Archisearch Talks_Women in Architecture | Fania Sinanioti Podcast Recap

Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.

Στο δέκατο τέταρτο επεισόδιο καλεσμένη ήταν η Φάνια Σινανιώτη, αρχιτέκτονας και συνιδρύτρια, το 2006, του μελετητικού γραφείου VOIS architects, μαζί με την Κατερίνα Βορδώνη. Το γραφείο αποτελείται από μία ομάδα νέων αρχιτεκτόνων και παρέχει υπηρεσίες μελέτης και επίβλεψης σε διαφορετικούς τομείς και κλίμακες αρχιτεκτονικών έργων. H Φάνια Σινανιώτη γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Το 2001 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική στο UEL του Λονδίνου. Το 2004 απέκτησε  το Master in Architecture στo Royal College of Art του Λονδίνου. Στη συνέχεια, εργάστηκε για ένα χρόνο ως assistant architect στο αρχιτεκτονικό γραφείο ISV, στην Αθήνα, και τον επόμενο στο γραφείο Sasaki Associates, στην Βοστώνη, ΗΠΑ. Οι δύο γνωρίστηκαν στο σχολείο, σπούδασαν την ίδια περίοδο στο Λονδίνο, δούλεψαν μαζί στη Βοστώνη και κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα άνοιξαν το γραφείο “VOIS architects”. Αντλώντας έμπνευση από την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες, τις εικόνες, τις στιγμές και τα αντικείμενα οριοθετούν την αρχιτεκτονική πορεία κάθε έργου, το οποίο αντιμετωπίζεται ως μοναδικό.

Η φετινή ημέρα της γυναίκας εντάσσεται στη θεματική “Women in Leadership”. Η ίδια θεωρεί πως ο αρχιτέκτονας εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο: «Εμείς σα γραφείο δεν έχουμε τη φιλοσοφία του ηγέτη, αλλά της ομαδικότητας. Αυτό που οδηγεί στο leadership είναι η ωριμότητα, η εμπειρία, η τριβή με τις δυσκολίες και η επίλυση θεμάτων. Πιστεύουμε ότι ο χρόνος και η εμπειρία κάνουν τη διαφορά, όχι το φύλο».

Δεν πιστεύει πως η ποσόστωση των γυναικών που φοιτούν στις αρχιτεκτονικές σχολές είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή των γυναικών που βρίσκονται μπροστά στο επάγγελμα: «Βιωματικά, λόγω του ότι το γραφείο μας πλαισιώνεται από 9 γυναίκες αρχιτέκτονες που έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα, δεν το βλέπω. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι συναντώ λιγότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις πολιτικών μηχανικών, στατικών, στην κατασκευή».

Η σχέση πελάτη-αρχιτέκτονα, όπως αναφέρει, είναι θέμα χημείας και εμπιστοσύνης: «Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσεις να δημιουργήσεις στον πελάτη εμπιστοσύνη, σιγουριά. Δε νομίζω ότι έχει να κάνει με το φύλο. Πιστεύουμε πολύ στο διάλογο, που ίσως είναι κάτι που μας φέρνει κοντά στον πελάτη»

Θεωρεί, πως η πεποίθηση ότι οι γυναίκες υποσκάπτουν άλλες γυναίκες στην επαγγελματική τους πορεία, είναι ένα ταμπού: «Βιωματικά δεν το βλέπουμε. Πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία, στο να είσαι ανοιχτόμυαλος και στην ανταλλαγή ιδεών, στην ομαδικότητα και τη συνεχή εξέλιξη».

Σχετικά με το κίνημα #metoo σημειώνει: «Είναι μεγάλο θέμα, μία πλατφόρμα επικοινωνίας που βοηθάει να ακουστούν φωνές που τόσα χρόνια φοβούνταν να μιλήσουν, να αποκαλυφθούν, να εξωτερικευθούν. Αυτό θα οδηγήσει σε μια διαφάνεια, μια συνειδητοποίηση, στη βελτίωση της κοινωνίας μας».

Η συμβουλή της προς νέες συναδέλφους είναι: «Να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να μένουμε πιστοί σε αυτόν. Να είμαστε ανοιχτοί στο να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Αν οι φοιτητές έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν κάτι που αγαπούν, να το συνεχίσουν, να δώσουν χρόνο, να έχουν υπομονή, αφοσίωση και θα τα καταφέρουν».

Ακούστε το podcast με τη Φάνια Σινανιώτη εδώ

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES

"Η αρχιτεκτονική αλληλεπιδρά με την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική σφαίρα γι’ αυτό το πως ορίζεται η αρχιτεκτονική στο έργο του εκάστοτε αρχιτέκτονα και του εκάστοτε θεσμικού ή ιστορικού πλαισίου αλλάζει." | Συνέντευξη με την Μαριάννα Χαριτωνίδου