Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Το σημερινό επεισοδίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ideal Standard Greece.


Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Την Παρασκευή τα Archisearch Talks φιλοξένησαν το Θωμά Δοξιάδη, ιδρυτή της doxiadis+ που δημιουργήθηκε το 1999. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Πατρών και Θεσσαλίας. Ασχολείται με την αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική τοπίου, στη βάση της οικολογίας τοπίου. Οι doxiadis+, δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στα έργα του γραφείου συμπεριλαμβάνονται: το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το θέρετρο Amanzoe, πολιτισμικοί χώροι, σχεδιασμός τοπίου, αποκατάσταση τοπίου και κατοικίες. Η δουλειά τους έχει αναγνωριστεί διεθνώς, σε θεσμούς όπως το Rosa Barba Prize in Landscape Architecture, AR Emerging Architecture Awards. Ταυτόχρονα, έχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα, και έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στη φετινή Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στην κυρίως έκθεση, με θέμα “How we will live together?”

Ξεκινώντας, αναφέρθηκε στο project «ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας», το οποίο για τον ίδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος για να αλλάξει το τοπίο της Αθήνας, θα εστίαζε: «Σιγά σιγά πάμε σε εποχές μετά το Ι.Χ., όσο περνάει ο χρόνος να απελευθερώνονται οι δρόμοι. Θα αρχίσουν να δένονται σε ένα δίκτυο από πράσινες και μπλε υποδομές, που πέρα από καθημερινή ποιότητα ζωής, θα μας ετοιμάσουν για την κλιματική αλλαγή, η οποία έρχεται».

Ο ίδιος σημειώνει, για τη διεθνή πλέον πορεία του γραφείου, που αποτελείται πια από 25 άτομα: «Μας βοήθησε η εξειδίκευση, η στόχευση στο τοπίο και την οικολογία».
Ενώ για τη βασική αρχή του γραφείου, το “Forming Symbiosis” ανέφερε: «Συμβίωση υπάρχει παντού. Ζούμε σε ένα δίκτυο στον πλανήτη, που αν δεν υπήρχε, δε θα υπήρχαμε. Βασικό μας καθήκον είναι να αναδείξουμε και να ενδυναμώσουμε τις συμβιωτικές σχέσεις που ήδη υπάρχουν, να φροντίσουμε να μην τις καταστρέψουμε μέσω του σχεδιασμού».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη δομή του γραφείου και την ποικιλία των έργων που αναλαμβάνει: «Υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικές διαδρομές και μια ευέλικτη δομή, όπου ανάλογα με το έργο δημιουργούνται ομάδες εργασίας».

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική εκπαίδευση, έχοντας σπουδάσει στο Harvard και διδάξει στην Ελλάδα, θεωρεί πως: «Το επίπεδο των καλών φοιτητών στην Ελλάδα ήταν αντίστοιχο με του Harvard. Η ελπίδα μου είναι αυτός ο κόσμος να αποκτά ιδιαίτερες γνώσεις στο εξωτερικό και μετά να έρχεται στην Ελλάδα».

Για τον ίδιο, το μεταπτυχιακό σε ένα νέο αρχιτέκτονα έχει σημασία: «Συγκεκριμένα, για τους αρχιτέκτονες τοπίου είναι απαραίτητο. Για το κτιριακό κομμάτι, είναι χρήσιμο, δεν είναι απαραίτητο».

Για να γίνει κανείς μέλος της ομάδας της doxiadis+, αυτό που θεωρεί σημαντικό είναι: «Να έχουν ομαδικό πνεύμα, να ταιριάζουμε στις αξίες».
Τέλος, αναφέρθηκε στο portfolio και τη συνέντευξη: «Η συνέντευξη είναι σημαντική. Έχει σημασία ο χαρακτήρας, η ομαδικότητα, η ηθική. Ως προς το portfolio, έχει σημασία η ποιότητα στο design, η λεπτομέρεια, και το θέμα της οικολογίας ,για μας».

Ακούστε το podcast με το Θωμά Δοξιάδη εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES