Η νέα σειρά podcasts των Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr έχει τίτλο “Photographer’s Eye” και είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία. Σε αυτήν τη σειρά κορυφαίοι φωτογράφοι, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους. 

Καλεσμένη της Δευτέρας ήταν η Mia Dorier, ιδρύτρια του miadorier.com, ενός agency που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική και ξενοδοχειακή φωτογραφία. Γεννήθηκε στην Τεχεράνη, από Ελληνίδα μητέρα και Ελβετό πατέρα, αργότερα ήρθε στην Ελλάδα όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια, και στη συνέχεια σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι. Λίγα χρόνια μετά τις σπουδές της, άρχισε να εργάζεται στο workshop του Διονύση Σοτοβίκη. Εκεί ήρθε σε άμεση επαφή με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, οργάνωσε εκθέσεις φωτογραφίας, και ανακάλυψε ότι η οργάνωση, η παραγωγή και η επικοινωνία ταίριαζαν ιδιαίτερα με την προσωπικότητά της· έτσι αποφάσισε να τα εντάξει στην επαγγελματική της ζωή. Στην πορεία, άρχισε μια μακροχρόνια συνεργασία με τον φωτογράφο Βαγγέλη Πατεράκη, αναλαμβάνοντας την επικοινωνία με τους πελάτες του (ξενοδόχους, αρχιτέκτονες, εκδοτικούς οίκους), τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και την παραγωγή και οργάνωση των φωτογραφίσεων, το promotion, branding και το image making του ίδιου και του φωτογραφικού του studio. Στις αρχές του 2020, η Mia δημιούργησε το miadorier.com, το πρώτο πρακτορείο στην Ελλάδα με ειδίκευση στην αρχιτεκτονική και ξενοδοχειακή φωτογραφία, για να καλύψει την ανάγκη για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φωτογράφισης, για ξενοδόχους και αρχιτέκτονες, μέσω ενός δικτύου κορυφαίων Ελλήνων φωτογράφων και interior stylist.

INTERIOR STYLIST: ANESTIS MICHALIS

Αναφέρεται στο ξεκίνημα και τη δημιουργία ενός πρακτορείου εξειδικευμένου στην αρχιτεκτονική και ξενοδοχειακή φωτογραφία: «Εξοικειώθηκα με την αρχιτεκτονική δουλεύοντας σε αρχιτεκτονικό γραφείο μετά τις σπουδές μου, ενώ στη συνέχεια δούλεψα στον τομέα της φωτογραφίας. Όσο περνούσε ο καιρός, συνειδητοποίησα ότι έλειπε κάτι, που να ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους, και ήθελα να φέρω στην Ελλάδα μια τέτοια υπηρεσία, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό».

Σχετικά με την αγορά και την εύρεση πελατών αναφέρει: «Τα social media βοηθούν πολύ στην εύρεση πελατών, ειδικά το Linkdin. Η αγορά δεν είναι πολύ εκπαιδευμένη στην Ελλάδα στο δικό μου τομέα, γιατί δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνω εγώ στο παρελθόν, μέχρι να αντιληφθούν οι πελάτες τι μπορώ να προσφέρω σε εκείνους».

PHOTOGRAPHER: GEORGE MESSARITAKIS

Ποια τα οφέλη της συνεργασίας με ένα πρακτορείο για τον φωτογράφο και ποια για τον πελάτη; «Ο φωτογράφος δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με την παραγωγή, την επικοινωνία, την οργάνωση, την τιμολόγηση, αλλά μπορεί να ασχοληθεί μόνο με το δημιουργικό κομμάτι. Ο πελάτης επωφελείται απο την ταχύτητα, τη διευκόλυνση, χρειάζεται να επικοινωνεί μόνο με ένα άτομο και δεν χρειάζεται να ανησυχεί για ζητήματα παραγωγής. Όταν το ξεκίνησα με προσέγγισαν μόνοι τους φωτογράφοι, interior stylists και video artists γιατί χρειαζόντουσαν αυτή την “προστασία” στη δουλεία που μπορεί να τους παρέχει ένα πρακτορείο».

