Οι T&T Architects σχεδίασαν μια νέα κατοικία στο Παληό, ένα παραθεριστικό οικισμό της Καβάλας, ο οποίος πλέον αποτελεί προάστιο της πόλης.

Όπως και στην πόλη της Καβάλας, έτσι και στο Παληό υπήρχαν πολλά και εξαιρετικά δείγματα κατοικιών της εποχής του μοντερνισμού, μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Η ανάμνηση αυτών αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το  σχεδιασμό αυτής της κατοικίας.

Κτίσθηκε στο βάθος ενός επικλινούς, πυκνοφυτεμένου γωνιακού οικοπέδου, με πρόσωπα στα ανατολικά και τα νότια, προφυλαγμένο από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού με ψηλούς φράχτες από κισσούς.

Η θέα προς τη θάλασσα, στα ανατολικά, είναι δυνατή μόνον από ψηλά και για το λόγο αυτό  επιλέχθηκε ο σχεδιασμός μιας διώροφης κατοικίας.

Η κυρίως κατοικία αναπτύσσεται στο υπερυψωμένο στα ανατολικά ισόγειο του κτιρίου και  οργανώνεται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες κίνησης και σε τρεις διακριτές ζώνες: τους δημόσιους χώρους της κατοικίας στα νότια, τους ιδιωτικούς στα βόρεια και κεντρικά, το χώρο της εισόδου και του γραφείου.

Στον όροφο και πάνω από τους δημόσιους χώρους του καθιστικού και της κουζίνας, μία ενδιάμεση περιοχή λειτουργεί περιστασιακά σαν ξενώνας. Από εκεί οδηγείται κανείς στο δώμα, διαμέσου ενός ανοιχτού διαδρόμου ο οποίος διασχίζει έναν διπλού ύψους εσωτερικό χώρο (void) προσανατολισμένο στο νότο και καταλήγει σε έναν ημιϋπαίθριο χώρο, ο οποίος μελλοντικά προβλέπεται να διαμορφωθεί σε ένα δεύτερο εσωτερικό καθιστικό με θέα προς τη θάλασσα.

Ο διπλού ύψους χώρος αποτελεί το “κέντρο”της κατοικίας. Ενα μεγάλο υαλοστάσιο καταλαμβάνει όλο το ύψος της νότιας όψης του, συλλέγοντας την ακτινοβολία του χειμωνιάτικου ήλιου και μεταδίδοντας τη θερμότητα στο  εσωτερικό  της κατοικίας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στην ανατολική όψη του ισογείου μεγάλα υαλοστάσια ενοποιούν τους εσωτερικούς χώρους με την αυλή και το πράσινο. Στη θέση του καθιστικού, ένα υαλοστάσιο σε σχήμα Π προσφέρει πολλαπλές οπτικές προς τη βεράντα, την αυλή και προς ένα μικρό υπερυψωμένο κήπο. Αντίστοιχες οπτικές προσφέρονται και από το γωνιακό παράθυρο του υπνοδωματίου καθώς και από το γραφείο,κεντρικά της όψης.

Το καθιστικό,συνεχίζεται σε μια βεράντα η οποία προβάλλει από τον κυρίως όγκο του κτιρίου. Η βεράντα στεγάζεται από μία μεταλλική πέργκολα με κινητά πτερύγια, που δίνουν τη δυνατότητα της ρύθμισης της σκίασης αλλά και της πλήρους στέγασης του χώρου κατά τις βροχερές ημέρες.

Στο δώμα, από όπου η θέα προς τη θάλασσα είναι ανεμπόδιστη, διαμορφώνονται ημιυπαίθριοι και υπαίθριοι χώροι καθιστικών και αναψυχής, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες  υπαίθριας κατοίκησης.

Ο αρχιτεκτονικοί χειρισμοί στη συγκεκριμένη κατοικία συνοψίζουν τις γενικές αρχές με τις οποίες οι T&T αντιμετωπίζουν το ζήτημα της κατοικίας όπως ο σχεδιασμός χώρων με πολλαπλές θέες και προσανατολισμούς, ώστε να επιτευχθούν φυσικός και διαμπερής αερισμός όλων των χώρων και φυσικός ηλιασμός και ηλιοπροστασία και ο σχεδιασμός ποικίλλων εξωτερικών υπαίθριων και ημιϋπαίθριων χώρων  που σε συνδυασμό με τις διαφάνειες των ανοιγμάτων, διαμορφώνουν ένα ανοιχτό και εξωστρεφές πεδίο κατοίκησης.

Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα οπτικής επικοινωνίας μεταξύ των επιμέρους χώρων της κατοικίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της, ώστε  το βλέμμα να κινείται ελεύθερο και να αντιλαμβάνεσαι το κτίριο στην ολότητα του.

Εξωτερικά η κατοικία σχεδιάσθηκε σαν ένας βασικός κτιριακός όγκος με εσοχές, προεξοχές και διαφάνειες. Μία συνεχής επιφάνεια, μια  λευκή “μονοκονδυλιά”, η οποία “κινείται” γύρω του, άλλοτε πλησιάζει, ενοποιεί και πλαισιώνει στοιχεία και άλλοτε προβάλλει δυναμικά, διαμορφώνοντας φατνώματα για την τοποθέτηση σκιάστρων, μελλοντικά.

