"Landscape_fluxes" by topio7 was awarded with 2nd Prize at the architectural competition for Salina Park in Larnaca, Cyprus

text in EN, GR

Proposal’s main goal is to create an open, accessible public space, a contemporary urban park with ecological-bioclimatic character.

-text by the authors

The central idea derives from the need to create a well-organized area of urban nature in a mutual ‘osmosis’ between the park and the city. Main objective of the project is the creation of an open, accessible public space, a contemporary urban park with ecological-bioclimatic character that gradually leads the visitor from the city’s buzz to an enclosed landscape of recreation.

BIRD’S-EYE VIEW

The projects envisions a field of landscape fluxes, a dynamic new landscape, a permeable green buffer zone of passages in which osmotic relations can be developed from the city towards the new park.

LAYERS OF THE PROJECT

A filter of greenery and an introductory square, lead to the main area of the park – an introverted clearing of recreation for outdoor activities. There the cafe-restaurant kiosk is located and a dynamic scenery is being created which changes during the four seasons.

MASTERPLAN

The proposal creates a pole of attraction for local and supra-local uses, in the framework of a holistic landscape eco_strategy.

The main objectives are: (a) to create a park with ecological and bioclimatic character, (b) to emphasize the social dimension, (c) to integrate new informative and management technologies.

THE CLEARING – EVENT’S SPACE

Facts & Credits
Project title  landscape_fluxes
Competition  Architectural competition “Municipal Park Salina” in Larnaca, Cyprus
Awards  2nd Prize
Location  Larnaca, Cyprus
Surface  2410 m2
Date  2020
Client  Municipality of Larnaca
Firm  topio7 architects-landscape architects
Design team  topio7 architects-landscape architects | Katerina Andritsou – Panita Karamanea – Thanasis Polyzoidis
Consultants  Panagiotis Panagiotopoulos (Civil engineering consultant), Dimitra Kosti (Quantity surveyor consultant)
Image credits  topio7 architects-landscape architects     



Η πρόταση “τοπιο_ροές” από το γραφείο topio7 απέσπασε το Β΄ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα Κύπρου έχοντας ως βασική σχεδιαστική επιδίωξη την δημιουργία ενός ανοιχτού, προσβάσιμου δημόσιου χώρου αστικής φύσης σε αμφίδρομη σχέση με τον αστικό ιστό, ενός σύγχρονου αστικού πάρκου με οικολογικό-βιοκλιματικό χαρακτήρα.

-κείμενο από τους δημιουργούς

Η κεντρική ιδέα της πρότασης απορρέει από την ανάγκη δημιουργίας μίας καλά οργανωμένης περιοχής αστικής φύσης σε αμφίδρομη σχέση με τον αστικό ιστό.

THE WATER GARDEN – PALM TREES GROOVE

Πρόθεση του σχεδιασμού υπήρξε η ιδέα της αποκάλυψης μια ενδοχώρας φυσικού τοπίου, που ο επισκέπτης ανακαλύπτει σταδιακά.

OUTDOOR GYM AND PLAYGROUNDS

Προτείνεται ένα πεδίο τοπιακών ροών, ένα δυναμικό τοπίο, μια διαπερατή πράσινη μεμβράνη διελεύσεων στην οποία δύνανται να αναπτυχθούν σχέσεις ώσμωσης από την πόλη στο εσωτερικό του νέου πάρκου, σε έναν εσωστρεφή πυρήνα πρασίνου και αστικότητας, στον οποίο κεντρικό ρόλο θα παίξει η περιοδικότητα της φύσης και η εναλλαγή των ειδών στις τέσσερις εποχές.

RESTAURANT-CAFÉ AT THE CLEARING

Η πρόταση προκειμένου να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης χρήσεων τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας, προσεγγίζει το χώρο με μια ολιστική τοπιακή στρατηγική, ώστε να “ανοίξει” ο χώρος στην πόλη.

URBAN ORCHARDS

Βασικοί στόχοι  είναι: (α) να δημιουργηθεί ένα αστικό πάρκο που με ήπιους οικολογικούς χειρισμούς, βιοκλιματικό χαρακτήρα και εμπλουτισμό φυτεύσεων, θα παρέχει ένα αισθητικά βελτιωμένο περιβάλλον που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, (β) να τονιστεί η κοινωνική διάσταση του έργου ως υπαίθριου χώρου της πόλης με ποικιλία νέων χρήσεων και αστικών δράσεων, με εναλλασσόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις σε έναν τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης, (γ) να ενσωματώσει στη λειτουργία του πάρκου τις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης, ενημέρωσης και διαχείρισης, δημιουργώντας ένα χώρο για ευαισθητοποιημένους πολίτες σε θέματα ενέργειας και αυτάρκειας, ενεργούς σε θέματα ανακύκλωσης και αστικής ανθεκτικότητας, συνειδητοποιημένους σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής κρίσης.

ENTRANCE PLAZA – URBAN BALCONY

Στοιχεία έργου
Τίτλος πρότασης  τοπιο_ροές
Διαγωνισμός  Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα Κύπρου
Διακρίσεις  Β’ βραβείο
Τοποθεσία  Λάρνακα, Κύπρος
Επιφάνεια  2410 τ.μ.
Χρονολογία  2020
Πελάτης  Δήμος Λάρνακας
Γραφείο  topio7 architects-landscape architects
Σχεδιαστική ομάδα  topio7 architects-landscape architects | Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα, Θανάσης Πολυζωίδης
Σύμβουλοι  Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Δήμητρα Κωστή 
Εικόνες  topio7 architects-landscape architects     



Check out, also, “landscape_stiches” by topio7 architects & architect Dimitris Poulios that won 2nd prize at the Architectural Ideas Competition for the Regeneration of the pedestrian network of the city of Katerini, Greece, here!

Δείτε, επίσης, την πρόταση “τοπιο_ραφές” από το γραφείο topio7 και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πούλιο που απέσπασε το Β’ βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών “Ανάπλαση Δικτύου Πεζοδρόμων του κέντρου της πόλης της Κατερίνης”, εδώ!


RELATED ARTICLES

The Architect Show 4 _ 'Fast forward', 10&11 Δεκεμβρίου 2022, Metropolitan Expo: τι θα δούμε τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που αναμένεται να αποτελέσει μία ανάσα δημιουργικής ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών