Archisearch Talks: Effie Kasimati & Dimitris Grozopoulos - Podcast Recap

Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί όλη την εβδομάδα καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους και τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένοι της Πέμπτης ήταν ο Δημήτρης Γροζόπουλος και η Έφη Κασιμάτη.
Ο Δημήτρης Γροζόπουλος είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στον αστικό σχεδιασμό και το τοπίο. Έχει εργαστεί σε γραφεία του Λονδίνου, ενώ δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τοπίου στο Kingston University. Tα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, συνέδρια και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει πολλές διακρίσεις. O δημόσιος χώρος και ειδικά το θέμα των αναπλάσεων αποτελεί κύρια προβληματική στην έρευνά του, ενώ έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες σε συνέδρια και εκθέσεις όπως το 3o Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο, τη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας, το Συνέδριο Think-Space στο Ζάγκρεμπ.
Η Έφη Κασιμάτη είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΜΠ, στο UCL, το LSE με αντικείμενο τον αστικό σχεδιασμό και το real estate & urban economics. Στο Λονδίνο εργάστηκε στο γραφείο των Foster and Partners. Προσωπική της δουλειά έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, όπως το DRHA (Digital Research in Humanities and Arts), η 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας.
Αυτή τη στιγμή, έχοντας επιστρέψει στην Αθήνα, εργάζονται μεταξύ αρχιτεκτονικής, αστικού σχεδιασμού και real estate.

Η Έφη παρέμεινε στο Λονδίνο χάρη στο γραφείο των Foster & Partners όπου εργαζόταν: «Πρόκειται για ένα γραφείο με συνεχείς προκλήσεις, ευρύ και διεθνές portfolio όλων των κλιμάκων, καθώς και έρευνα».
Ο Δημήτρης, από την άλλη, δοκίμασε σε διαφορετικά γραφεία, δίδαξε στο Kingston University: «Με ενδιέφερε να πειραματιστώ. Εργάστηκα σε έργα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, σε μεγάλα έργα στο Λονδίνο».

Εκτιμούν πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι: «Μεταβατική, βλέπουμε έργα μεγάλης κλίμακας, όπως το ΚΠΙΣΝ ή το Ελληνικό, που μπορούν να τροφοδοτήσουν μια ευρύτερη συζήτηση για αστική αναβάθμιση. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή κουλτούρας, της σχέσης με την πόλη, του πώς βιώνουμε το δημόσιο χώρο, και κατ’ επέκταση το σχεδιασμό».

Για το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας», θεωρούν πως: «Σίγουρα υπάρχουν ενστάσεις για τον τρόπο που υλοποιήθηκε, οργανώθηκε. Ωστόσο, ας δούμε πώς θα συνεχιστεί και με το πώς το αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ίσως στην πορεία πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί και υπάρξει το πλαίσιο για το οποίο όλοι, ορθώς θεωρώ, διαμαρτύρονται».

Για τη μεταφορά της αρχιτεκτονικής εργασιακής εμπειρίας από το εξωτερικό σημειώνουν: «Υπάρχουν κάποια κομμάτια που μπορούν να μεταφερθούν ώστε να υπάρξει βελτίωση του εδώ συστήματος.  Υπάρχουν και τομείς με τους οποίους πρέπει να εξοικειωθείς. Η επιστροφή αρχιτεκτόνων και επιστημόνων, θα βοηθήσει στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής σκηνής».

Η συμβουλή τους προς τους νέους αρχιτέκτονες είναι: «Να μην επαναπαύονται, να επενδύουν και να επιμένουν στο ταλέντο τους, όπως για παράδειγμα το σκίτσο, να είναι προσαρμοστικοί. Επίσης, να εξερευνήσουν διαφορετικά πεδία και επιστήμες. Είναι σημαντική η διεπιστημονικότητα, η συνεργασία με άλλες ειδικότητες».

Τέλος, όσον αφορά τις συνεντεύξεις υπογραμμίζουν: «Μετράει πολύ ο χαρακτήρας. Το portfolio είναι ένα δείγμα της δουλειάς. Στη συνάντηση με κάποιον, η αγάπη, το μεράκι, το ταλέντο, ο τρόπος που θα μιλήσεις γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις μέσα στην ομάδα, είναι κάτι που θα ξεχωρίσει».

Ακούστε το podcast με την Έφη Κασιμάτη και το Δημήτρη Γροζόπουλο εδώ

_______________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES