Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Kαλεσμένος του Σαββάτου στα Archisearch Talks ήταν ο Λαέρτης Βασιλείου, αρχιτέκτονας, απόφοιτος του ΕΜΠ. Το 2005 συμμετείχε σε έναν πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπου απέσπασε το 2ο βραβείο. Αποφοίτησε το 2008 έχοντας ήδη δύο κτισμένα έργα στη Ρόδο. Το 2010 ξεκίνησε δεύτερο μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο του Delft με υποτροφία του ΙΚΥ. Έπειτα εργάστηκε στους Mecanoo και στο UNStudio. Το 2014 ίδρυσε τους OPA – Open Platform for Architecture σχεδιάζοντας μια σειρά από project που έγιναν viral παγκοσμίως, όπως η Casa Brutale, το ξωκκλήσι Lux Aeterna. Το 2016 ίδρυσε τη δεύτερη προσωπική του εταιρεία LAAV Architects με έργα όπως τα Villa Clessidra, Maralah Cabin. Έχει υπάρξει ομιλητής σε δύο TEDx Συνέδρια, στο ΕΣΩ2018, Brand Ambassador της Αμερικάνικης-Ιαπωνικής Infiniti, ενώ αυτήν την στιγμή σχεδιάζει έργα σε 7 χώρες και 4 ηπείρους, συμπεριλαμβανομένου ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Άμστερνταμ και ένα Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής στη Νότια Αφρική.

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην απόφασή του να ανοίξει το δικό του γραφείο, αναφέρει: «Ξεκινώντας ένα γραφείο όντας Έλληνας στην Ολλανδία, με σχεδόν μηδενικό network, δεν έχεις πελάτες, project. Η βιτρίνα του αρχιτέκτονα πλέον είναι το internet. Ξεκίνησα ένα προσωπικό project σε μια φανταστική τοποθεσία, και το ανέβασα στο διαδίκτυο. Έτσι δημιουργήθηκε η Casa Brutale, που έγινε viral και συνεχίζει έως σήμερα να μου φέρνει πελάτες».

Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, αυτά που διδάχθηκε μέσα από τα λάθη του είναι: «Να μάθεις να λες όχι. Σε βοηθάει να κρατήσεις μια γραμμή, μια ποιότητα, μια ταυτότητα. Να είσαι προσεκτικός στους συνεργάτες σου. Να θέτεις όρια».

Για τις αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημία στην αρχιτεκτονική θεωρεί: «Έχω συνειδητοποιήσει ότι οι αρχιτέκτονες είμαστε αναλώσιμοι. Πρέπει να κάνουμε adapt στο μέλλον, κάνοντας κατάλληλη έρευνα, να φανταστούμε κάποια πράγματα που θα μας σώσουν. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με το να σχεδιάζουμε το σήμερα».

Για την ποιότητα της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τις διαφορές με το εξωτερικό σημειώνει: «Πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική δε διδάσκεται, καλλιεργείται. Ο ρόλος του καθηγητή, όχι για τα τεχνικά κομμάτια, είναι να σου δώσει επιρροές, ιδέες, παραδείγματα, εφόδια. Αυτό είναι κάτι που συνειδητά συμβαίνει στις αρχιτεκτονικές σχολές. Το μειονέκτημα είναι ότι λείπει η πρακτική, που υπάρχει στο εξωτερικό».

Σε ένα portfolio, αυτό που αναζητά είναι: «Το background, πόσο κοντά είναι στις δικές μου σκέψεις και αναζητήσεις. Την τυπολογία των project που έχει ασχοληθεί, την κλίμακα, την παρουσίαση. Πρέπει να είναι έτοιμος να επικοινωνήσει την ιδέα του, να έχει τα κατάλληλα skills, να είναι ο εαυτός του». Ενώ συνεχίζει, «Στη φάση των συνεντεύξεων, τους ζητάω να βρουν από κάποιο website αρχιτεκτονικής, ένα project που τους αρέσει και για ποιο λόγο, ένα που δεν τους αρέσει και για ποιο λόγο και ένα που τους αρέσει αλλά θα άλλαζαν κάτι».

Τέλος, για τη σημασία τόσο των hard και soft skills, αναφέρει: «Έχουν σημασία τα soft skills. Ο καθημερινός διάλογος, η συνύπαρξη, η αρχιτεκτονική συνομιλία. Οι νέοι αρχιτέκτονες πρέπει να διαβάζουν, να πηγαίνουν ταξίδια, να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους στην αρχιτεκτονική».

Ακούστε το podcast με το Λαέρτη Βασιλείου εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES