Η επιτυχημένη σειρά podcasts Archisearch Talks, που διοργανώνει το Archisearch.gr, έφτασε στο Νο 4 των Charts του Spotify, αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η νέα σειρά των Archisearch Talks έχει τίτλο “Women in Architecture”, και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας Women in Architecture, η οποία ξεκίνησε το 2020 από το Archisearch.gr και την Design Ambassador. Για το έτος του 2021 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πυλώνα το θέμα “Women in leadership”, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισότιμου μέλλοντος στην μετά covid περίοδο. Σε αυτήν τη σειρά γυναίκες Αρχιτέκτονες, συζητούν με το Βασίλη Μπαρτζώκα και μοιράζονται στιγμές από για την καριέρα τους και την πορεία τους.

Στο δέκατο τρίτο επεισόδιο καλεσμένη ήταν η Ανθή Τζάκου από το Λονδίνο και τους BENNETΤS ASSOCIATES. H Aνθή Τζάκου είναι σύμβουλος στρατηγικής Marketing και Branding στο χώρο της αρχιτεκτονικής, και παραγωγός ψηφιακής τέχνης. Έχει εργαστεί στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ως project manager σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καμπάνιες marketing για διεθνή έργα, στρατηγικές ανάπτυξης και επικοινωνίας για start-up και rebranding projects. Τα τελευταία 4 χρόνια διευθύνει το τμήμα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων του αρχιτεκτονικού γραφείου Bennetts Associates με έδρα το Λονδίνο. Οι Bennetts Associates έχουν πάνω από 150 βραβεία για το σχεδιασμό θεάτρων, πανεπιστημίων και χώρων εργασίας, και θεωρούνται από τους πρωτοπόρους της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Το πρώτο τους έργο γραφείων στην Αθήνα βρίσκεται υπό κατασκευή. Έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με σπουδές στην αρχιτεκτονική, από τη Βartlett School of Architecture του UCL στο Λονδίνο με Masters in Graduate Architectural Design και είναι μέλος του Chartered Institute of Marketing. Από το 2017, ανήκει στη διευθύνουσα ομάδα του Knowledge Quarter στο King’s Cross του Λονδίνου: έναν από τους πιο καθοριστικούς πυρήνες γνώσης στις επιστήμες, τις τέχνες, τα media και την εκπαίδευση παγκοσμίως. Η δουλειά της έχει εκτεθεί στο ΕΜΣΤ, στη Biennale της Βενετίας, στο Royal Institute of British Architects, στο Museum of Contemporary Art στο Chicago, στο ΜοΜΑ και το Storefront of Art & Architecture στη Νέα Υόρκη.

Για το “women in leadership” στην αρχιτεκτονική αναφέρει: «Εγω προσωπικά βρίσκομαι ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το business. Οι γυναίκες που έχουν ηγετική θέση μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να θίξουν δημόσια θέματα ανισότητας που αλλιώς δεν θα ακουστούν. Απαρχαιωμένα πρότυπα και αρνητικά στερεότυπα μπορούν να καταρρίφθουν έτσι απο το top down».

«Τα παραδείγματα γυναικείου leadership στην αρχιτεκτονική είναι λίγα, αλλά τώρα αυτό αλλάζει. Και αυτό είναι πολύ θετικό, πιστεύω οι επόμενες γενιές θα βιώσουν μια καλύτερη κατάσταση».

«Τα τελευταία χρόνια έχω δει αλλαγές στα πάνελ αρχιτεκτονικής, καθώς και σε ηγετικές θέσεις σε μεγάλα γραφεία και ιδρύματα όπως το σκωτσέζικο RIBA, το RIAS».

Εσένα τι σε βοήθησε να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου; «Θεωρούσα πάντα ότι αν κανείς ο,τι μπορείς για να βελτιωθείς και να γίνεις καλύτερος στο αντικείμενο σου, χτίζεις μόνος σου την αυτοπεποίθηση σου».

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα στερεότυπο για τον τροπο σκέψης και τα φύλα, εγώ δεν συμφωνώ με αυτό. Ο τρόπος σκέψης έχει να κάνει με την προσωπικότητα, και στην αρχιτεκτονική όσα περισσότερα mindset δουλευουν μαζι τοσο το καλυτερο. Η πολυφωνια ειναι πολυ σημαντικό στοιχείο, και πιστευω λείπουν ας πουμε πολλές φορές άνδρες σε ομάδες marketing σχετικά με την αρχιτεκτονική».

Σχετικά με το κίνημα #metoo αναφέρει: «Στην Αγγλία, υπήρξε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η αποκάλυψη της κατάχρησης εξουσίας από τον πρόεδρο του RIBA, που ακολουθήθηκε από την απομάκρυνση του και την εκλογή ενός νέου προέδρου. Αυτό ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση. Είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση και η ανοιχτή συζήτηση, αλλά και η ανάθεση σημαντικών θέσεων σε άτομα με αξιοκρατικό τρόπο».

Ακούστε το podcast με την Ανθή Τζάκου εδώ:

Μπορείτε να ακούσετε όλα τα Podcasts της σειράς Archisearch Talks εδώ και εδώ


RELATED ARTICLES