Στα πλαίσια των Archisearch Career Days, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και των Archisearch Portfolio Reviews, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής του Archisearch.gr & της Design Ambassador,  φιλοξενεί  καταξιωμένους αρχιτέκτονες για να αφηγηθούν τη διαδρομή τους, τις εμπειρίες τους και να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές στους νέους αρχιτέκτονες.

Τα Archisearch Talks έχουν ήδη καταφέρει να βρεθούν στην 4η θέση στο ελληνικό τοπ 20 των Podcast Charts του Spotify!

Καλεσμένος της Δευτέρας στο Archisearch Talks ήταν ο Κωσταντής Κίζης, αρχιτέκτονας, απόφοιτος του ΕΜΠ, του Columbia University και της  ΑΑ. Διδάσκει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και την Architectural Association, ενώ είναι μέλος του Kizi Studio αρχιτεκτονικής και Design. Έχει βραβευθεί επανειλημμένα, ως ισότιμο μέλος ομάδας, σε διεθνείς, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το Kizi Studio είναι συνέχεια του αρχιτεκτονικού γραφείου του πατέρα του, το οποίο συνεχίζει αμείωτα την δραστηριότητά του με έργα δημόσιου χώρου, πολιτισμού και κατοίκησης, ενώ τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται και στη μικρή κλίμακα
του design, μέσω της δουλειάς του Σπύρου Κίζη.

Για τον ίδιο, η σημασία της εμπειρίας του εξωτερικού για έναν αρχιτέκτονα, είναι σημαντική, όχι όμως απόλυτα απαραίτητη: «Όποιος έχει την ευκαιρία να δει διαφορετικούς τόπους και τρόπους που διδάσκεται και εξασκείται η αρχιτεκτονική, βγαίνει κερδισμένος. Παλιότερα ίσως ήταν πιο ουσιαστικό γιατί η πληροφορία δεν κυκλοφορούσε τόσο εύκολα, ωστόσο η βιωματική διάσταση είναι πολύτιμη».

Για την εμπειρία του να συνεχίζεις ένα γραφείο αναφέρει: «Για μένα είναι πρόκληση να γίνομαι καλύτερος, να συνεχίσω κρατώντας τα καλά μια στημένης επιχείρησης, πετώντας όμως βαρίδια που έχει φέρει ο χρόνος».

Οι αξίες του όσον αφορά το σχεδιασμό είναι: «Η λειτουργικότητα, η απλότητα, η καθαρότητα της οργάνωσης ενός έργου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φορμαλιστικές αξίες».

Η διδασκαλία έχει επηρεάσει την επαγγελματική του δραστηριότητα: «Είναι εμπειρία διαλόγου που σε βάζει στο ίδιο τραπέζι με νεότερα παιδιά, που έρχονται με σχετική άγνοια, φέρνουν όμως φρεσκάδα, ιδέες, αντιδράσεις».

Οι διαφορές που διακρίνει στην εκπαίδευση στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό είναι: «Στην Ελλάδα υπάρχει ισορροπία μεταξύ τεχνικής κατάρτισης και αρχιτεκτονικής αναζήτησης. Η εμπειρία της δουλειάς εντάσσεται σιγά σιγά στην εκπαίδευση, που είναι πολύ θετικό. Το αρνητικό είναι πως παλεύουμε με τον επαρχιωτισμό μας, με ό,τι στήνεται μόνο με τοπικά μέτρα. Ένα πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να στήνει συνεργασίες με άλλα ιδρύματα ώστε να παραμένει ενήμερο για τις εξελίξεις».

Όσον αφορά την εκπαίδευση στην Αγγλία την επόμενη μέρα της πανδημίας, σημειώνει: «Βρεθήκαμε σε μία κατάσταση αναπάντεχα δύσκολο με πολύ απότομη αλλαγή. Πιστεύω ότι όταν ξεπεραστεί, θα γυρίσουμε γρήγορα στην προ Covid κατάσταση».

