Οι νέες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις που έφερε o COVID19 | Συνέντευξη με το Νίκο Καραφλό

H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο e-newsletter Build στο τεύχος #399

Τι αλλάζει στον σχεδιασμό ξενοδοχείων και κέντρων εστίασης

Τα νέα δεδομένα που έφερε η παγκόσμια εμπειρία της πανδημίας COVID19, δεν θα μπορούσαν παρά να αλλάξουν και τον τρόπο που σχεδιάζονται και ανασχεδιάζονται οι χώροι. Ειδικά οι κοινόχρηστοι.

Ο Νίκος Καραφλός μιλά στο Build για το τι ζητούν πλέον οι ένοικοι και χρήστες των χώρων και πώς θα επηρεάσει – φυσικά- τις απαιτήσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΦΛΟΣ, GENERAL MANAGER DEXAMENES SEASIDE HOTEL

– Ποιες είναι οι νέες τάσεις αλλά και απαιτήσεις από τα αρχιτεκτονικά και interior design πρότζεκτ που έφερε η COVID19; Τι ζητούν πλέον οι πελάτες;

Οι χρήστες των χώρων (και ειδικά των χώρων υγειονομικής χρήσης) πλέον επιζητούν έντονα την αίσθηση της ασφάλειας. Προτιμούν τους ανοιχτούς ή καλά αεριζόμενους χώρους, αποφεύγουν την επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες, ενώ είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Επομένως οι χώροι που θα συνδυάζουν eco-friendly σχεδιασμό και αίσθηση ασφάλειας θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

– Πόση σημασία αποκτά πλέον το “εσωτερικό” και τι θα δούμε να αλλάζει στα ξενοδοχειακά καταλύματα και την εστίαση;

Το social distancing ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα το σεβασμό στην έννοια του “χώρου”. Επομένως σε επίπεδο interior design, πιστεύω πως οι σημαντικές αλλαγές δε θα εντοπιστούν σε επίπεδο αισθητικής, τεχνοτροπιών κτλ.. Σε χρήσεις όπως είναι τα καταλύματα και η εστίαση, πιστεύω πως η βασική αλλαγή θα είναι η αναλογία εμβαδού/χρηστών. Πιστεύω δηλαδή πως σε κάθε χρήστη θα αντιστοιχεί περισσότερος χώρος και αυτό θα επηρεάσει πολύ τον τρόπο σχεδιασμού.

– Ποιες είναι οι δικές σας απαιτήσεις από τα υλικά και συστήματα (αλουμινίου κλπ) που θα χρησιμοποιούνται στα νέα πρότζεκτς;

Tο sustainability / βιωσιμότητα είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη σε περιβαλλοντολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι και στην κατασκευή θα προτιμούσα τα υλικά να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ιδανικά να προέρχονται από recycling ή upcycling υλικών. Επίσης σημαντική είναι η πιστοποίηση πως κατά τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων, το ανθρώπινο δυναμικό εργάστηκε σε σωστές συνθήκες και αμείφθηκε δίκαια για την εργασία που προσέφερε.

Ο Νίκος Καραφλός είναι μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Interiors Awards 2021


RELATED ARTICLES