Ασχολείσαι με το coaching; « Θα μπορούσες να το πεις και coaching, θα μπορούσες να το πεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες! Αν κάποιος απο τους καλλιτέχνες μου χρειαστεί μια συμβουλή, μια λύση σε ένα project, ακόμα και αν δεν είναι του πρακτορείου, αυτή είναι η σχέση που θέλω να αποκτήσω μαζί τους: να υπάρχει εμπιστοσύνη και να ζητούν τη γνώμη μου και τη βοήθειά μου αν τη χρειάζονται»

PHOTOGRAPHER: GIORGOS SFAKIANAKIS

Σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει ένα φωτογράφο για ένα project σημειώνει: «Πρώτο κριτήριο έιναι ο πελάτης, και μετά το project. Θα μάθω τι θέλει, τι θέλει να πάρει απο τις εικόνες και ανάλογα θα προτείνω τον φωτογράφο που ταιριάζει στο project, καλλιτεχνικά αλλά και απο άποψη επικοινωνίας την ώρα της δουλειάς».

Σχετικά με τον ανταγωνισμό αναφέρει: «Το επάγγελμα του φωτογράφου έχει αρκετά έξοδα, ενώ αποφέρει στον πελάτη, πελάτες! Είναι καλό επομένως να υπάρχει μια σιωπηλή συνεννόηση μεταξύ των καλλιτεχνών ώστε να μην γίνονται πολύ χαμηλές προσφορές, οι οποίες ρίχνουν συνολικά τις τιμές και κάνουν την αγορά μη βιώσιμη. Γιατί και ο πελάτης θα επιλέξει πολλές φορές με οικονομικό και όχι ποιοτικό κίνητρο».

PHOTOGRAPHER: JOHN ATHIMARITIS

Σχετικά με την κατάσταση στην περίοδο της πανδημίας αναφέρει: «Αποφάσισα να ξεκινήσω το agency κατα τη διάρκεια του lockdown. Τα ξενοδοχεία για παράδειγμα ήθελαν εικόνες που να δείχνουν οτι καλύπτουν όλα τα μέτρα στην περίοδο της πανδημίας. Οι λήψεις αυτές είναι δύσκολες, και κακές επικοινωνιακά, όμως είναι απαραίτητες και τις κάναμε».

Σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στο χώρο της φωτογραφίας σημειώνει: «Συνεργάζομαι με ένα δικηγόρο που έχει ειδίκευση στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, και τα πνευματικά δικαιώματα αφορούν τον δημιουργό και τον πελάτη. Είναι γνωστό οτι τα πνευματικά δικαιώματα της εικόνας παραμένουν πάντα στον φωτογράφο. Βάσει αυτού, σε μια προσφορά εκείνος θα επιλέξει τη χρήση που θα παραχωρήσει στον πελάτη, και θα πρέπει να προσέχει την τήρηση των όρων. Στο internet, άπαξ και ανέβει μια εικόνα θα υπάρξουν πολλές αναδημοσιεύσεις, αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα αλλάζει όταν αυτό γίνεται για εμπορική χρήση απο τρίτους, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει γραπτή άδεια από το δημιουργό».

PHOTOGRAPHER: MIRTO IATROPOULOU

Στην εποχή του instagram και του facebook οι πελάτες έχουν ειδικές απαιτήσεις όπως λήψεις για stories ή συγκεκριμένα πλάνα μόνο για τα social media; «Ναι φυσικά, υπάρχουν και φωτογράφοι πλέον που ειδικεύονται σε αυτό το κομμάτι, γιατί το template και το μέσο είναι συγκεκριμένο. Παίζει ρόλο και η ηλικία σε αυτό το είδος, συνήθως είναι πιο νέοι αυτοί που ειδικεύονται σε αυτό».

Θεωρεί πως το styling είναι απο τα πιο σημαντικά κομμάτια της φωτογράφισης: «O interior stylist είναι αυτός που θα δημιουργήσει μέσα στο πλάνο μια κατάσταση η οποία θα αναδείξει το χώρο, και θα σε προδιαθέσει πιο εύκολα να αγαπήσεις αυτό που βλέπεις».

PHOTOGRAPHER: YIORGOS KORDAKIS

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Mia Dorier εδώ


Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά podcast με τίτλο “Photographer’s Eye” στα πλαίσια του Archisearch Talks, εδώ


RELATED ARTICLES