Οι εξωτερικές επιφάνειες είναι χρωματισμένες σε κοντινούς τόνους  αφήνοντας στο φυσικό φως να αναδείξει την ογκοπλασία του κτιρίου. Ωστόσο κάποιες μικρές επιφάνειες, χρωματισμένες σε έντονο κεραμιδί, προκαλούν μικρές εκπλήξεις λειτουργώντας ως σημεία αναφοράς σε κάθε όψη.

Εσωτερικά,στους δημόσιους χώρους της κατοικίας, επιλέχθηκαν οι γκρίζοι τόνοι σε δάπεδα και τοίχους, ενώ στους ιδιωτικούς χώρους της κατοικίας επικρατεί το θερμό ξύλο της βελανιδιάς. 

Ο εσωτερικός χώρος, με τη λιτότητα και απλότητα των υλικών του, αποτελεί ένα αφαιρετικό φόντο για τα αγαπημένα έπιπλα και αντικείμενα των ιδιοκτητών.

Στοιχεία έργου

Τοποθεσία  Παληό, Καβάλα
Εμβαδόν  180 τ.μ.
Ετος 2015-2018
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός  Λίζα ΤικταπανίδουT&T Architects
Η/Μ Μελέτη Γιώργος Ηλιάδης
Σκυροδέτηση  Ααρών Τσιμίνο, Αλβέρτος Κοέν
Φωτογραφίες  Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou
Φωτισμός   Lightness, Artemide Θεσσαλονίκης
Εξωτερικά κουφώματα, πέργκολα ALUMIK Μιχαηλίδης
Πλακίδια, Είδη υγιεινής  Bbtoska
Ξυλουργικές εργασίες  Επιπλα EVAN – Αδελφοί Μπαξεβανίδη
Κατασκευές γυψοσανίδας  Κυριάκος Ατσαλος
Κατασκευές λουτρών και περιβάλλοντα χώρου  Δημήτρης Κοκκίνης

T&T Architects designed a house located in Palio Tsifliki, a former resort near Kavala which is now a city suburb. 

Like Kavala city itself, until the 1970s Palio Tsifliki featured many outstanding modernist dwellings. That memory inspired the design of this house.

The house is built on the far side of a sloping corner lot with dense vegetation. Facing east and south, it is shielded from the suburb’s main road by high ivy hedges. A view of the sea, towards the east, is possible only from a height. This consideration led to the design of a two-story building. 

The main residence is on the ground floor, which is raised on the east façade, and is organized along three axes of movement in three different zones: the public spaces of the residence on the south, the private on the north and the central entrance and offices. 

On the first floor, above the living room and kitchen, a transitional area operates on occasion as a guest room. From there one reaches the terrace via an open hallway that passes through a double-height interior with a southern orientation, and ends in a semi-sheltered space. This is intended to become a second living room with a sea view. 

The double-height area is the dwelling’s centre. Its entire southern side is made of glass, which collects the warmth of the winter sun’s rays and distributes it throughout the residence, to impressive effect. 

On the eastern façade, large floor-to-ceiling window panes connect the interior with the courtyard and greenery. A Π-shaped pane in the living room offers sightlines toward the verandah, the courtyard and a small raised garden. The corner window of the bedroom and the centrally-located office offer similar sightlines. 

The living room leads to a verandah emerging from the main building. It is covered by a metallic arbour with moveable wings, which allows for adaptable shading but also ensures complete protection on rainy days. 

The terrace, offering an unobstructred view of the sea, includes semi-sheltered and open  seating and leisure areas, offering various options for outdoor living.

The architectural choices made for this house reflect the general principles with which T&T Architects deal with private residence issues, like designing spaces with multiple sightlines and orientations, in order to achieve natural cross- ventilation, natural light and protection from the sun and designing several outdoor or semi-sheltered areas which, in combination with the transparency of the openings, create an open and outward-looking living space. 

Visual communication between the various spaces of the residence, outdoors and indoors is also important. Unobstructed sightlines allow the building to be appreciated as a whole. 

The exterior of the building was designed as a single mass featuring recesses, projections and transparencies. A continuous surface, a white line, moving around it brings elements together, frames them, or on occasion projects strongly from the building, creating convex panels which will, in the future, be used for awning placement.  

Exterior surfaces are painted in similar hues, allowing natural light to highlight the body of the building. However, a few small surfaces in bright sienna red provide small surprises, breaking the monotony of the single colour and operating as reference points on each façade. 

Grey hues were chosen for walls and floors in the interior public spaces, while in private spaces the warm tones of oak predominate. 

The architectural designed interior, with its spare and simple materials, provides a background that highlights the owners’  beloved objects and furniture.

Facts & Credits

Location  Palio , Kavala region
Area  180 m2
Year 2015-2018
Architectural Design  Liza TiktapanidouT&T Architects
Electrical/Mechanical installation design  George Iliadis
Construction  Aaron Tsimino, Albert Cohen 
Photography  Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou
Lighting  Lightness, Artemide Thessaloniki
Exterior doorframes, pergola ALUMIK Michailidis
Tiles, Bathroom equipment  Bbtoska
Carpentry  EVAN Furniture – Baxevanidi
Drywall  Kiriakos Atsalos
Tile installation  Dimitris Kokkinis


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών