγχος και, τελικά, η μείωση του θορύβου. Είναι γεγονός ότι οι ανεπιθύμητοι ήχοι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων. Εύρος ερευνών έχουν αποδείξει τη μειωμένη συγκέντρωση μαθητών σε σχολικούς χώρους ή ακόμη και την απώλεια συχνοτήτων του αυτιού. Όσο όμως η τεχνολογία προχωρά, οι ακουστικοί μηχανικοί έχουν εφεύρει νέους τρόπους ρύθμισης του θορύβου, μελετώντας πρώτα και κύρια τους χώρους.

Ηχοαπορρόφηση και Ηχομόνωση

Είναι συχνό το φαινόμενο, ακόμη και οι επαγγελματίες της ακουστικής, να συγχέουν τις έννοιες της ηχομόνωσης και της ηχοαπορρόφησης, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι δυο παντελώς διαφορετικά πράγματα.

Ο ήχος μεταδίδεται σε κύματα. Όταν ένα ηχητικό κύμα έρθει σε επαφή με μια ανακλαστική επιφάνεια, όπως δάπεδο, ταβάνι, τοίχος, διαχέεται στο χώρο με αποτέλεσμα, αυτά, να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργείται ηχώ, και άρα θόρυβος.

Τα υλικά που απορροφούν τα ηχητικά κύματα και παράλληλα αποτρέπουν την ανάκλασή τους, βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ακουστική του χώρου, σταματώντας ουσιαστικά τα ηχητικά κύματα από το να πολλαπλασιάζονται στο χώρο. Τα ηχοαπορροφητικά υλικά, τα οποία κατά κύριο λόγο τοποθετούνται στις βασικές ανακλαστικές επιφάνειες του χώρου, μπορεί να είναι κατασκευασμένα από πολυουρεθάνη, πολυεστέρα ή άλλα πορώδη υλικά με αραιή πυκνότητα.
Τέλος, οι μελέτες αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερα ηχοαπορροφητικά υλικά τοποθετούνται σε ένα χώρο, τόσο πιο ποιοτικός είναι ο αποδιδόμενος ήχος.

Ηχοαπορροφητικά υλικά

Η τέχνη της εσωτερικής διακόσμησης και η αρχιτεκτονική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κομμάτι της ηχοαπορρόφησης. Για το λόγο αυτό οι κατασκευαστές υλικών έχουν συνδυάσει την υψηλή αισθητική και το στυλ με την χρησιμότητα.

Επιτοίχιες εφαρμογές

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ηχοαπορροφητικά panel, από φυσικό ξύλο της εταιρείας Form at Wood, με απόδοση NRC 0.95, ιδίως σε χώρους με έντονη ομιλία.

Αντίστοιχα, μεγάλης αισθητικής υλικά με σχεδόν φυσική υφή ξύλου, μεταλλικά στοιχεία αλλά και βαφόμενες επιφάνειες, επιτρέποντας στους interior designers να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους αδέσμευτοι, αποτελούν τα panels της εταιρείας Panelio. Κατασκευασμένα από πολυστυρένιο, με υψηλές προδιαγραφές αντοχής στην υγρασία, την απευθείας έκθεση σε νερό, επί παραδείγματι μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και μέσα σε ντουζιέρα, δεν χαράσσονται και είναι η απόλυτη λύση eco proof.

Μια διαφορετική πρόταση panel από 100% πολυουρεθάνη που μιμούνται υλικά όπως το μπετόν, η φυσική πέτρα, η ξηρολιθιά, ακόμη και ύφασμα, έρχεται από την Panespol.

Ενώ, πολύ μεγάλη ελευθερία στο σχεδιασμό και το στυλ προσφέρει η εταιρεία Zintra acoustic solutions, με το καινοτόμο υλικό της από 100% πολυεστέρα, με αίσθηση φυσικού μαλλιού. Μάλιστα, οι προτάσεις της εταιρείας δεν περιορίζονται μόνο στις επιτοίχιες εφαρμογές, αλλά και σε σχέδια ιδανικά για την κατασκευή οροφών συνδυαστικά με φωτισμό, sliding doors και διαχωριστικά επιδαπέδια και επιτραπέζια. Καθώς, η δημιουργικότητα δεν πρέπει να έχει όρια, υπάρχει πάντα η δυνατότητα κατασκευής ενός custom σχεδίου, έμπνευσης του αρχιτέκτονα ή του διακοσμητή.

Άλλες εφαρμογές

Η ακουστική του χώρου επηρεάζεται όπως είπαμε και νωρίτερα από κάθε σταθερή επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι συνδυάζοντας ένα ηχοαπορροφητικό panel με την κατάλληλη μοκέτα, ταπετσαρία τοίχου, ακόμη και κουρτίνα με ακουστικές ιδιότητες, μπορούμε να απογειώσουμε το χώρο, τόσο αισθητικά όσο και ηχητικά. Έτσι, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες χωρίς να θυσιάσουμε το στυλ.

Όλα τα παραπάνω υλικά και ακόμη περισσότερες επιλογές για αποδοτικότερη ακουστική, μπορείτε να βρείτε στην εταιρεία Καλοταράνης Α.Ε., με εξειδίκευση στην εσωτερική διακόσμηση και μια μεγάλη ποικιλία υλικών. Μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια διαθέτει στη φαρέτρα της όλες τις ιδανικές λύσεις για ποιοτική ηχοαπορρόφηση, προσφέροντας μάλιστα και την ακουστική μελέτη των χώρων.


RELATED ARTICLES