Η φωτογραφική έκθεση της Erieta Attali στα Headquarters της UNESCO στο Παρίσι με έργα που αφορούν την Ολυμπία και το Καλλιμάρμαρο στάδιο. Η ματιά της φωτογράφου Erieta Attali εστιάζει στα φυσικά στοιχεία του τόπου της Ολυμπίας, ενταγμένα μέσα στην εποχική τους εναλλαγή. Αποφεύγοντας τη στατική εικόνα που απομονώνει τη μνημειακότητα των επιβλητικών ερειπίων, στρέφεται προς την καταγραφή της αέναης αλλαγής των ατμοσφαιρικών συνθηκών μέσα στο τοπίο της Ολυμπίας, καθώς αυτές έρχονται σε δυναμικό διάλογο με τον μνημειακό πλούτο του ιερού χώρου.

Ολυμπία

AΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ | ©ERIETA ATTALI

Η μοναδικότητα της Άλτης της Ολυμπίας δεν οφείλεται μόνο στη διατήρηση ενός μοναδικού συνόλου από μνημεία της αρχαιότητας, κατάλοιπα ενός σεβάσμιου ιδανικού, συνδυασμό θρησκευτικού και αθλητικού περιεχομένου, που υπερβαίνει τις αδιάκοπες συρράξεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες πόλεις της ελληνικής αρχαιότητας. 

AΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ | ©ERIETA ATTALI

Στη σύγχρονη εποχή η Ολυμπία πρόσθετα επιβιώνει χάρις στη μοναδικότητα ενός ευλογημένου τοπίου, πλημμυρισμένου με βλάστηση, εκεί που πάντα κυλούσε ο Αλφειός ποταμός. Παρ’ όλους τους καταστροφικούς σεισμούς, τις ιστορικές περιπέτειες και την εγκατάλειψη με το τέλος της αρχαιότητας, αυτός ο χαρακτήρας κρατιέται σήμερα ανέπαφος: η φύση εξακολουθεί να είναι σήμερα παντού κυρίαρχη, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα, πλημμυρίζοντας τις αισθήσεις του επισκέπτη-περιηγητή και καθορίζοντας τις εντυπώσεις του από τον ιερό αυτό τόπο.

AΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ | ©ERIETA ATTALI

Με αυτούς τους όρους, η ανταπόκριση της σύγχρονης ματιάς της φωτογράφου Erieta Attali εστιάζει στα φυσικά στοιχεία του τόπου, ενταγμένα μέσα στην εποχική τους εναλλαγή. Αποφεύγοντας τη στατική εικόνα που απομονώνει τη μνημειακότητα των επιβλητικών ερειπίων, στρέφεται προς την καταγραφή της αέναης αλλαγής των ατμοσφαιρικών συνθηκών μέσα στο τοπίο της Ολυμπίας, καθώς αυτές έρχονται σε δυναμικό διάλογο με τον μνημειακό πλούτο του ιερού χώρου. 

AΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ | ©ERIETA ATTALI

Με αυτό τον τρόπο, τα αρχαία ερείπια αλληλοεπιδρούν με το τοπίο και χωνεύονται μέσα στους κύκλους της φύσης. Τους επιτρέπεται έτσι να μετάσχουν σε ένα δίχτυ φωτός και σκιάς που απλώνεται πάνω σε όλες τις επιφάνειες, φυσικές ή έργων του ανθρώπου. Αξιοποιώντας τις λεπτές διαβαθμίσεις του φωτός, οι φωτογραφίες της Erieta Attali αποκαθιστούν τη σύνδεση ανάμεσα σε ερείπια μνημείων και στο φυσικό τους περιβάλλον ακριβώς όπως θα τα αντιλαμβάνονταν στην αρχαιότητα: ως σημάδια θεϊκής παρουσίας. 

KΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ | ©ERIETA ATTALI
KΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ | ©ERIETA ATTALI
KΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ | ©ERIETA ATTALI

H Erieta Attali συμμετέχει επίσης στην έκθεση “Thalassa Fantastica” Galerie BSL στο Παρίσι, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16.05. 

Η Erieta Attali θα είναι μία από τις ομιλήτριες του συνεδρίου ΕΣΩ 2024. Κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ

Facts & Credits

Τίτλος έργου | έκθεσης: Photography Exhibition Erieta Attali, UNESCO Headquarters in Paris Lieux de sport, lieux d’idéaux.
 
Photography: Erieta Attali
 
Τοποθεσία έκθεσης: Maison de l’UNESCO, salle des Arts 125
 
In collaboration and with the support of:
-Centre Culturel Hellénique, Paris, France
-Permanent Delegation of Greece to UNESCO, Paris, France
 
With the kind permission of:
– Ephorate of Antiquities of Ilia, The Hellenic Ministry of Culture & Sports
– Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Service of Newer Monuments and Technical Projects of AtticaThe Hellenic Ministry of Culture & Sports
 
Κείμενο: Από τον Δημήτρη Φιλιππίδη
 
Technical photography lab: DIGID’A Lab, Rome
 
Assistant: Alexandros Khan

RELATED ARTICLES

ΕΣΩ 2024 // DOWN TO EARTH // Archisearch Lifetime Achievement Awards_Ελένη Βερναδάκη | Συνέντευξη με την συγγραφέα της μονογραφίας της Ευγενία Αλεξάκη: "Η αφή είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόσληψη των έργων της, προσφέροντας έναν ιδιαίτερο υλικό, απτικό αισθησιασμό."