Ο Μανώλης Ηλιάκης μιλά για το design και την καινοτομία | Kitchen & Bath Awards 2021

Το design και η καινοτομία αναδεικνύουν τους επαγγελματικούς χώρους;

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση θα ήταν καλό να οριστεί πρώτα ποια είναι σήμερα η καινοτομία στο design“, επισημαίνει ο Μανώλης Ηλιάκης, με αφορμή τα Kitchen & Bath Awards 2021

MANOLIS ILIAKIS

“Στη σημερινή εποχή είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τις κυρίαρχες τάσεις στην καινοτομία και το design, μιας και υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες πρακτικές σχεδιασμού και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε ποιες θα ήταν προτιμότερο να είναι οι κυρίαρχες τάσεις και η καινοτομία σε ένα κόσμο που ολοένα και περισσότερο σημαδεύεται από εγωκεντρικά ενδιαφέροντα και απειλείται από μία επικείμενη οικολογική καταστροφή, λόγω της κλιματικής κρίσης.
Με αφορμή τoν εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Bauhaus διακηρύχθηκε ένας διαγωνισμός με τίτλο: «Beyond Bauhaus – prototyping the future». Συμμετείχαν 1.500 σχεδιαστές από 50 διαφορετικές χώρες. Και οι 20 προτάσεις που διακρίθηκαν είχαν σχέση με την οικολογία, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κρίση.
Ο οικονομικός και απλός σχεδιασμός, ο οποίος σέβεται το περιβάλλον, χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, βλέπει τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια αξιόλογη καινοτομία.

Οι καινοτόμες τεχνικές απεικόνισης επιδιώκουν να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν μέσα στη δημιουργική διεργασία, με σκοπό ένα ταχύτερο και πιο πειστικό, πιο γοητευτικό, αποτέλεσμα. Από την άποψη αυτή είναι ευπρόσδεκτες.
Ωστόσο η ευκολία που παρέχουν και ο εντυπωσιασμός που προκαλούν, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο να ξεχαστεί η θεμελιώδης δεξιότητα του σχεδιαστή-μελετητή: Η ικανότητά του να συνθέτει για να ικανοποιήσει λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες, χωρίς φορμαλιστικές φλυαρίες. Πολλές φορές σε παρουσιάσεις χώρων ή αντικειμένων, ένας θεατής δεν μπορεί να διακρίνει εάν πρόκειται για ένα 3D σχέδιο ή για κάτι υλοποιημένο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, διότι στο φωτορελιστικό σχεδιασμό είναι όλα εφικτά, αλλά όχι και κατασκευάσιμα στο εργοτάξιο. Η παρουσίαση μιας καινοτομίας μπορεί να γίνει μέσα από σκίτσα και σχέδια στο χέρι, τα οποία αναδεικνύουν την υψηλή ποιότητα της δουλειάς του δημιουργού.

Ένας καλός σχεδιαστής, κατά τη γνώμη μου,
σχεδιάζει χωρίς να είναι προσηλωμένος στην καινοτομία.
Αυτή συνήθως προκύπτει όταν υπάρχει «ειλικρινής» πρόθεση.

Εάν το design αντιμετωπίζεται ως ένα μέρος μιας ολοκληρωμένης και ουσιαστικής διαμόρφωσης του χώρου, χωρίς να διαχωρίζεται από την αρχιτεκτονική επεξεργασία ενός κελύφους, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα είδος καινοτομίας σήμερα.  
H ουσιαστική καινοτομία και το καλό design στους επαγγελματικούς χώρους, βοηθάει τους εργαζόμενους να αισθάνονται οικεία στον χώρο, να συναισθάνονται ότι κάποιος ασχολήθηκε με αγάπη και αφοσίωση στη σχεδίαση αυτού. Τότε ίσως και αυτοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις δεξιότητές τους με αγάπη”.

Ο Μανώλης Ηλιάκης έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική, Design και Σκηνογραφία. Το 1996 μαζί με την Μαρία Ρεμούνδου ίδρυσε το εργαστήρι αρχιτεκτονικής και Design YOLKSTUDIO. Το γραφείο έχει λάβει πολλές διακρίσεις.
Μερικές από αυτές είναι: η 7η, 8η και 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, τα Βραβεία “ΔΟΜΕΣ 2013”, η 7η και 8η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου με τίτλο ΚΕΝΟ -διοργάνωση ΣΑΝΑ-, ο διαγωνισμός: «ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2010 – Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ», οι διαγωνισμοί “Athens Heart”, Hotel Design Awards 2017.
Διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση, Θεωρία του Design και βιομηχανικό σχεδιασμό στη σχολή Βακαλό και είναι διαπιστευμένος λέκτορας του Derby University. Είναι υπεύθυνος του τομέα της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου (Interior Design), της σχολής Βακαλό.

Ο Μανώλης Ηλιάκης είναι επίσης μέλος στην Κριτική Επιτροπή των Kitchen & Bath Awards 2021, τα οποία διοργανώνονται για πρώτο φορά από την Boussias.
Καταληκτική ημερομηνία υποψηφιοτήτων στις 14.5.2021. 
Τα βραβεία απευθύνονται σε κατασκευαστικές εταιρείες, αρχιτεκτονικά γραφεία, interior designers, εταιρείες ανακαινίσεων και σε εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται και κατασκευάζουν οικιακούς ή επαγγελματικούς χώρους κουζίνας και μπάνιου.


RELATED ARTICLES