Το πρώτο επεισόδιο του podcast Green talks που παρουσιάζεται από τους Βασίλειο Π. Μπαρτζώκα και τον Δρ. Ηλία Μεσσήνα φιλοξενεί τον βραβευμένο αρχιτέκτονα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Arthur Mamou Mani, που ειδικεύεται σε ένα νέο είδος ψηφιακά σχεδιασμένης και κατασκευασμένης αρχιτεκτονικής.
Από τον Θανάση Διαμαντόπουλο

Μακάρι να ίσχυε ένα ρητό του τύπου “When Green talks, pollution walks”. Το σίγουρο είναι ότι το λονδρέζικο γραφείο Mamou Mani ακολουθεί πάντα βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές ενώ ο ιδρυτής του, Arthur Mamou Mani εκτός από λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Westminster και ιδιοκτήτης του εργαστηρίου ψηφιακής κατασκευής FabPub ήταν από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου Eco Week που διοργανώνει ο επίσης αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας.

Το γραφείο Mamou Mani ονομάστηκε από το Architects Journal ως μία από τις 100 πρακτικές «Disruptor» που αμφισβητούν τους κανόνες της παραδοσιακής πρακτικής αρχιτεκτονικής στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Έχει βραβευτεί με το σημαντικότερο αμερικάνικο βραβείο αρχιτεκτονικής το RIBA Rising Star Award ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο Pierre Cardin για την αρχιτεκτονική από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Στο podcast μίλησε αρχικά για την οργάνωση του γραφείου του το οποίο συνθέτουν 15 αρχιτέκτονες και είναι δομημένο με τον “συνεργατικό τρόπο”. Το management προσαρμόζεται ανά έργο και η εξέλιξη έρχεται μέσα από τη διαδικασία αναπροσαρμογής της γνώσης του προηγούμενου project στο επόμενο.

Η πρώτη συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο αρχιτέκτονα είναι να ταξιδέψει και αν είναι δυνατόν, να σπουδάσει στο εξωτερικό. Άλλωστε ο ίδιος ήρθε από το Παρίσι που έκανε τις πρώτες ανώτατες σπουδές αρχιτεκτονικής και τις συνέχισε στο Λονδίνο όπου κι εργάζεται σήμερα. Θεωρεί ότι αυτή η διαφορετικότητα που θα αποκτήσει μέσα από αυτήν την εμπειρία θα απεικονίζεται στα projects με τα οποία θα καταπιαστεί ο εκάστοτε αρχιτέκτονας. Επίσης ο νέος αρχιτέκτονας θα πρέπει να είναι εύκαμπτος και να μην μπαίνει σε διλήμματα μεγάλο ή μικρό αρχιτεκτονικό γραφείο αλλά να κάνει και τις δύο επιλογές. Όλος αυτός ο συνδυασμός των εμπειριών σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο θα κάνουν το νέο αρχιτέκτονα να βρει και να ακολουθήσει τον δρόμο του.

Το attitude, η θετικότητα και η επιθυμία για να μάθει είναι τα τρία σημαντικότερα προσόντα που θα τον έκαναν να επιλέξει έναν καινούργιο συνεργάτη. Last but not least η ταπεινότητα που συνδυάζεται με τη διάθεση να αγκαλιάσει την κουλτούρα του αρχιτεκτονικού γραφείου που θα τον προσλάβει. Γιατί κάθε project είναι μια αφορμή για εξέλιξη όπως σημειώσαμε και πριν. Στην online τους επικοινωνία χρησιμοποιούν εξίσου κουλ πλατφόρμες σαν το “Slack”.

Η βιωσιμότητα και η πράσινη ανάπτυξη είναι τα “φίλτρα” που εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας ενός project και για αυτό έφερε παραδείγματα το αμφιθέατρο με τίτλο “Catharsis” που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του μεγάλου φεστιβάλ “Burning Man”, ενώ για το ίδιο φεστιβάλ είχε σχεδιάσει το Galaxia για την παλιότερη έκδοση του ίδιου φεστιβάλ για το 2018. Η όλη δουλειά έγινε με τρισδιάστατους εκτυπωτές και το Rhino.

Η αγαπημένη του πηγή έμπνευσης είναι το νησί της Πάρου και ειδικά η παραλία στην οποία του αρέσει να τρώει ζαμπονοτυρόπιτες και να κάνει kite-surf(γέλια). Σίγουρα εμπνέεται από το διάβασμα κι από τον ποιοτικό χρόνο που μοιράζεται με τη γυναίκα του. Παίζει scrabble, κάτι που φαίνεται να το κάνει καλά και στη γλώσσα της χώρας που τον υιοθέτησε, της Αγγλίας. Αυτό που τον έκανε να προχωρήσει και μάλιστα σε μια ξένη για αυτόν χώρα, ήταν το ότι ήταν ανοιχτός σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιαζόταν κι έψαχνε τρόπους να αλλάξει τον κόσμο. Έφτιαξε τη δική του εταιρεία για να υλοποιήσει τις προτάσεις που έκανε και απέρριπτε η προηγούμενη. Αυτή η δημιουργική αναζήτησή διεξόδου στις επιθυμίες του τον έκανε από σχεδιαστή, επιχειρηματία.


RELATED ARTICLES