Όσον αφορά τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με αφορμή το «μεγάλο περίπατο της Αθήνας», και την πλατεία Ομονοίας αναφέρει: «Οι καθαροί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, η ευγενής άμιλλα που αναπτύσσεται μεταξύ των αρχιτεκτόνων, οι οποίοι για ένα χρονικό διάστημα απασχολούνται με το ίδιο θέμα, προσπαθούν να βρουν την καλύτερη λύση, είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος να παραχθεί αρχιτεκτονική δημόσιων χώρων και κτιρίων. Όσον αφορά το μεγάλο περίπατο, θα έλεγα να είμαστε ψύχραιμοι, να δώσουμε λίγο χρόνο πριν καταδικάσουμε ή επαινέσουμε αυτήν την κίνηση».

Από τα μέχρι τώρα έργα του, ξεχωρίζει: «’Οταν τελείωσα τις σπουδές μου στο ΕΜΠ, είχα την τύχη να ασχοληθώ με το μουσείο τη μαστίχας, στη Χίο. Είναι ένα έργο που νιώθω δικό μου γιατί ξεκίνησε από τα χέρια μου».

Για τη δυσκολία του συνδυασμού της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας και του επιχειρείν αναφέρει: «Στη διαχείριση ενός αρχιτεκτονικού γραφείου, έχει σημασία η οργάνωση, η οποία μπορεί να βασίζεται σε πρότυπα μεγαλύτερων γραφείων. Να οργανώνεις με συστηματικό και αποδοτικό τρόπο τόσο τη δομή του γραφείου».

Για τη διαδικασία σχεδιασμού στο γραφείο σημειώνει: «Στην αρχή, κάνουμε brainstorming με τους συνεργάτες μας, συζητάμε πολύ, ώστε να ωριμάσει μέσα μας το θέμα. Έπειτα μπαίνουμε σε παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να βγουν σχέδια, εικόνες, μακέτες».

Στο portfolio και τη συνέντευξη, προσέχει: «Προσέχω τη νοοτροπία, αν δείχνει μέσα από ποιο πλαίσιο έχει παραχθεί η δουλειά του, είναι θέμα δεοντολογίας, συνείδησης της αξίας της δουλειάς σου. Επίσης προσέχω τη διασπορά ή μη στην κλίμακα, την ποιότητα των σχεδίων. Με ενδιαφέρει πώς είναι συντεταγμένο το βιογραφικό σημείωμα. Στη συνέντευξη προσπαθώ να καταλάβω αν μπορώ να συνεργαστώ, να συνυπάρξω, να συνεννοηθώ με τον άνθρωπο».

Τέλος, η απάντηση του στο δίλημμα μεταπτυχιακό ή πρακτική άσκηση και με ποια χρονολογική σειρά απαντά: «Αν δεν ξέρεις σε τι θέλεις να κάνεις μεταπτυχιακό, να πάρεις το χρόνο σου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι να μη βιαστεί κάποιος να πάρει αποφάσεις».

Ακούστε το podcast με τον Κωνσταντή Κίζη εδώ

____________________________________________________

Ένας νέος μεγάλος θεσμός έχει ξεκινήσει στο Archisearch που αφορά στην συμβουλευτική σε θέματα καριέρας για νέους και τελειόφοιτους αρχιτέκτονες και designers, καθώς σε μία περίοδο αναδυόμενης αβεβαιότητας, η δικτύωσή τους με την αγορά και τους καλύτερους εκπροσώπους της, κρίνεται καθοριστική.
Η πρωτοβουλία Archisearch Talks: Advice to Young Architects,  εισαγωγή για τη δράση Archisearch Portfolio Reviews, στα πλαίσια των Archisearch Career Days που έχουν ξεκινήσει, αποτελεί μία σειρά συζητήσεων ανάμεσα σε σημαντικούς αρχιτέκτονες και στο Βασίλη Μπαρτζώκα, ιδρυτή της Design Ambassador και του Archisearch.gr.
Μέσα σε 30’ οι αρχιτέκτονες μιλούν για τα δικά τους βιώματα και εμπειρίες και μοιράζονται συμβουλές επιτυχίας με τους νεότερους. 

Κάθε μέρα λανσάρεται ένα νέο επεισόδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αν δεν έχετε λογαριασμό στο
Spotify πατήστε εδώ.


RELATED ARTICLES